FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Dirty Deeds Done Dirt Cheap
Quiz about Dirty Deeds Done Dirt Cheap

Dirty Deeds, Done Dirt Cheap Trivia Quiz


Treachery and treason abound in this quiz all about "Betrayal through the ages"...

A multiple-choice quiz by Rowena8482. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun
  8. »
  9. Thematic Abstract Ideas

Author
Rowena8482
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
324,382
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2879
Awards
Top 35% Quiz
Question 1
1. The actual word "treason" has its roots in perhaps the most (in)famous betrayal of all time - that of Jesus Christ by Judas Iscariot. How does the Latin word 'traditorem' actually translate directly into English? Hint


Question 2
2. Until The Treason Act of 1814 changed the law in England, a man who was found guilty of high treason could be punished by being hung, drawn, and quartered! What was the most severe punishment that could be meted out to a woman who was deemed guilty of High Treason? Hint


Question 3
3. One man is so (in)famous for his treachery that his very name has passed into folklore as a synonym for a turncoat or traitor. Norwegian army officer Quisling was eventually tried for high treason and executed; do you know what his first name was? Hint


Question 4
4. Treason has often been said to be worst crime possible as it is against the State rather than personal. A title character from one of Shakespeare's plays says "They could not, would not do 't; 'tis worse than murder" when he finds out that a close family member has turned against him and dishonoured him publicly. Which character says this? Hint


Question 5
5. In the epic poem "Nibelungenlied", the Hero is stabbed in the back by Hagen von Tronje. Who is this Hero? Hint


Question 6
6. Adultery is considered by most people to constitute a serious betrayal of one's spouse. One very famous divorce case in the UK in the 1960s involved some scandalous Polaroid photographs of Margaret, Duchess of Argyll and an unidentified man who was not the Duke! How did the man in the pictures come to be known by the press? Hint


Question 7
7. Whether or not Julius Caesar actually cried out "Et tu, Brutus?" at the sight of his dear friend and compatriot among his assassins, we will never know. This supreme act of treasonous betrayal on the part of Marcus Junius Brutus and his associates took place infamously on "The Ides of March". What date is the Ides of March? Hint


Question 8
8. In which country is it treasonous to "commit offences against the person of" or "wage war against" the Yang di-Pertuan Agong? Hint


Question 9
9. In 1924, Adolf Hitler was tried and convicted of high treason, following the 'Beer Hall Putsch' of November 1923. What sentence was passed on him at this trial? Hint


Question 10
10. In Dante's work "The Divine Comedy", he tells us that the Ninth Circle of Hell is reserved for those who betray others. There are four rings of the Ninth Circle; which of these is NOT one of them? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The actual word "treason" has its roots in perhaps the most (in)famous betrayal of all time - that of Jesus Christ by Judas Iscariot. How does the Latin word 'traditorem' actually translate directly into English?

Answer: Handing over

Judas used a kiss to betray Jesus to the Romans for a paltry thirty pieces of silver (Matthew 26: 14-16).

Various passages of the Bible differ as to how and when Judas actually died, and it is the subject of much scholarly debate among theologians.
2. Until The Treason Act of 1814 changed the law in England, a man who was found guilty of high treason could be punished by being hung, drawn, and quartered! What was the most severe punishment that could be meted out to a woman who was deemed guilty of High Treason?

Answer: Burned at the stake

Females found guilty of high treason could be sentenced to be burnt at the stake. High treason was a separate crime from petty treason (also sometimes called low treason), and was aimed at the sovereign and the immediate line of succession to the throne.
As well as murder, high treason included having intercourse with the sovereign's eldest unmarried daughter, his consort, or the wife of the heir to the throne.
Petty treason was aimed at a person's legal superior, for example a wife who killed her husband, or anyone who killed a bishop committed petty treason.
3. One man is so (in)famous for his treachery that his very name has passed into folklore as a synonym for a turncoat or traitor. Norwegian army officer Quisling was eventually tried for high treason and executed; do you know what his first name was?

Answer: Vidkun

Quisling was executed by firing squad, in October 1945. The house in Oslo, where he lived during the War years, is now a museum dedicated to the Holocaust.
Two other Norwegians, Albert Hagelin and Ragnar Scancke, were also tried, convicted, and executed alongside Quisling.
4. Treason has often been said to be worst crime possible as it is against the State rather than personal. A title character from one of Shakespeare's plays says "They could not, would not do 't; 'tis worse than murder" when he finds out that a close family member has turned against him and dishonoured him publicly. Which character says this?

Answer: King Lear

The line in question is said by King Lear, when he learns of his daughter Regan's treachery to him. The whole play is built upon the various acts of betrayal perpetrated on each other by the various characters.
5. In the epic poem "Nibelungenlied", the Hero is stabbed in the back by Hagen von Tronje. Who is this Hero?

Answer: Siegfried

The original poem "Nibelungenlied" was written in the twelfth century, in German, by an author whose name has been lost to time.
The story of Siegfried and the Niebelungs is also thought to have been the basis for the "Dolchsto▀legende" (Dagger stab in the back), which was used in Germany between the World Wars to give the people 'someone to blame' for Germany's losses during World War I.

It came about partly due to the need for the German authorities to be able to refute the "War Guilt Clause" in the Treaty of Versailles that required Germany to accept all blame for the hostilities. The German people bitterly resented the Treaty of Versaiiles and their leaders used the Dolchsto▀legende as a way of deflecting blame from themselves and onto 'scapegoats' in the form of the Jews, socialists, communists, and anyone deemed to be a "November Criminal".
The premise of the story was that Germany had lost the War because she had been betrayed by some sections of her own people; if they had just been more patriotic and given more to the war effort, Germany would have won.
6. Adultery is considered by most people to constitute a serious betrayal of one's spouse. One very famous divorce case in the UK in the 1960s involved some scandalous Polaroid photographs of Margaret, Duchess of Argyll and an unidentified man who was not the Duke! How did the man in the pictures come to be known by the press?

Answer: The Headless Man

Over the years since 1963 when the case came to court, there has been a great deal of speculation as to the identity of the "faceless man" in the pictures. One prime suspect was the actor Douglas Fairbanks Jr., who was also a married man and who strenuously denied being the Duchess' lover until the day he died.
7. Whether or not Julius Caesar actually cried out "Et tu, Brutus?" at the sight of his dear friend and compatriot among his assassins, we will never know. This supreme act of treasonous betrayal on the part of Marcus Junius Brutus and his associates took place infamously on "The Ides of March". What date is the Ides of March?

Answer: 15th

The Ides of March, May, July, and October are on the fifteenth, whilst in all the other months they are on the thirteenth.
8. In which country is it treasonous to "commit offences against the person of" or "wage war against" the Yang di-Pertuan Agong?

Answer: Malaysia

The Yang di-Pertuan Agong is the elected monarch of Malaysia. The penalty for anyone convicted of treason against his person is death by hanging. The same criteria apply to the person of the Yang di-Pertua Negeri; this is the title bestowed on the governors of each of the states of Malaysia.

The majority of laws relating to treason around the world all deal with offences against the state and the person of the ruler of the state. One exception to this is that in Palestine it is treasonous to "succor an Israeli soldier".
9. In 1924, Adolf Hitler was tried and convicted of high treason, following the 'Beer Hall Putsch' of November 1923. What sentence was passed on him at this trial?

Answer: Five years imprisonment

Hitler and one of his co-accused, Rudolph Hess, were each sentenced to five years in jail. The judge was sympathetic to their cause, and Hitler was released later in 1924, after having served just over a year in total. Some of the other defendants were acquitted and/or released immediately after the trial.
10. In Dante's work "The Divine Comedy", he tells us that the Ninth Circle of Hell is reserved for those who betray others. There are four rings of the Ninth Circle; which of these is NOT one of them?

Answer: Holoferna

The first ring, Caina, is named after Adam and Eve's son Cain, and is reserved for those who betray their kin and family.

The second ring is called Antenora and is for those who betray their country or state. It is named for Antenor who, legend has it, betrayed the City of Troy to the Greeks.

The third ring is called Ptolomaea, after Ptolemy, the man who had Simon Maccabbeus and his sons murdered while they ate at his table. This ring is for those who betray guests in their homes, and the traditions of hospitality.

The fourth ring, Judecca, is reserved for the worst betrayers of all - those who betray their lords or masters. It is here that the soul of Judas Iscariot is kept and punished for all eternity, and it is named after him.
Source: Author Rowena8482

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
10/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us