FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Darn It
Quiz about Darn It

Darn It! Trivia Quiz


Uh oh...there are some things needing to be mended. Here are a few questions about the art of darning. Are you ready to tackle this task?

A multiple-choice quiz by Pegbshack. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Needlework

Author
Pegbshack
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
357,863
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
512
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following is the best definition of "darning"? Hint


Question 2 of 10
2. Is darning considered a sewing technique?


Question 3 of 10
3. What type of needle is best suited for darning? Hint


Question 4 of 10
4. Does the darning needle have a blunt tip?


Question 5 of 10
5. Which of the following is used in the darning stitch? Hint


Question 6 of 10
6. Can a sewing machine be used to darn material?


Question 7 of 10
7. Which of the following is *not* a recognized darning tool? Hint


Question 8 of 10
8. Should you use a knot in the darning stitch?


Question 9 of 10
9. Can a sweater be darned?


Question 10 of 10
10. Which of the following *cannot* be repaired by darning? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 16 2024 : demurechicky: 9/10
Jul 12 2024 : bernie73: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following is the best definition of "darning"?

Answer: mending clothing by stitching and weaving rows of thread

The word has an undetermined etymology, but many dictionaries gravitate towards multiple theories that "darning" is possibly Old English, Middle English, or Middle French in origin.
2. Is darning considered a sewing technique?

Answer: Yes

Sewing is the art of using stitches with a needle and threaded material. Darning, basting, hemming, and shirring are just a few of the many sewing techniques available.
3. What type of needle is best suited for darning?

Answer: long needle with a large eye

A long needle with a large eye is recommended because of the type of stitches and materials used in darning. The length aids the mender in performing the stitching and weaving pattern, and the large eye makes it simpler to thread the thicker medium (i.e., yarn, floss, and heavy-weight thread).
4. Does the darning needle have a blunt tip?

Answer: Yes

A blunt tip needle is better suited for darning. A sharp needle would snag or split the threads when the darner is performing the weaving phase of darning.
5. Which of the following is used in the darning stitch?

Answer: running stitch

A long running stitch is essential in creating the base rows and the perpendicularly interwoven rows. The other stitches are decorative in nature, but not suitable for darning.
6. Can a sewing machine be used to darn material?

Answer: Yes

There are accessories, such as the darning plate and darning feet, which modifies the operation of the sewing machine and enables machine darning.
7. Which of the following is *not* a recognized darning tool?

Answer: darning tomato

The darning mushroom, egg, and gourd are all useful tools that are usually made with rounded pieces of wood, plastic, or dried plant matter. They are used to support and stretch the material around the area to be repaired.
8. Should you use a knot in the darning stitch?

Answer: No

It is recommended that you never knot the thread for this stitch. The tight weaving should make an end knot superfluous and you will eliminate the potential of an uncomfortable lump in the repaired material.
9. Can a sweater be darned?

Answer: Yes

By using a very large darning needle, matching yarn, and an embroidery hoop, almost any knitted item can be mended by darning.
10. Which of the following *cannot* be repaired by darning?

Answer: leather shoes

Just about anything that is woven can be darned. A leather shoe should be repaired by a cobbler or by the use of a leather patch kit.
Source: Author Pegbshack

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us