FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Family Life Quizzes, Trivia and Puzzles
  Family Life Quizzes, Trivia

Family Life Trivia

Family Life Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »

Fun Trivia
These quizzes cover topics that you would encounter in your home. Love, marriage, customs, domestic problems... all these are fair game in this subcategory.
53 Family Life quizzes and 742 Family Life trivia questions.
Sub-Categories:
Domestic Violence Domestic Violence (6 quizzes)
Marriage Marriage (21)
1.
  I Will Comfort You   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Companioning the Bereaved
Here are a few things to keep in mind when talking to and assisting a bereaved person, based on information from various bereavement organizations and the American Psychological Association.
Very Easy, 10 Qns, Catreona, Jan 10 24
Very Easy
Catreona gold member
Jan 10 24
560 plays
2.
  Family Roles in the Fifties   great trivia quiz  
Classification Quiz
 10 Qns
When I was a child, my parents were quite comfortable dividing up domestic chores along gender-based lines that seem outmoded now. Can you identify which of them performed each of these household tasks?
Very Easy, 10 Qns, looney_tunes, Feb 26 23
Very Easy
looney_tunes editor
Feb 26 23
1876 plays
3.
  Remember the Old Dating Techniques?   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Just recently, I started thinking about the good old days and how things were when I started dating. Let's see if you can remember some of these "techniques." By the way, younger generation, take some hints!
Easier, 10 Qns, linkan, Aug 26 17
Easier
linkan gold member
Aug 26 17
20266 plays
4.
  How Safe are You?   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
An all multiple choice quiz about safety in and around the house. I hope that you learn something. :-)
Difficult, 10 Qns, Nightmare, Sep 11 20
Recommended for grades: 11,12
Difficult
Nightmare gold member
Sep 11 20
14000 plays
5.
  School-Age Children   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Children ages five to twelve years are an amazing group of people. They will drive you crazy one minute, and have you rolling with laughter the next. Come and take a closer look at "middle childhood".
Average, 10 Qns, pagiedamon, Feb 10 17
Average
pagiedamon gold member
9299 plays
6.
  Internet Safety 101: For Parents   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Many children these days are using the Internet for a variety of reasons. However, it's not as safe a place as some people think it is. This quiz is for parents who have children that access the Internet.
Easier, 10 Qns, ladymacb29, Jul 10 13
Easier
ladymacb29 editor
9060 plays
7.
  Your Kid Did What?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
With twelve years working in a day-care centre, and two kids of my own, I've got a lot of experience with common situations. All answers are based on standard child-care practices.
Average, 10 Qns, agony, Jun 10 20
Average
agony editor
Jun 10 20
11178 plays
8.
  Nasty Predicaments and Life's Little Pickles editor best quiz   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Lipstick on the collar? Blood on the cuff? This quiz will help get you out of a few little pickles. Hey, you might even learn a thing or two!
Difficult, 10 Qns, Deelite, Aug 26 17
Difficult
Deelite
Aug 26 17
11936 plays
9.
  Lies My Parents Told Me   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Protecting children's feelings, deterring bad habits and encouraging good ones are only some of the reasons many parents lie to their offspring. Take this quiz to find out more about why and how they do so.
Average, 10 Qns, Gil_Galad, Apr 19 13
Average
Gil_Galad
3497 plays
10.
  Are You Sure About That?    
Multiple Choice
 10 Qns
Determining Baby's Gender by 'Old Wives' Tales'
Across the world, records show that at birth, males outnumber females by a ratio of approximately 106 to 100. So, the odds for either gender is essentially 50-50, with the slightest edge going to having a boy. And yet, 'Old Wives' still have their say.
Average, 10 Qns, reedy, Apr 01 23
Average
reedy gold member
Apr 01 23
308 plays
trivia question Quick Question
The sit-down meal traditionally held in the afternoon, after the wedding ceremony, has what name?

From Quiz "The Great British Wedding"




11.
  Breastfeeding Myths   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Can you pick out the erroneous myths from true facts and accepted opinion? All questions are true/ false.
Easier, 15 Qns, carolinebee999, Sep 06 08
Easier
carolinebee999
5548 plays
12.
  How Much Do You Know About Fire?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Hopefully you're never caught in a fire. Here is a quiz giving you some pointers and basic knowledge about fire.
Very Easy, 10 Qns, vbonina, Sep 11 20
Recommended for grades: 7,8,9,10,11,12
Very Easy
vbonina
Sep 11 20
4335 plays
13.
  No, A Thousand Times No!    
Multiple Choice
 10 Qns
Does anyone say "NO" more often than a toddler during the "terrible twos" stage? Fair warning: In keeping with the topic, all questions will use the "NOT" phrase.
Easier, 10 Qns, mlcmlc, Mar 25 14
Easier
mlcmlc gold member
2186 plays
14.
  Breastfeeding   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
What do you know about the human female's capacity to feed and nurture her infants?
Average, 15 Qns, carolinebee999, Jan 12 11
Average
carolinebee999
4279 plays
15.
  The World of the Blind   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In my life of being blind from birth, there's a lot I've noticed about how people treat me as well as my fellow blindies (those of us who are totally unable to see). I created this quiz to inform and teach those who don't know our world.
Easier, 10 Qns, Tee-man, Apr 02 23
Recommended for grades: 8,9
Easier
Tee-man
Apr 02 23
1306 plays
16.
  Clean    
Match Quiz
 10 Qns
I have decided to do some long overdue spring cleaning. Here are some of the jobs I have to do, and some common household products that I am going to use to do them. Please match them as best you can! Note that terminology and spelling is English.
Average, 10 Qns, Tan72, Aug 08 21
Average
Tan72
Aug 08 21
487 plays
17.
Home Fire Safety
  Home Fire Safety    
Multiple Choice
 10 Qns
It is important that we are safe in our homes. Here are ten questions about fire safety.
Easier, 10 Qns, ClaudiaCat, Sep 11 20
Recommended for grades: 8,9,10,11,12
Easier
ClaudiaCat gold member
Sep 11 20
1311 plays
18.
  Lactation Frustrations   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
We've all heard it: "Breast is best!" But that doesn't mean it's easy. Here's a quiz about some of the challenges of breastfeeding -- and about how many nursing mothers persevere.
Average, 10 Qns, CellarDoor, Jun 04 17
Average
CellarDoor gold member
769 plays
19.
  There's Many a Slip Betwixt Cup and Lip   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Humanity has searched for centuries for a reliable form of contraception. Here is a brief history of some of their inventions. Have fun.
Tough, 10 Qns, Creedy, Sep 29 18
Tough
Creedy gold member
Sep 29 18
1691 plays
20.
  So, Your Sister is Deaf    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about having a family member who is deaf in America. Ten funtrivia categories are represented.
Average, 10 Qns, Ilona_Ritter, Jan 15 15
Average
Ilona_Ritter gold member
588 plays
21.
  Lactation    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about lactation. I have tried not to make it too hard so have fun!
Average, 10 Qns, elspbeth, Feb 15 21
Average
elspbeth
Feb 15 21
4426 plays
22.
  I'll Take Romance    
Multiple Choice
 10 Qns
St. Valentine's Day always challenges me to provide a unique romantic evening at home. The questions in this quiz will focus on information on various parts of what could facilitate a romantic St. Valentine's Day evening. This is a PG rated quiz.
Average, 10 Qns, Irishrosy, Feb 08 17
Average
Irishrosy
750 plays
23.
  My Father, My Hero    
Multiple Choice
 10 Qns
I got the idea for this quiz from ykroy's quiz "Life and Times of My Father". My father was both my hero and a real hero, having been a POW in WWII. Thanks also to my sister, tidepridega, for her help. This quiz is a tribute to an exceptional man.
Tough, 10 Qns, wandev, Feb 10 17
Tough
wandev
1102 plays
24.
  Solution    
Multiple Choice
 10 Qns
Fiona Fussbudget here with the solution to all... well some...okay, a few of your basic problems. With but a few household items, we can clear up almost anything quickly and inexpensively. Enjoy!
Tough, 10 Qns, alexis722, Sep 03 22
Tough
alexis722
Sep 03 22
650 plays
25.
  Womb for Rent    
Multiple Choice
 10 Qns
Since the earliest days of mankind, the gift of motherhood has been much sought after. Here are a few questions regarding surrogate motherhood and some of the history behind it.
Tough, 10 Qns, hm3buzz, Oct 15 15
Tough
hm3buzz gold member
692 plays
26.
  How Are They Related?    
Multiple Choice
 10 Qns
Great-aunts, nieces, ortho-cousins, cousins twice removed... See if you can determine how the following hypothetical people are related.
Tough, 10 Qns, Ptichka, Jun 14 19
Tough
Ptichka gold member
Jun 14 19
635 plays

Family Life Trivia Questions

1. Animals: Your sister got a hearing-ear dog. What color collar and leash will it most likely have?

From Quiz
So, Your Sister is Deaf

Answer: orange

Hearing ear dogs help people who are deaf. They might come over and paw at you for instance if the fire alarm goes off. Or if you are are asleep and the fire alarm goes off they could wake you up.

2. What other name are blind people known by?

From Quiz The World of the Blind

Answer: Visually impaired

A partially sighted person has limited sight. The other two terms (virtually impaired and visually incapable) don't exist!

3. Peter's mom and Mary's mom are sisters. How are Peter and Mary related?

From Quiz How Are They Related?

Answer: They are matrilineal ortho-cousins

"Matrilineal" means they related through their mothers. "Ortho" means the parents through which they are related are of the same gender.

4. Among products such as olive oil, pomegranate pulp and ginger, the juice from what other plant was once believed to be an effective contraceptive?

From Quiz There's Many a Slip Betwixt Cup and Lip

Answer: Tobacco Juice

The juice from these products was smeared in and all around the vagina prior to intercourse. It was believed that the juice killed or slowed down the sperm before it reached the egg.

5. School-age children often have boundless energy. What else is accurate about them?

From Quiz School-Age Children

Answer: They are less likely to become ill than preschoolers

School-age children appear to be heartier than their younger and older counterparts. Phyllis M. Click, Child Development specialist, states: "Illnesses and death occur less frequently than during infancy and preschool years or later in adolescence". ("Caring For School-Age Children," 2006). Additionally, while school-age children grow more independent with each year, they still rely on greater adult assistance than do teenagers.

6. What is the name of the gland that governs lactation?

From Quiz Lactation

Answer: pituitary

The pituitary gland produces growth hormone for normal development of height and prolactin for milk production. This small pea sized gland also affects other vital body functions including metabolism, sexuality and reproduction.

7. Oh no! You seem to have ended up with lipstick on your collar at the office party. Your wife is going to be pretty ticked off! Quick, what do you do?

From Quiz Nasty Predicaments and Life's Little Pickles

Answer: Grab the toothpaste

Toothpaste is the best choice to remove that lipstick stain. Just rub a little toothpaste on the spot and wash as normal. Hairspray is also a good pre-washing agent, along with petroleum jelly or vinegar.

8. Brain Teasers: As an American, what language does your sister most likely communicate with? To find out, figure out this fractured form: Aim Air I Cane Sine Lang Goo Wedge

From Quiz So, Your Sister is Deaf

Answer: American Sign Language & ASL

American Sign Language or ASL is the 4th most commonly used language in America. It was influenced by French sign language which can be seen in some signs. For example, "to look for" in French is "chercher" and the sign for "to look for" is made with a C hand not an L hand. In ASL, you don't always sign every word but rather the important words. Instead of saying "I'm happy with you" you would sign "I Happy You". It is important to note not all deaf people use ASL. Some are oral, and some use both methods together which is known as total communication. There is a debate in the Deaf community about whether or not the Deaf should speak or not.

9. A guest has gotten overly enthusiastic during his New Year's toast and managed to pour half of his Cabernet onto your pristine white tablecloth. Once the New Year is rung in and all have left, how do you address the tablecloth?

From Quiz Solution

Answer: White wine or salt

When you serve red wine, keep white wine nearby. If red wine is spilled, pour white over it and blot with paper towels. Repeat till most of the stain is gone. Bring tablecloth to sink or large bowl and pour club soda through the stain. Pre-treat and wash as usual. OR you can cover the fresh red wine stain with salt and work it into the fabric to abrade the wine, flush out with club soda, blot and wash. There are a few other methods but these two usually work. If they don't, consider tie-dying the tablecloth or cutting it up as rags. Hot water tends to set stains, so use cool to cold.

10. Jane's dad and Andrew's mom are siblings. How are Jane and Andrew related?

From Quiz How Are They Related?

Answer: Jane is Andrew's matrilineal cross-cousin and Andrew is Jane's patrilineal cross-cousin

They are "cross" cousins because the parents through whom they are related are of different genders. Jane is Andrew's matrilineal cousin because she comes from his his mother's line; Andrew is Jane's patrilineal cousin because he comes from her father's side.

11. The most common way a surrogate gets impregnated is when the father's sperm is implanted into the surrogate's womb. This process is known as...?

From Quiz Womb for Rent

Answer: Artificial insemination

In the case of artificial insemination, the surrogate is both the genetic and birth mother of the child. This has raised some legal issues regarding parental rights and the surrogate would have to allow the child to be adopted by the father and his partner.

12. In Ancient Egypt, another less delightful substance was mixed with honey or the juice of certain trees and was then inserted into the vagina prior to intercourse. It was believed to prevent pregnancies. Which product was this?

From Quiz There's Many a Slip Betwixt Cup and Lip

Answer: Crocodile Dung

There is evidence from around 1850-2000 BC of the Egyptian belief that an ingredient in crocodile dung would prevent women from falling pregnant.

13. What is a milk bank?

From Quiz Lactation

Answer: a place that distributes donor milk to mothers and babies in need

As of 2005 there are 9 milk banks in the U.S. and one in Canada, but funding is a persistent issue so that number could have changed at the time of this writing. Doctors need to prescribe it and some insurance companies will cover some of the cost. Some babies cannot tolerate formula. Search for Human Milk Banking Association of North America for the history of milk banking, details about processing, donating and locations.

14. In the good old days, the girl would be getting all dressed up to look her best. The boy, if he was old enough to drive, would borrow his parent's car and come over and get you. What did he do when he got to your home?

From Quiz Remember the Old Dating Techniques?

Answer: Got out of the car, rang the doorbell and met your parents.

Yes, the older generation always got out of the car, went up to the door, rang the bell and waited for someone to answer the door. You had to meet mom and dad to make sure that they knew where you were going also. If dad didn't approve, trust me, there would not be a second date.

15. Celebrities: This actress is deaf and a role model to your sister and many other people. She won the Oscar in 1987 for her role as Sarah in "Children of a Lesser God". Who is she?

From Quiz So, Your Sister is Deaf

Answer: Marlee Matlin

Matlin was born August 24, 1965. At the time of her winning she was the youngest person to ever win the Oscar for Best Actress at age 21. In 1993, she married Kevin Grandalski. In 2011, she became a series regular guest star on the TV show "Switched at Birth" as Melody the school counselor at Carlton, the school for the deaf (originally--now hearing people go there as well). The show is about two girls who were switched at birth when they were born. One of the girls, Daphne is deaf.

16. What is the best way of putting out a fat/oil fire on a stove top?

From Quiz Home Fire Safety

Answer: Cover it with a fire blanket

You should never attempt to remove a pot from an active stove top fire. Cover it with a fire blanket, and then turn off the source of heat. Once it has cooled, remove the fire blanket and then move the pot. Quite often these fires occur when the cook is distracted.

17. The cat/dog/budgerigar has clawed at the rug and created a quarter sized hole in it. What to do?

From Quiz Solution

Answer: Fill the hole with same or similar carpet and color to match

First of all, do not take it out on your furred or feathered friends. Any swatch of similar carpeting will do if it fills the hole. You can get creative and make that one spot fuchsia, or you can attempt to duplicate the original carpet design. A good dab of super glue or similar sticky stuff should anchor it properly and it wouldn't hurt if you left a heavy book lying on it for a couple days. Then color it to match.

18. Lily's and April's dads are identical twins. How are Lily and April related?

From Quiz How Are They Related?

Answer: They are patrilineal ortho-cousins

The girls' fathers being identical twins is irrelevant. They are brothers, so their children are patrilineal (related through fathers) ortho (parents through whom they are related are of the same gender) cousins.

19. Less often, both the man and woman are fertile, but the woman can't carry a fetus to full term, so the fertilized eggs are implanted in a surrogate mother. This process is also called...

From Quiz Womb for Rent

Answer: gestational surrogacy

In vitro fertilization is the process in which the egg and sperm are combined, traditional surrogacy is when the mother is artificially inseminated, and nine months of waiting is the usual gestation period.

20. Soranus, an ancient Greek physician, suggested that Greek women should do what after having intercourse?

From Quiz There's Many a Slip Betwixt Cup and Lip

Answer: Jump backwards very forcefully seven times

Soranus of Ephesus lived during the 1st-2nd centuries AD. He was an ancient physician who dealt with gynecological issues. He recommended this hearty exercise as it was believed by the Greeks to re-route or dislodge any sperm following intercourse.

21. After his capture, my father was imprisoned at which German prison camp, one that gained notoriety for its inhumane conditions and was the basis for the movie named after the camp?

From Quiz My Father, My Hero

Answer: Stalag 17-B

Stalag 17-B was located in Germany, six km from Krems, Austria. Originally designed for 240 men, Barracks 17-B housed 4,237 prisoners after only three months of occupancy. The entire camp contained 29,794 prisoners at its peak occupancy. Many of the men died of starvation, dysentery, weather and infection. The prisoners were liberated on May 2, 1945, one year after Normandy. They were force-marched out of the camp; along the way, all of the guards were either killed by the prisoners or ran away. They reached safety and were liberated by the 3rd Army. Although the season was late spring, the weather was extremely cold and the men lacked proper clothing. A number of them died along the march. The movie, "Stalag XVII", was made in 1953 and also became the basis for the television series, "Hogan's Heroes". There actually was a sergeant among the guards sharing the name of "I know nothingggg!" Schultz in the TV series, spelled "Scholtz". The men also dug a tunnel in an effort to escape. My father, who was 6'3" tall, weighed 95 pounds when liberated.

22. Recent studies indicate that breastfeeding may reduce the risk of ___________to a moderate degree.

From Quiz Lactation

Answer: obesity

Though the benefit may be of moderate degree, given the concern regarding obesity in some countries of the world, this benefit may still be of public health significance.

23. When setting up a 12-foot ladder against a house, how far should the base of the ladder be placed away from the wall?

From Quiz How Safe are You?

Answer: 3 feet

The proper ratio is 25% or 1/4. An eight-foot ladder should be placed two feet away from a wall. Placing a ladder too far from the structure may result in ladder failure, as most are not made to withstand an increased horizontal weight support.

24. Some of the 'Old Wive's Tales' had merit. What was often used in the past as a solution for halitosis?

From Quiz Solution

Answer: Snuffing beet juice up one's nose

Drinking carrot wine was, of course, used to aid in conception. Pumpkin seed tea helped cure bed-wetting problems. Singed old walnut kernels in warm wine were often used as a cure for baldness. You merely drink the concoction, and your hair supposedly wouldn't fall out. Several cures for halitosis included: chewing dill seeds or juniper berries, chewing parsley leaves or caraway seeds, and drinking wine with thistles in it. If none of these worked, you could console yourself that halitosis was better than no breath at all! Or you could snuffle the beet juice.

25. On the other hand, parents might lie about the effects of which drink, claiming it stops children from growing?

From Quiz Lies My Parents Told Me

Answer: Coffee

Coffee is occasionally portrayed as something that will prevent children from growing, because for some time it was believed that caffeine led to bone mass reduction. Even though that is not an actual effect of coffee, there are other reasons why parents might want to deter their kids from drinking it, such as possible insomnia.

26. Which screen-reading software can be used by a blind person to navigate his PC?

From Quiz The World of the Blind

Answer: JAWS

JAWS, also known as Job Access With Speech, reads everything which appears on a PC screen out loud. It can be set to different speeds, depending on one's ability to use it. TALKS is the mobile version. ZoomText is more helpful for partially sighted people as it increases the size of the text on-screen.

27. Oliver is Ellen's son. Mark is Ellen's brother. Irene is Mark's wife. How are Oliver and Irene related?

From Quiz How Are They Related?

Answer: Irene is Oliver's aunt; Oliver is Irene's nephew.

Mark is Oliver's uncle (he is his mother's brother). This makes his wife Oliver's aunt. There is no such thing as an aunt-in-law.

28. How far back does surrogate motherhood date?

From Quiz Womb for Rent

Answer: Biblical times

Some people say that the first known recorded case of surrogacy occurred in the Bible, book of Genesis, chapter 16. Abraham fathered a child with his wife's servant because his wife was unable to produce an heir.

This is category 18421
Last Updated May 25 2024 5:49 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.