FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Needlework Types
Quiz about Needlework Types

Needlework Types Trivia Quiz


Although most needle workers begin with cross stitch (as I did!), an amazing range of needlework types are accessible for the modern needle worker!

A multiple-choice quiz by ms_e. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Needlework

Author
ms_e
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
296,097
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1931
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: TerribleTerri (1/10), Guest 12 (2/10), frinkzappa (0/10).
Question 1 of 10
1. Buttonhole stitch, cutting ground threads, and filling stitches are all used in this type of needlework which was traditionally worked with white threads on white cloth. Hint


Question 2 of 10
2. This type of needlework requires the use of wool threads. It is often confused with another type of needlework that uses cotton threads. Hint


Question 3 of 10
3. This type of needlework, which uses white or off-white threads on a similarly colored ground fabric, traditionally consists solely of Colonial knots and stem stitches. Hint


Question 4 of 10
4. A double running stitch is used in this type of needlework to create a reversible design. Repeated geometric patterns are used to fill areas of the design. Hint


Question 5 of 10
5. This type of needlework, whose name is often mistakenly used to identify all types of needlecraft, is stitched on canvas with cotton or wool threads. Hint


Question 6 of 10
6. Stretching the fabric, rather than cutting threads, produces the lacy effect of this type of needlework. Hint


Question 7 of 10
7. Wires, padding, and layers of felt produce the three-dimensional effects in this needlework. Hint


Question 8 of 10
8. Often a needle worker's first experience, this type uses full, half, and three-quarter Xs. Hint


Question 9 of 10
9. Traditionally worked on canvas, the stitches in this type are often shaped like flames. Hint


Question 10 of 10
10. This needlework is also called "voided work" because the background is stitched while the main design is created from the void (the unstitched area). Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 10 2024 : TerribleTerri: 1/10
Jun 10 2024 : Guest 12: 2/10
Jun 10 2024 : frinkzappa: 0/10
Jun 09 2024 : vlk56pa: 5/10
Jun 09 2024 : Guest 86: 3/10
Jun 08 2024 : Guest 165: 4/10
Jun 08 2024 : Guest 76: 5/10
Jun 07 2024 : Eleanor18: 2/10
Jun 07 2024 : wellenbrecher: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Buttonhole stitch, cutting ground threads, and filling stitches are all used in this type of needlework which was traditionally worked with white threads on white cloth.

Answer: Hardanger

Modern hardanger pieces often use a variety of colors in both ground fabric and threads. Small hardanger pieces can be used for Christmas ornaments, sun catchers, and bookmarks.

For background information, see http://www.white-works.com/hardanger.htm. For introductory lessons on hardanger see http://www.needlework-tips-and-techniques.com/learn-hardanger.html.
2. This type of needlework requires the use of wool threads. It is often confused with another type of needlework that uses cotton threads.

Answer: Crewel

"Crewel" or "crewel work" is surface embroidery stitched with wool threads. Surface embroidery completed with cotton threads, although it utilizes the same stitches, is not technically crewel.

For historical information and photographs, see http://www.caron-net.com/feb00files/feb00fea.html.
3. This type of needlework, which uses white or off-white threads on a similarly colored ground fabric, traditionally consists solely of Colonial knots and stem stitches.

Answer: Candlewick

Because of its durability, candlewicking is often used to create throw pillows and bed covers.
4. A double running stitch is used in this type of needlework to create a reversible design. Repeated geometric patterns are used to fill areas of the design.

Answer: Blackwork

Blackwork was first popular on clothing in the sixteenth and seventeenth centuries using black silk threads on a white silk or cotton ground. Modern blackwork is not necessarily "true" blackwork as it utilizes a variety of thread colors.
5. This type of needlework, whose name is often mistakenly used to identify all types of needlecraft, is stitched on canvas with cotton or wool threads.

Answer: Needlepoint

While a needlepoint piece can be completed entirely with tent stitch, modern pieces can be created using a variety of stitches, such as pulled stitches and a variety of "eye" stitches, more often associated with surface embroidery.
6. Stretching the fabric, rather than cutting threads, produces the lacy effect of this type of needlework.

Answer: Pulled thread

Although hardanger pieces do sometimes include pulled thread sections, the lacy sections of hardanger are created by cutting threads and filling stitches.

Photos of pulled thread pieces: http://www.jmddesigns.co.nz/images/PTDMWEB.jpg and http://www.jmddesigns.co.nz/images/pttedjmd.jpg.
7. Wires, padding, and layers of felt produce the three-dimensional effects in this needlework.

Answer: Stumpwork

Stumpwork is also called "raised embroidery" because sections of the piece are raised above the ground fabric. This creates a 3-D effect because the motifs stand out from the ground fabric. Oftentimes, motifs are created separately and then are attached to the ground, rather than being created on the ground as in most other types of needlework.


A beautiful seventeenth century box top: http://www.embroiderersguild.org.uk/stitch/infocus/raisedwork.html.
8. Often a needle worker's first experience, this type uses full, half, and three-quarter Xs.

Answer: Cross stitch

Because of its "simplicity," cross stitching is very easy to learn. However, a wide variety of ground fabric types and a multitude of thread types make this needlework anything but boring.
9. Traditionally worked on canvas, the stitches in this type are often shaped like flames.

Answer: Bargello

While the origins of bargello are not clear, it is named after the Bargello Museum in Italy where samples of fabrics worked in this stitch were found.
10. This needlework is also called "voided work" because the background is stitched while the main design is created from the void (the unstitched area).

Answer: Assisi

The background sections of Assisi work are often created with dark colors, such as black or dark blue.
Source: Author ms_e

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. A Time to Sew Easier
2. The Haberdashery Store Easier
3. Sewing and Needlecraft Puns I Average
4. I Love a Good Yarn! Average
5. The Best of European Lace Average
6. Darn It! Average
7. Tougher Needlework Average
8. Crochet - Happy "Hooking"! Average
9. A Quiz for the Needleworkers Average
10. Don't Be Crewel Average
11. Quilting Odds and Ends Average
12. Crazy For Crochet! Average

6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us