Quiz about The ABC Murders
Quiz about The ABC Murders

The ABC Murders Trivia Quiz


Crocheting is quite a versatile craft. Stitches and patterns can be combined to create a one of a kind project. Let's get started and see what we can create.

A multiple-choice quiz by Deunan. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Needlework

Author
Deunan
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
324,821
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
563
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This stitch is not only a pattern stitch, it is the name of the project you could be attempting to create. It is also the name of the particular type of hook. What is the name of this stitch? Hint

Blanket stitch
Basket weave stitch
Circle stitch
Afghan stitch

2. This stitch is often referred to as the "roll crochet stitch". As with most patterns, it begins with a foundation chain which is joined to make a circle. You wrap the yarn, or string, around the hook several times. Insert the hook into the circle and pull your yarn through one wrapped yarn coil at a time. What is this stitch called? Hint

Basketweave Stitch
Bullion Stitch
Post Stitch
Butterfly Stitch

3. Often the crocheter will want to add texture, or depth, to their project. This can be done by utilizing our next stitch. It involves creating post stitches and is done either from the back of your work or the front. Do you know of this stitch? Hint

Crazy Stitch
Cluster Stitch
Draw Stitch
Cable Stitch

4. This next stitch is one beginning crocheters master quickly. It involves a foundation chain and is done by wrapping the yarn over the hook once. Insert the hook into the next stitch. Wrap the yarn over the hook again. Now pull the yarn through the stitch. Yarn over hook again. Now pull the yarn through two loops. Yarn over hook again. Pull the yarn through the last two loops. What is the name of this easy, but multi-step, stitch? Hint

Treble (or triple) stitch
Half double stitch
Double crochet stitch
Brick stitch

5. Once a project is completed, you will need to "weave" your yarn into the actual project itself. This is done in order to hide yarn and prevent unraveling. Always leave a "tail" at the end of your beginning chain as well as the end of your project. Do you know what this action is called? Hint

Locking
Weave
End off
Finishing

6. This stitch is done with open and solid meshes. It is usually done with a double or triple stitch. Certain stitches are skipped in order to create a design. Do you know the name of this stitch? Hint

Open stitch
Filet stitch
Pattern stitch
Decoration stitch

7. This isn't really a stitch but is a very important part of crocheting. It involves doing a test of your pattern using the yarn you selected and the hook indicated for the pattern. What is the name of this important step in crocheting? Hint

Gauge
Template
Swatch
Pattern

8. This stitch is a shorter, more compact version of a stitch in a previous question. The first step is the foundation chain. Then yarn over hook. Insert the hook in the next stitch to be worked. Yarn over hook again. Pull the yarn through the stitch and yarn over hook once more. Now pull the yarn through all three loops on the hook. What stitch has just been completed? Hint

Single stitch
Knot stitch
Slip stitch
Half double stitch

9. In certain patterns, you need to shape your project. It is akin to sewing darts in a blouse. When the pattern indicates it is time to do this, you will duplicate certain stitches in the appropriate area. What stitch is this? Hint

Add stitch
Increase stitch
Shaping stitch
Dart stitch

10. Some patterns require that the foundation chain be worked to create a circle. All this means is you would insert the hook in the stitch to be worked, then yarn over your hook. Pull the yarn through the stitch to be worked and also through the loop you created on the hook when you did a yarn over. What is the name of this stitch? Hint

Slip stitch
Joining stitch
Linking stitch
Single stitch


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This stitch is not only a pattern stitch, it is the name of the project you could be attempting to create. It is also the name of the particular type of hook. What is the name of this stitch?

Answer: Afghan stitch

The afghan stitch is usually done with an afghan hook. This stitch may also be referred to as Tunisian Crochet. It all begins with a foundation chain. If you wish to make a item (blanket, sweater) with this stitch, it will result in a warm, dense pattern.
2. This stitch is often referred to as the "roll crochet stitch". As with most patterns, it begins with a foundation chain which is joined to make a circle. You wrap the yarn, or string, around the hook several times. Insert the hook into the circle and pull your yarn through one wrapped yarn coil at a time. What is this stitch called?

Answer: Bullion Stitch

The thickness of the Bullion stitch depends on the number of times you wrap the yarn around the hook. Initially, you may need to move the "loops" (the wraps around the hook) by using your fingers. The more you practice, the easier it will become. This stitch may be used to create tassels or a fringe.
3. Often the crocheter will want to add texture, or depth, to their project. This can be done by utilizing our next stitch. It involves creating post stitches and is done either from the back of your work or the front. Do you know of this stitch?

Answer: Cable Stitch

The cable stitch is often called the "around the post stitch". If you wish to add depth to a project, this is not a difficult stitch to master and may be used in tandem with other stitches to create a one-of-a-kind project.
4. This next stitch is one beginning crocheters master quickly. It involves a foundation chain and is done by wrapping the yarn over the hook once. Insert the hook into the next stitch. Wrap the yarn over the hook again. Now pull the yarn through the stitch. Yarn over hook again. Now pull the yarn through two loops. Yarn over hook again. Pull the yarn through the last two loops. What is the name of this easy, but multi-step, stitch?

Answer: Double crochet stitch

While the double crochet stitch may appear to be complex, once it is mastered, you can create sweaters, afghans, baby sets, and other items. Patterns may be created by skipping stitches or utilizing the around the post, or cable, stitches.
5. Once a project is completed, you will need to "weave" your yarn into the actual project itself. This is done in order to hide yarn and prevent unraveling. Always leave a "tail" at the end of your beginning chain as well as the end of your project. Do you know what this action is called?

Answer: End off

If your project is made with one color of yarn, hiding the "tails" is easy. Always ensure you are weaving the tails into the wrong side of your project. Remember the tail will consist of more than one color if you are making a multi-color project. When there are more colors, I will hide one color at a time by placing it with the same color. Using a slightly smaller hook, or a yarn needle, will make this step easier.
6. This stitch is done with open and solid meshes. It is usually done with a double or triple stitch. Certain stitches are skipped in order to create a design. Do you know the name of this stitch?

Answer: Filet stitch

Filet stitch can be used to create designs of flowers, names, and other items. This stitch is often used in making dollies or place mats or napkins. It involves creating, or following, a grid pattern and keeping track of your stitches.
7. This isn't really a stitch but is a very important part of crocheting. It involves doing a test of your pattern using the yarn you selected and the hook indicated for the pattern. What is the name of this important step in crocheting?

Answer: Gauge

Ensuring you have the correct gauge is very important. By creating a test swatch of your project, you are determining if you need to use a smaller, or larger, hook in order to end up with the correct size for your afghan, sweater, hat, socks, gloves, scarves and so on. Failing to take the time to do this one step may result in an item which is too small or too large. If that happens, you have the fun of taking your entire project apart and starting over.
8. This stitch is a shorter, more compact version of a stitch in a previous question. The first step is the foundation chain. Then yarn over hook. Insert the hook in the next stitch to be worked. Yarn over hook again. Pull the yarn through the stitch and yarn over hook once more. Now pull the yarn through all three loops on the hook. What stitch has just been completed?

Answer: Half double stitch

The half double stitch is great when you want to make a project which is less open. You may also alternate this stitch with the double stitch as well as others. I use it to make a border around an afghan.
9. In certain patterns, you need to shape your project. It is akin to sewing darts in a blouse. When the pattern indicates it is time to do this, you will duplicate certain stitches in the appropriate area. What stitch is this?

Answer: Increase stitch

Increasing is not as difficult as it may appear. It is usually done in sweaters, hats, gloves or on special pattern afghans.
10. Some patterns require that the foundation chain be worked to create a circle. All this means is you would insert the hook in the stitch to be worked, then yarn over your hook. Pull the yarn through the stitch to be worked and also through the loop you created on the hook when you did a yarn over. What is the name of this stitch?

Answer: Joining stitch

Technically, the joining stitch can be considered a single crochet. However, in a true single crochet, a yarn over is not done prior to putting the hook in the stitch to be worked.
Source: Author Deunan

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : ZiggyZowie: 6/10
Dec 21 2022 : Dizart: 1/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us