Quiz about England by Category
Quiz about England by Category

England, by Category Trivia Quiz


Inspired by Ozzz2002's "Australia, by Category" and the "Canada, by Category" from Agony, here is my attempt on England, my home country. There are twenty questions, one for each FunTrivia category.

A multiple-choice quiz by lonely-lady. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed UK
  8. »
  9. Mixed England

Author
lonely-lady
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
369,235
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
15 / 20
Plays
1274
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 169 (7/20), Guest 2 (15/20), stredman (16/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. ANIMALS: The "Royal Arms of England" consists of a red shield with three golden animals. Which animal? Hint

Tiger
Lion
Bear
Squirrel

2. BRAINTEASERS (Wordwise): Say what you see.

GHBIRMAM

Answer: (England's second city)
3. CELEBRITIES: Which film star played a very popular character in the "Harry Potter" series of films, as well as a key character in the "Dark Knight" series? Hint

Alan Rickman
Gary Oldman
Christian Bale
Maggie Smith

4. ENTERTAINMENT: Liverpool has produced many entertainers over the years, including sportsmen and women, musicians, actors and comedians. Which of the following did NOT come from Liverpool? Hint

Jimmy Tarbuck
Matt Monro
Cilla Black
Paul McCartney

5. FOR CHILDREN: "The Teletubbies" for pre-school children was a hit with all ages. Which of these characters is the odd one out? (Do you need a clue? Think blue.) Hint

Tinky Winky
Laa-Laa
Dipsy
Noo-noo

6. GENERAL KNOWLEDGE: The following poem about England was NOT written by an Englishman.

"Oh, to be in England now that April 's there
And whoever wakes in England sees, some morning, unaware,
That the lowest boughs and the brushwood sheaf
Round the elm-tree bole are in tiny leaf,
While the chaffinch sings on the orchard bough
In England-now!"

True
False

7. GEOGRAPHY: London is the capital city of England. On which river is it located? Hint

Amazon
Darling
Tigris
Thames

8. HISTORY: What happened in the capital of England in 1666, which is a fact that all English schoolchildren are taught? Hint

House of Commons blown up
Great Fire of London
House of Lords blown up
All England Lawn Tennis and Croquet Club founded

9. HOBBIES: Which of the following is a traditional English Sunday meal? Hint

Strawberries and cream with a glass of champagne
Roast red squirrel with acorn squash and bean salad
Roast beef, Yorkshire pudding and seasonal vegetables
Fish, chips and mushy peas

10. HUMANITIES: Which Andrew Lloyd Webber musical opened in London's West End in 1981? Hint

Cats
Joseph and the Amazing Technicolour Dreamcoat
Aspects of Love
The Beautiful Game

11. LITERATURE: I have read the science fiction work "The House on the Strand", one of the later works of which English author, most known for romances with a twist? Hint

Daphne du Maurier
Jane Austin
Charles Dickens
Bernard Cornwell

12. MOVIES: Which 1969 drama film was a hit in England, but failed in USA due to the Yorkshire accents? Hint

Can Hieronymus Merkin Ever Forget Mercy Humppe and Find True Happiness?
Kes
The Bed-Sitting Room
Ring of Bright Water

13. MUSIC: England has produced many fine musicians over the years, but which singer is internationally famous for his performance as Jean Valjean in "Les Misérables", including the 25th Anniversary Concert? Hint

Alfie Boe
Elton John
Paul McCartney
Cliff Richard

14. PEOPLE: When Prince George of Cambridge was born on 22nd July 2013 he jumped into what position in the line of succession to the throne? Hint

Third
Second
Fourth
First

15. RELIGION: Who is the Head of the Church of England? Hint

Prime Minister
The Pope
Someone elected every seven years
Queen or King of England

16. SCI/TECH: You could not be taking this quiz without the invention, freely given to the world, by which Englishman? Hint

Steven Hawking
Patrick Moore
Brian Cox
Tim Berners-Lee

17. SPORTS: What was Englishman John Surtees the first to do in 1964? Hint

Became a professional Morris Dancer
Represent his country in cricket, rugby and football in the same year
Became World Champion on both two and four wheels
Flew non-stop around the world in a hot air balloon

18. TELEVISION: John Lloyd is a prolific English writer and producer for both radio and television. Which of the following was the television series that he started to produce in 2003 after a self-imposed gap of fourteen years? Hint

Little Britain
Posh Nosh
QI (Quite Interesting)
State of Play

19. VIDEO GAMES: Which very popular and internationally played video game was produced in England for the Japanese distributors in 1994? Hint

Sonic Heroes
Legend of Zelda: Ocarina of Time
Metroid Fusion
Donkey Kong Country

20. WORLD: What industrial model village in West Yorkshire was designated a World Heritage Site by UNESCO in 2001? Hint

Westminster
Oxford
Saltaire
Cambridge


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. ANIMALS: The "Royal Arms of England" consists of a red shield with three golden animals. Which animal?

Answer: Lion

The three lions are also depicted on royal banners. Although there is some confusion in heraldry between lions and leopards, the English animals are lions stretched out with one paw in the air.
2. BRAINTEASERS (Wordwise): Say what you see. GHBIRMAM

Answer: Birmingham

"BIRM in GHAM"

Birmingham is located in the West Midlands in England. According to the 2011 census, Birmingham was the fastest-growing city area in England.
3. CELEBRITIES: Which film star played a very popular character in the "Harry Potter" series of films, as well as a key character in the "Dark Knight" series?

Answer: Gary Oldman

Gary Oldman is considered one of the greatest actors of the late 20th and early 21st centuries. He slips into roles so easily. As Sirius Black he manages to be the father figure with the edge of danger and madness. His performance as Commissioner Gordon is the perfect family man fighting the forces of evil. Yes, I am a huge fan!
4. ENTERTAINMENT: Liverpool has produced many entertainers over the years, including sportsmen and women, musicians, actors and comedians. Which of the following did NOT come from Liverpool?

Answer: Matt Monro

Matt Monro (1930 to 1985), known as "The Man with the Golden Voice", was born in London, England. Frank Sinatra was one of his very prominent admirers. Matt Monro's voice can be heard in many films, on many CDs and is often played on the radio.
5. FOR CHILDREN: "The Teletubbies" for pre-school children was a hit with all ages. Which of these characters is the odd one out? (Do you need a clue? Think blue.)

Answer: Noo-noo

Noo-noo was a magical vacuum cleaner and friend of "The Teletubbies", forever cleaning up their spilled toast and custard. Po is the missing Teletubby.
6. GENERAL KNOWLEDGE: The following poem about England was NOT written by an Englishman. "Oh, to be in England now that April 's there And whoever wakes in England sees, some morning, unaware, That the lowest boughs and the brushwood sheaf Round the elm-tree bole are in tiny leaf, While the chaffinch sings on the orchard bough In England-now!"

Answer: False

Of course it was!

"Home Thoughts from Abroad" was written by Robert Browning (1812 to 1889). He travelled extensively and died in Italy in his son's home. He returned home to his England to be buried in the Poets' Corner in Westminster Abbey.
7. GEOGRAPHY: London is the capital city of England. On which river is it located?

Answer: Thames

The River Thames is the longest river wholly in England. The Severn is longer, but it sneaks into Wales. Henley, Staines, Southend and Walton are just a few of the other towns on the river.
8. HISTORY: What happened in the capital of England in 1666, which is a fact that all English schoolchildren are taught?

Answer: Great Fire of London

The 1660s were a very busy time with the monarchy restored in 1660, the plague in 1665 and the Great Fire of London in 1666. As a child, I was taught that the fire helped clean the plague from the streets of London, however there is disagreement among historians about this.
9. HOBBIES: Which of the following is a traditional English Sunday meal?

Answer: Roast beef, Yorkshire pudding and seasonal vegetables

Although not as popular as it once was, Sunday is the traditional day to have a roast dinner. Red squirrels have started to appear again throughout England, but have never been a traditional meat. Fish and chips with mushy peas are very English, but not on a Sunday as Sunday Trading Laws prevented their sale until the late twentieth century in many places. Strawberries and cream are delicious, but not a traditional Sunday meal.
10. HUMANITIES: Which Andrew Lloyd Webber musical opened in London's West End in 1981?

Answer: Cats

The musical "Cats" opened in the West End in 1981 and on Broadway a year later. I was lucky enough to see the show near to the beginning of its twenty-one year run. It was an enchanting show from start to finish, and was far too short an evening.

"Joseph and the Amazing Technicolour Dreamcoat" opened in 1968. "Aspects of Love" opened in 1989. "The Beautiful Game" opened in 2000.
11. LITERATURE: I have read the science fiction work "The House on the Strand", one of the later works of which English author, most known for romances with a twist?

Answer: Daphne du Maurier

"The House on the Strand" is set in Cornwall, England, as are many of the works of Daphne du Maurier. The novel follows the steps of a young man who slips between his present in the 20th century and the past of the 14th century. The drug that he uses is addictive and dangerous. It is a great read.

Daphne du Maurier (1907 to 1989) loved Cornwall and wrote of it so beautifully in many of her books. Two titles known to many, both through reading them as well as their transitions to the big screen, are "Rebecca" and "Jamaica Inn".
12. MOVIES: Which 1969 drama film was a hit in England, but failed in USA due to the Yorkshire accents?

Answer: Kes

The film follows 15-year-old no-hoper Billy Casper, played by David Bradley, as he takes a baby kestrel (the "Kes" of the title) from his nest and raises him. As Billy learned about falconry, he found a purpose in his awful life and started to change for the better.

Although I have seen the film several times, the ending makes me sob my heart out every time.

When the DVD was released, some scenes were removed and the accents over-dubbed to be easier on the ear.
13. MUSIC: England has produced many fine musicians over the years, but which singer is internationally famous for his performance as Jean Valjean in "Les Misérables", including the 25th Anniversary Concert?

Answer: Alfie Boe

Alfred Giovanni Roncalli Boe, to give him his full name, was born in Blackpool in 1973 and brought up in Fleetwood. He listened to his father's operatic recordings from a young age and went on from there. He sang arias while polishing cars. A customer suggested that he should audition for the D'Oyly Carte Opera Company, and the rest, as they say, is history.
14. PEOPLE: When Prince George of Cambridge was born on 22nd July 2013 he jumped into what position in the line of succession to the throne?

Answer: Third

At the time of his birth, his paternal grandfather, Prince Charles was first in line. He was followed in second place by George's father, William the Duke of Cambridge. Prince Harry dropped down to fourth place at the time.
15. RELIGION: Who is the Head of the Church of England?

Answer: Queen or King of England

King Henry VIII famously broke away from the Church in Rome during his desperate attempts to produce an heir to the throne. Since then, the monarch of England has been the Supreme Governor of the Church of England. The Primate, or religious head, is the Archbishop of Canterbury.
16. SCI/TECH: You could not be taking this quiz without the invention, freely given to the world, by which Englishman?

Answer: Tim Berners-Lee

Sir Timothy (Tim) John Berners-Lee, OM, KBE, FRS, FREng, FRSA, DFBCS (born 1955), is the computer scientist who invented the World Wide Web and sent the first message via the Internet in November 1989. He is very modest about what he did, stating in many places that all of the bits needed were already there, and all he did was put them together in a way that nobody else had thought of before.
17. SPORTS: What was Englishman John Surtees the first to do in 1964?

Answer: Became World Champion on both two and four wheels

John Surtees was born in 1934. He grew up with motorbikes as his father ran a dealership. He won his fourth 500cc World Championship in 1960 and then switched to Formula One racing. He was the first person to become World Champion on both two and four wheels and as of 2014 was still the only person to do so.

Englishman Graham Hill is the only driver to have won the Triple Crown of Motor Racing and this feat will not be equalled unless the date of one of the races is changed. The three races involved are the Indianapolis 500 and the Monaco Grand Prix, which are held on the same day and the Le Mans 24 Hours race.
18. TELEVISION: John Lloyd is a prolific English writer and producer for both radio and television. Which of the following was the television series that he started to produce in 2003 after a self-imposed gap of fourteen years?

Answer: QI (Quite Interesting)

"QI" is a comedy panel show. "QI" was chosen for the name as it is IQ (Intelligence Quotient) in reverse, however Steven Fry as the chairman and his many guests all appear very clever as well as extremely funny. Sandi Toksvig took over the hosting duties from Fry in 2016.

"Little Britain", "Posh Nosh" and "State of Play" all premièred in 2003.
19. VIDEO GAMES: Which very popular and internationally played video game was produced in England for the Japanese distributors in 1994?

Answer: Donkey Kong Country

"Donkey Kong Country" was produced by Rare Ltd in Leicestershire, England who are the successors of Ultimate Play the Game, which was started in 1982. The company worked in partnership with Nintendo, before being purchased by Microsoft in 2002.

There are rumours that Tim and Chris Stamper, the brothers who were the founders and driving force behind both Ultimate and Rare, may revive the original "Ultimate" name.
20. WORLD: What industrial model village in West Yorkshire was designated a World Heritage Site by UNESCO in 2001?

Answer: Saltaire

Saltaire is a Victorian village that is now part of the City of Bradford, Metropolitan District. It was specifically built as a model village in 1851 on the River Aire and the Leeds and Liverpool canal. It was named for the river and Sir Titus Salt who founded the village to house his new woollen mills and the workers needed to service them.
Source: Author lonely-lady

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 169: 7/20
Jan 27 2023 : Guest 2: 15/20
Jan 21 2023 : stredman: 16/20
Jan 18 2023 : spanishliz: 19/20
Jan 15 2023 : 2ruse: 14/20
Jan 15 2023 : Guest 175: 12/20
Jan 09 2023 : Guest 86: 19/20
Jan 09 2023 : agentofchaos: 20/20
Jan 08 2023 : Guest 74: 13/20

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series All my Generals:

For my second quiz list, I have brought together all of my quizzes from the "General Category. Enjoy!

  1. England, by Category Average
  2. Scotland, by Category Average
  3. Don't Stop Trying Easier
  4. I Won't Do That Easier
  5. Four Minutes Average
  6. Burning the Stone Average

Also part of quiz list
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us