FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Quilting Odds and Ends
Quiz about Quilting Odds and Ends

Quilting Odds and Ends Trivia Quiz


Quilting is an old form of needlework that has been used to make blankets, wall hangings, clothing, and table cloths. Quilting has been practiced for at least 2,000 years encompassing a huge variety of styles and forms.

A multiple-choice quiz by dcpddc478. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Needlework

Author
dcpddc478
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
341,293
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1489
Last 3 plays: Guest 69 (5/10), Guest 47 (8/10), bernie73 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the main color used in Amish quilts for over 300 years? Hint


Question 2 of 10
2. What do you call a quilt that has no design and is just random pieces of fabric sewn together? Hint


Question 3 of 10
3. Sashiko is a type of quilting that originated in which of the following countries? Hint


Question 4 of 10
4. Quilting was used to make a padded armor that was known by which of the following names? Hint


Question 5 of 10
5. For many years it has been considered bad luck to incorporate which of the following shapes into a wedding quilt? Hint


Question 6 of 10
6. Subscription quilts were usually given to which of the following people? Hint


Question 7 of 10
7. When putting the three layers of a new quilt together by hand, where does the seamstress start her sewing? Hint


Question 8 of 10
8. Which U.S. city is home to The National Quilt Museum? Hint


Question 9 of 10
9. In the United States, the fluffy insulating material that goes between the top and bottom layers of a quilt is known as batting.


Question 10 of 10
10. A quillow is a small baby quilt, usually made from soft flannel.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 24 2024 : Guest 69: 5/10
Jul 12 2024 : Guest 47: 8/10
Jul 12 2024 : bernie73: 6/10
Jul 09 2024 : Guest 174: 0/10
Jul 08 2024 : Guest 216: 8/10
Jul 08 2024 : Guest 71: 6/10
Jul 08 2024 : pehinhota: 5/10
Jun 24 2024 : Guest 2: 9/10
Jun 19 2024 : Guest 129: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the main color used in Amish quilts for over 300 years?

Answer: Black

Black is a color of modesty to the Amish people and their quilts display this belief. They use only solid color fabric of which the vast majority is the color black. Real Amish quilts are made by hand and are given as gifts for weddings, to celebrate the birth of a child and as a housewarming gift.

The designs used by the Amish involve intricate use of color as opposed to intricate use of design.
2. What do you call a quilt that has no design and is just random pieces of fabric sewn together?

Answer: Crazy quilt

A quilt that does not have a set design and is a haphazardly put together is called a crazy quilt. These are usually scrap quilts that are made from old clothing, as opposed to a patterned quilt in which the fabric is carefully chosen for color and design.
3. Sashiko is a type of quilting that originated in which of the following countries?

Answer: Japan

Sashiko is a type of quilting that originated in Japan. It is usually found on a whole piece quilt. In other words it is a quilt that has one piece of fabric on top and quilting refers to the decorative needlework that attaches the front, middle and back parts of a quilt together. Sashiko quilt are almost always made of a dark indigo-blue cotton with extensive white cotton needlework.

Another interesting tradition of Sashiko is that the stitches must never touch each other.
4. Quilting was used to make a padded armor that was known by which of the following names?

Answer: Gambeson

Gambeson were padded defensive jackets worn in the 14th century. Gambeson were usually stuffed with horse hair and could be worn alone or with metal armor. In this use of quilting the idea was practicality not beauty. A gambeson could be worn over or under metal armor and there were gambeson for horses that were used during battle to provide protection for the animal.
5. For many years it has been considered bad luck to incorporate which of the following shapes into a wedding quilt?

Answer: Hearts

Surprisingly, the use of the heart shape has been considered bad luck for many years. Wedding quilts usually used an interlocking ring design known as "Wedding Ring" or some type of tulip motif.
6. Subscription quilts were usually given to which of the following people?

Answer: A departing minister

A subscription quilt was usually a single fabric top on which parishioners would pay money to have their signatures embroidered onto. It was given as a going away present to a pastor who was moving to a new town. The money collected was given as a gift to the departing minister. Occasionally, the quilt was auctioned off and then returned to the departing preacher to raise more funds for his new home.

This was occasionally done for departing teachers also. It was a sign of respect and affection.
7. When putting the three layers of a new quilt together by hand, where does the seamstress start her sewing?

Answer: From the center and work out

After the three layers of fabric have been placed on top of each other, sewing starts from the center of the quilt outward. This helps prevent wrinkling of the fabric during quilting.
8. Which U.S. city is home to The National Quilt Museum?

Answer: Paducah, Kentucky

The National Quilt Museum in Paducah, Kentucky displays over 150 different quilts at any one time. They offer workshops, new exhibits, and programs aimed at increasing the interest of children. Most major museums around the world have quilts in their vaults that they periodically display. Quilt design is only limited by the quilters' creativity.
9. In the United States, the fluffy insulating material that goes between the top and bottom layers of a quilt is known as batting.

Answer: True

Called batting in the U.S. and wadding in the U.K., this material is made from different variations of wool, cotton and polyester. Batting looks like fluffy snow and the more of it you use the warmer and heavier your quilt will be.
10. A quillow is a small baby quilt, usually made from soft flannel.

Answer: False

This is false. A quillow is a full size quilt that is made with a large attached pocket. The quilt can be folded all up and inserted into this large pocket to turn the whole thing into a cushion or pillow for day use and then unfolded for use at night.
Source: Author dcpddc478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us