FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about How Are They Related
Quiz about How Are They Related

How Are They Related? Trivia Quiz


Great-aunts, nieces, ortho-cousins, cousins twice removed... See if you can determine how the following hypothetical people are related.

A multiple-choice quiz by Ptichka. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Family Life

Author
Ptichka
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
340,885
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
635
- -
Question 1 of 10
1. Peter's mom and Mary's mom are sisters. How are Peter and Mary related?
Hint


Question 2 of 10
2. Jane's dad and Andrew's mom are siblings. How are Jane and Andrew related?
Hint


Question 3 of 10
3. Lily's and April's dads are identical twins. How are Lily and April related?
Hint


Question 4 of 10
4. Oliver is Ellen's son. Mark is Ellen's brother. Irene is Mark's wife. How are Oliver and Irene related?
Hint


Question 5 of 10
5. Ruth is the daughter of Roger and Martha. Naomi is the daughter of Roger and Nancy. How are Ruth and Naomi related?
Hint


Question 6 of 10
6. Samuel's sister has a granddaughter Natalie. How are they related?
Hint


Question 7 of 10
7. Felix's mom is a sister to Maria's grandmother. How are Felix and Maria related?
Hint


Question 8 of 10
8. Andrew's great-grandmother was a sister to Alex's father. How are Andrew and Alex related?
Hint


Question 9 of 10
9. Mike's grandmother was a sister to Annie's great-great-grandfather. How are Mike and Annie related?
Hint


Question 10 of 10
10. Bernie's sister Miriam adopted Julie. How is Julie related to Bernie? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Peter's mom and Mary's mom are sisters. How are Peter and Mary related?

Answer: They are matrilineal ortho-cousins

"Matrilineal" means they related through their mothers. "Ortho" means the parents through which they are related are of the same gender.
2. Jane's dad and Andrew's mom are siblings. How are Jane and Andrew related?

Answer: Jane is Andrew's matrilineal cross-cousin and Andrew is Jane's patrilineal cross-cousin

They are "cross" cousins because the parents through whom they are related are of different genders. Jane is Andrew's matrilineal cousin because she comes from his his mother's line; Andrew is Jane's patrilineal cousin because he comes from her father's side.
3. Lily's and April's dads are identical twins. How are Lily and April related?

Answer: They are patrilineal ortho-cousins

The girls' fathers being identical twins is irrelevant. They are brothers, so their children are patrilineal (related through fathers) ortho (parents through whom they are related are of the same gender) cousins.
4. Oliver is Ellen's son. Mark is Ellen's brother. Irene is Mark's wife. How are Oliver and Irene related?

Answer: Irene is Oliver's aunt; Oliver is Irene's nephew.

Mark is Oliver's uncle (he is his mother's brother). This makes his wife Oliver's aunt. There is no such thing as an aunt-in-law.
5. Ruth is the daughter of Roger and Martha. Naomi is the daughter of Roger and Nancy. How are Ruth and Naomi related?

Answer: They are half-sisters.

Siblings who share one parent are "half" siblings. "Step" siblings are those whose parents are married but who do not share a common parent. Sibling "in law" are only related through marriage. There is no such thing as "ortho" siblings.
6. Samuel's sister has a granddaughter Natalie. How are they related?

Answer: Samuel is Natalie's great uncle.

A grandparent's sibling is a great-aunt or great-uncle.
7. Felix's mom is a sister to Maria's grandmother. How are Felix and Maria related?

Answer: They are first cousins once removed

Felix's mom and Maria's grandmother are sisters. Felix and Maria's parent are therefore first cousins. Since there is one generation difference between Maria's parent and Maria, she is Felix's first cousin once removed.
8. Andrew's great-grandmother was a sister to Alex's father. How are Andrew and Alex related?

Answer: They are first cousins twice removed

Andrew's great-grandmother and Alex's father were siblings. Andrew's grandparent is therefore Alex's first cousin. Since there are 2 generations difference between Andrew's grandparent and Andrew, this make him and Alex first cousins twice removed.
9. Mike's grandmother was a sister to Annie's great-great-grandfather. How are Mike and Annie related?

Answer: They are second cousins twice removed

Mike's grandmother and Annie's great-great-grandfather were siblings. Therefore, Mike's parent and Annie's great-grandparent were first cousins. Therefore, Mike is a second cousin to Annie's grandparent. Since there are two generations between Annie's grandparent and Annie, this makes her and Mike second cousins twice removed.
10. Bernie's sister Miriam adopted Julie. How is Julie related to Bernie?

Answer: Julie is Bernie's niece

There is no such thing as "adopted niece". Once a child is adopted into the family, the same rules apply as for a biological child.
Source: Author Ptichka

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us