FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Project Linus Providing Security Through Blankets
Quiz about Project Linus Providing Security Through Blankets

Project Linus, Providing Security Through Blankets Quiz


Project Linus is an American volunteer organization for crocheters, knitters, and quilters. Learn more about this charity, and perhaps help your own local chapter!

A multiple-choice quiz by catnippin. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Needlework

Author
catnippin
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
303,856
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
622
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Project Linus began in 1995 after Karen Loucks read a magazine article about a little girl undergoing chemotherapy whose security blanket helped her through the ordeal. What was the name of the magazine the article was in? Hint


Question 2 of 10
2. Project Linus National Headquarters is located in which mid-western American city? Hint


Question 3 of 10
3. Project Linus volunteers provide new, handmade, washable blankets. These are given as gifts to seriously ill and traumatized children in hospitals, shelters and social service agencies. By what name are the volunteers known? Hint


Question 4 of 10
4. Project Linus was named after Linus, the blanket-toting character from what comic strip? Hint


Question 5 of 10
5. Project Linus Chapter Coordinators are instructed NOT to accept blankets that are not of excellent quality. Which of the following would be an acceptable handmade blanket? Hint


Question 6 of 10
6. When knitting or crocheting preemie/baby blankets, large knitting needles and crochet hooks should be used. True or False?


Question 7 of 10
7. Project Linus holds a National Make A Blanket Day every year. In which month is this event held? Hint


Question 8 of 10
8. Which approximate blanket size and age group is mismatched? Hint


Question 9 of 10
9. What is a responsibility of a Project Linus Chapter Coordinator? Hint


Question 10 of 10
10. Which fabric is acceptable for a handmade baby quilt? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 04 2024 : callie_ross: 2/10
May 18 2024 : PurpleComet: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Project Linus began in 1995 after Karen Loucks read a magazine article about a little girl undergoing chemotherapy whose security blanket helped her through the ordeal. What was the name of the magazine the article was in?

Answer: Parade

The article titled "Joy to the World" appeared in Parade Magazine on Christmas Eve, 1995. It was written by Eddie Adams, a Pulitzer Prize winning photo-journalist. After reading the article, Karen Loucks decided to provide homemade security blankets to Denver's Rocky Mountain Children's Cancer Center, and Project Linus was born.
2. Project Linus National Headquarters is located in which mid-western American city?

Answer: Bloomington, IL

Project Linus National Headquarters is located in Bloomington, Illinois. National Headquarters directs and orchestrates the activities of Project Linus chapters located in all 50 states. Blankets are collected locally and distributed to children in hospitals, shelters and social service agencies.
3. Project Linus volunteers provide new, handmade, washable blankets. These are given as gifts to seriously ill and traumatized children in hospitals, shelters and social service agencies. By what name are the volunteers known?

Answer: blanketeers

Volunteers are known as "blanketeers". All styles of handmade blankets are welcome. These include quilts, tied comforters, fleece blankets, crocheted or knitted afghans, and receiving blankets in child-friendly colors.
4. Project Linus was named after Linus, the blanket-toting character from what comic strip?

Answer: Peanuts

Charles Schulz, the creator of "Peanuts", was aware of Project Linus and was delighted to have Linus inspire blanket makers to help comfort a child in need.
5. Project Linus Chapter Coordinators are instructed NOT to accept blankets that are not of excellent quality. Which of the following would be an acceptable handmade blanket?

Answer: a blanket made from new washable materials in child-friendly colors

Special care should be taken to insure that blankets are free of smoky smells or any chemicals which could cause problems such as allergic reactions for a child. Blankets should always be checked for pins. Any embellishments, such as buttons that could be swallowed, must be removed.
6. When knitting or crocheting preemie/baby blankets, large knitting needles and crochet hooks should be used. True or False?

Answer: False

Small knitting needles and crochet hooks should be used for preemie/baby blankets. Little fingers and toes, and medical instruments, can get caught in big stitches. Larger size knitting needles and crochet hooks are better used for making bigger afghans in larger child and teen sizes.
7. Project Linus holds a National Make A Blanket Day every year. In which month is this event held?

Answer: February

Every February Project Linus has a National Make A Blanket Day. It is a workshop for volunteers to spend the day making blankets, sharing ideas and meeting fellow "blanketeers". Some chapters hold additional blanket days throughout the year.
8. Which approximate blanket size and age group is mismatched?

Answer: preemie - about 45" x 60"

A preemie blanket would be approximately 24" x 24". A 45" x 60" blanket is a good size for a pre-teen. Of course, any size in between those shown is also acceptable.
9. What is a responsibility of a Project Linus Chapter Coordinator?

Answer: all of these

All of the choices are correct. A Project Linus Chapter Coordinator is the representative of Project Linus in a given area. The Chapter Coordinator is responsible for all administrative duties pertaining to the chapter. This also includes insuring quality control in blanket-making and adhering to all Project Linus reporting requirements which include quarterly and annual reports of chapter activity.
10. Which fabric is acceptable for a handmade baby quilt?

Answer: fleece

Fleece blankets are acceptable. Blankets should not be made from scratchy or unwashable fabrics such as tapestry, burlap, felt, vinyl, wool, or upholstery fabric.
Source: Author catnippin

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us