Quiz about Quilting
Quiz about Quilting

Quilting Trivia Quiz


This quiz is on quilting, quilts and their history! (It's tougher than you my think!) Good Luck!

A multiple-choice quiz by Freddie09. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Needlework

Author
Freddie09
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
267,422
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
987
Last 3 plays: Guest 75 (7/10), GoodwinPD (10/10), Guest 147 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How many layers are most commonly used in quilting? Hint

4 or more
1
3
2

2. Quilting was used in pioneer American homes.

True
False

3. When did the fad for quilted coattails for men and women hit? Hint

1792-1803
Never
1904-1937
1688-1714

4. Where has quilting been practiced for centuries? Hint

North and South America
North Asia and Europe
Africa and South Asia
Australia

5. Quilting has been a feature of which of these? Hint

Knitting
Embroidery
Carpentry
Darning

6. Quilts were usually of the pieced, or patchwork, type until around 1850.

True
False

7. Which of the following is a well known quilter? Hint

Daisy Griffons
Wendy Strumwasser
Sandra Dilles
Helga Millner

8. Ralli Quilting is from which country, (or countries)? Hint

Japan
Brazil and Peru
Sweden
India and Pakistan

9. Which of the following is one of the techniques used for securing the quilt layers? Hint

setting
knotting
tying
friding

10. Where was the NAMES Project AIDS Memorial Quilt made? Hint

Paris, France
Manchester, England
Toronto, Canada
San Francisco, United States


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many layers are most commonly used in quilting?

Answer: 3

Quilting is, by definition, the sewing of at least two layers of material into one thicker, padded material. Three layers is the most common configuration - two outside fabrics with a padding layer in between.
2. Quilting was used in pioneer American homes.

Answer: True

Quilting was used in pioneer American homes, at first utilitarian, then ornamental.
3. When did the fad for quilted coattails for men and women hit?

Answer: 1688-1714

A fad for quilted coattails for men and women was at its height from 1688 to 1714.
4. Where has quilting been practiced for centuries?

Answer: North Asia and Europe

This method of securing warmth, (quilting), in covering and clothing has been practiced for centuries in North Asia and Europe.
5. Quilting has been a feature of which of these?

Answer: Embroidery

Quilting has been a feature of embroidery in the form of raised work.
6. Quilts were usually of the pieced, or patchwork, type until around 1850.

Answer: False

Quilts were usually of the pieced, or patchwork, type until around 1750.
7. Which of the following is a well known quilter?

Answer: Wendy Strumwasser

Wendy Strumwasser is a national award winning quilter from the United States.
8. Ralli Quilting is from which country, (or countries)?

Answer: India and Pakistan

Ralli quilts are traditional quilts made in Pakistan and India. Handmade ralli quilts are used as blankets and bedspreads. These ralli quilts make use of patchwork, applique and embroidery. Parents present rallis to their daughters on their weddings as a dowry.
9. Which of the following is one of the techniques used for securing the quilt layers?

Answer: tying

Tying refers to the technique of using thread, yarn or ribbon to pass through all three layers, (or how ever many layers there are), of the quilt at regular intervals. These "ties" hold the layers together during use and especially when the quilt is washed.

This method is easier and more forgiving if the quilt is made by hand. Tied quilts are called, depending on the regional area, "lap", "comfort" or "comforter", among other names.
10. Where was the NAMES Project AIDS Memorial Quilt made?

Answer: San Francisco, United States

Amongst famous quilts in history is the AIDS Memorial Quilt, which was begun in San Francisco in 1987, and is cared for by The NAMES Project Foundation. It is periodically displayed in various arranged locations.
Source: Author Freddie09

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 30 2023 : Guest 75: 7/10
Dec 25 2022 : GoodwinPD: 10/10
Dec 15 2022 : Guest 147: 4/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us