FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about How Much Do You Know About Fire
Quiz about How Much Do You Know About Fire

How Much Do You Know About Fire? Quiz


Hopefully you're never caught in a fire. Here is a quiz giving you some pointers and basic knowledge about fire.

A multiple-choice quiz by vbonina. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Family Life

Author
vbonina
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
334,558
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
4344
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 58 (6/10), daveguth (10/10), matthewpokemon (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. You're deep inside a shopping mall, and find your way through twisted aisles and departments. What should you always be aware of in case of a fire? Hint


Question 2 of 10
2. You wake in the middle of the night. The room you are in is filling with smoke. What is the safest immediate action you should take? Hint


Question 3 of 10
3. There are many things that can be done to minimize the threat to life should your home catch fire. Which of the following is the best choice to enhance life safety? Hint


Question 4 of 10
4. If your heater malfunctions, it can cause gas to enter your home. What is the gas emitted from a raw flame that is also known as the "Silent Killer"? Hint


Question 5 of 10
5. While cooking, your shirt suddenly catches fire from being too close to an open flame. What is the best action for you to take? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the following are common sources of an accidental fire? Hint


Question 7 of 10
7. Your house catches fire in the middle of the night and you hear the smoke detector go off. You run out of the house and call the fire department. You suddenly realize your cat is still in the house. What should you do? Hint


Question 8 of 10
8. Combustion is the process of burning something. There are three things that must be present for something to catch fire or burn. What are these three things? Hint


Question 9 of 10
9. You are awoken in the middle of the night by your smoke detector going off. You don't smell anything burning or see any smoke. What action should you take? Hint


Question 10 of 10
10. We all should have smoke detectors in our home. How often should you change the batteries? Hint





Most Recent Scores
Jun 17 2024 : Guest 58: 6/10
Jun 16 2024 : daveguth: 10/10
Jun 15 2024 : matthewpokemon: 9/10
Jun 14 2024 : Guest 24: 5/10
Jun 09 2024 : malidog: 10/10
Jun 01 2024 : PhNurse: 10/10
May 31 2024 : Blondebling: 9/10
May 27 2024 : adam36: 10/10
May 27 2024 : Guest 73: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You're deep inside a shopping mall, and find your way through twisted aisles and departments. What should you always be aware of in case of a fire?

Answer: Where the exits are located

You should always know where the exits are in case of any emergency. Look for posted exit signs and emergency doors.
2. You wake in the middle of the night. The room you are in is filling with smoke. What is the safest immediate action you should take?

Answer: Stay as low as possible

Smoke rises. Always drop to the floor and stay as low as possible.
3. There are many things that can be done to minimize the threat to life should your home catch fire. Which of the following is the best choice to enhance life safety?

Answer: Have active working smoke alarms

It is the best idea to have active smoke alarms in your home. They can give you early warning for escape before a fire gets out of control.
4. If your heater malfunctions, it can cause gas to enter your home. What is the gas emitted from a raw flame that is also known as the "Silent Killer"?

Answer: Carbon monoxide

Carbon monoxide is a colorless, odorless, invisible gas. It can be very dangerous and its source is anything from open flames, heaters or running a car in a confined space. One should have a carbon monoxide detector in the home for early detection of this gas.
5. While cooking, your shirt suddenly catches fire from being too close to an open flame. What is the best action for you to take?

Answer: Stop, drop and roll

If for any reason your clothes catch fire, cover your face, drop to the ground and roll to assist in extinguishing the flames.
6. Which of the following are common sources of an accidental fire?

Answer: Fireplaces, stoves and open candles

Many fires start accidentally because these items are not being watched during their use. Never leave lit unprotected candles unattended and always be aware of surrounding items near fireplaces and stoves.
7. Your house catches fire in the middle of the night and you hear the smoke detector go off. You run out of the house and call the fire department. You suddenly realize your cat is still in the house. What should you do?

Answer: Stay outside and let the fire department know about the cat.

As much as it may pain you, never under any circumstance re-enter a burning building. It just puts you in grave danger and possibly someone will have to rescue you.
8. Combustion is the process of burning something. There are three things that must be present for something to catch fire or burn. What are these three things?

Answer: Heat, fuel and oxygen

Heat, fuel and oxygen must be present for a fire to start. This is called the fire triangle. When any one of these items are removed, the fire will be extinguished.
9. You are awoken in the middle of the night by your smoke detector going off. You don't smell anything burning or see any smoke. What action should you take?

Answer: Leave the house and call the fire department.

Most smoke detectors will detect the presence of smoke before it is visible or can be smelled. Leave the house, go to a neighbor or use your cell phone and call the fire department.
10. We all should have smoke detectors in our home. How often should you change the batteries?

Answer: At least once a year

It is recommended that you change smoke detector batteries annually. Make a specific date to change them such as your birthday.
Source: Author vbonina

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us