FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The World of the Blind
Quiz about The World of the Blind

The World of the Blind Trivia Quiz


In my life of being blind from birth, there's a lot I've noticed about how people treat me as well as my fellow blindies (those of us who are totally unable to see). I created this quiz to inform and teach those who don't know our world.

A multiple-choice quiz by Tee-man. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Family Life

Author
Tee-man
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
344,889
Updated
Apr 02 23
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1321
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Kiwiyeti (7/10), Guest 98 (9/10), Guest 36 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. What other name are blind people known by? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following activities can blind people NOT perform? Hint


Question 3 of 10
3. A blind person can pursue all of the following career paths EXCEPT which one? Hint


Question 4 of 10
4. Which screen-reading software can be used by a blind person to navigate his PC? Hint


Question 5 of 10
5. The machine that blind people use to write with is called what? Hint


Question 6 of 10
6. Most blind people cannot perceive light.


Question 7 of 10
7. Why do a lot of blind people have dogs? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these can a blind person use to walk in public, if there's no one to guide them? Hint


Question 9 of 10
9. What is the correct method of guiding a blind person (according to the South African National Council for the Blind and others)? Hint


Question 10 of 10
10. A blind person usually identifies another person by ...? Hint





Most Recent Scores
Jul 16 2024 : Kiwiyeti: 7/10
Jul 13 2024 : Guest 98: 9/10
Jul 08 2024 : Guest 36: 8/10
Jul 03 2024 : poetkah: 9/10
Jun 27 2024 : Linda_Arizona: 10/10
Jun 26 2024 : Guest 103: 6/10
Jun 23 2024 : Guest 69: 3/10
Jun 18 2024 : Steelflower75: 8/10
Jun 15 2024 : matthewpokemon: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What other name are blind people known by?

Answer: Visually impaired

A partially sighted person has limited sight. The other two terms (virtually impaired and visually incapable) don't exist!
2. Which of the following activities can blind people NOT perform?

Answer: Driving

Well, a blind person can drive, if he gets taught how to, but just imagine him hurtling in a highway at 80 miles! Disaster! Cooking can be done through training, repetition, and/or help. Blindness is not associated with being unable to dance. Some people think blind people can't feed themselves. I actually experienced this at a friend's house where someone wanted to spoon-feed me!
3. A blind person can pursue all of the following career paths EXCEPT which one?

Answer: Astronaut

Astronauts around the world are required to have very good vision. All of the other paths listed are pursuable. As a matter of fact, I'm a pianist. My blind friend is a lawyer. My sister who's blind is a vocalist and composer.
4. Which screen-reading software can be used by a blind person to navigate his PC?

Answer: JAWS

JAWS, also known as Job Access With Speech, reads everything which appears on a PC screen out loud. It can be set to different speeds, depending on one's ability to use it. TALKS is the mobile version. ZoomText is more helpful for partially sighted people as it increases the size of the text on-screen.
5. The machine that blind people use to write with is called what?

Answer: Brailler

Braille consists of six dots, which a blind person feels with the tips of his or her index fingers. The machine that produces it is called a Perkins Brailler.
6. Most blind people cannot perceive light.

Answer: False

Most blind people can differentiate between darkness and light. They can also perceive a shade, but might not be able to identify it. There are some forms of total blindness in which light is not perceived.
7. Why do a lot of blind people have dogs?

Answer: Because dogs can physically guide them

It's called a "guide dog" for exactly that reason. A guide dog is a trained dog, which accompanies a blind person to most places they want to go.
8. Which of these can a blind person use to walk in public, if there's no one to guide them?

Answer: A white cane

A white cane is also called a "long cane". The visually impaired person walks with it in front of him on the ground at an angle, so that whatever obstacle that's ahead of him will first connect with it. The blind person then moves away from danger.
9. What is the correct method of guiding a blind person (according to the South African National Council for the Blind and others)?

Answer: Let them hold onto your arm, then walk a step in front of them.

It makes sense, and is also comfortable for both you and the blind person. You should also tell the blind person when you are approaching stairs. Be the first to go up or down the first step. When entering a narrow gap, put your guiding arm slightly to your back.

They'll know that they've got to walk behind you to avoid bumping into anything. When you approach a seat and want your blind friend to sit down, put your leg in front of the chair and he'll know what to do next.
10. A blind person usually identifies another person by ...?

Answer: their voice

The best way a blind person would know you is by hearing your voice. Blind people's brains typically improve their hearing ability.
Source: Author Tee-man

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us