FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Breastfeeding
Quiz about Breastfeeding

Breastfeeding Trivia Quiz


What do you know about the human female's capacity to feed and nurture her infants?

A multiple-choice quiz by carolinebee999. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Family Life

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
199,422
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
4282
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 152 (0/15), Guest 42 (13/15), Guest 223 (8/15).
- -
Question 1 of 15
1. What affects how much milk is made by a lactating mother? Hint


Question 2 of 15
2. When a mother is experiencing problems with low supply, she should try to space feeds out to at least three hours so her breasts fill up.


Question 3 of 15
3. Which of the following types of anti-infective components can be found in breast milk? Hint


Question 4 of 15
4. Which hormone triggers the milk-ejection reflex (sometimes known as the "let-down reflex") which forces milk down the ducts? Hint


Question 5 of 15
5. Which of these reasons makes breastfeeding the ideal method of feeding for the baby's health? Hint


Question 6 of 15
6. In many parts of the world, breastfeeding is a major form of contraception.


Question 7 of 15
7. Which of the following is/ are an advantage of breastfeeding for the mother? Hint


Question 8 of 15
8. Of the following reasons to quit breastfeeding, which problems could most mothers overcome and continue breastfeeding, with the correct help, support and persistence?
1. under-supply
2. baby's failure to gain weight
3. cracked nipples
4. sore nipples
5. baby in hospital
6. mother in hospital
7. returning to work
8. mastitis
Hint


Question 9 of 15
9. It is very important not to allow the baby to feed from a breast infected with mastitis, and the milk should be expressed and thrown away.


Question 10 of 15
10. A breastfeeding mother has gone to her doctor about an unrelated illness. The doctor wants to prescribe medication. What should the mother do? Hint


Question 11 of 15
11. In what part of the breast is the milk actually produced? Hint


Question 12 of 15
12. Which of the following options have mothers used to continue breastfeeding after returning to work? Hint


Question 13 of 15
13. A breastfeeding woman needs to ingest more nutrients and calories than she normally would.


Question 14 of 15
14. It is possible to exclusively breastfeed triplets (ie. without formula or bottles).


Question 15 of 15
15. According to popular medical opinion, how long is the optimal length of time to breastfeed a baby? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 30 2024 : Guest 152: 0/15
May 29 2024 : Guest 42: 13/15
May 27 2024 : Guest 223: 8/15
May 20 2024 : Guest 104: 13/15
May 12 2024 : Guest 154: 11/15
Apr 26 2024 : Guest 3: 9/15
Apr 23 2024 : reeshy: 13/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What affects how much milk is made by a lactating mother?

Answer: All of these.

Ultimately, it is the hormones, but the efficiency and duration of suckling both affect the amount of hormones that are released. The more suckling (and the stronger the suckling), the more hormones and hence more milk is produced.
2. When a mother is experiencing problems with low supply, she should try to space feeds out to at least three hours so her breasts fill up.

Answer: False

Actually, exactly the opposite. As her breasts fill up, nerve triggers tell her body to slow down milk production. The fuller her breasts get, the less milk she will produce, especially if she does this repeatedly. To encourage greater milk production, she should encourage the baby to drain the milk more thoroughly and more often (see the answer above).
3. Which of the following types of anti-infective components can be found in breast milk?

Answer: All of these

This list is far from exhaustive. Many, many factors in breast milk help to fight infection in a variety of ways.
4. Which hormone triggers the milk-ejection reflex (sometimes known as the "let-down reflex") which forces milk down the ducts?

Answer: oxytocin

The baby's suckling releases oxytocin which in turn triggers the milk-ejection reflex. Prolactin controls the milk production processes.
HGH is a growth hormone. Progesterone and oestrogen (estrogen) are more important in pregnancy.
5. Which of these reasons makes breastfeeding the ideal method of feeding for the baby's health?

Answer: All of these.

While breastfeeding is not alway possible, it is the optimal food for babies for these three reasons and many other reasons.
6. In many parts of the world, breastfeeding is a major form of contraception.

Answer: True

In many parts of the world where other forms of contraception are not available, the late return of the menstrual cycle that often occurs in mothers who are breastfeeding "on demand" provides a natural spacing of children. Of course, those using this form of contraception invariably fall pregnant again, sometimes sooner but more often later (frequently around or a little before the baby's first birthday). Under correct supervision and with training this "lactational amenorrhea", combined with other natural birth control methods, is also used by women in developed countries.
7. Which of the following is/ are an advantage of breastfeeding for the mother?

Answer: On average, her periods/ menstrual cycle will return later.

Breastfed babies sleep no longer than bottlefed ones (in fact, the opposite is sometimes true as cows' milk curds are harder for babies to digest). Actually, bottlefed babies are more likely to have the more solid and less frequent bowel motions, due to the difficulty of digesting formula. On the other hand, they usually have smellier bowel motions and can be prone to constipation. The return of the menstrual cycle is, on average, many months later in breastfeeding women and I think it would be safe to say that the majority see this as a very positive thing.
Other advantages can include (statistically): lower risks of certain types of cancers (like breast cancer), faster weight loss after pregnancy, faster return of the uterus to its non-pregnant size, less work, a healthier baby, bonding to the infant can be aided, psychological advantages such as pride and a sense of achievement, enjoyment and last but not least, a large saving in cost.
8. Of the following reasons to quit breastfeeding, which problems could most mothers overcome and continue breastfeeding, with the correct help, support and persistence? 1. under-supply 2. baby's failure to gain weight 3. cracked nipples 4. sore nipples 5. baby in hospital 6. mother in hospital 7. returning to work 8. mastitis

Answer: All of them

With the correct help, support and persistence, the vast majority of cases of low supply, poor weight gains, cracked and sore nipples can be overcome. Expressing milk to leave with the baby and keeping mother and baby together are the most common ways to avoid interruption to breastfeeding during hospitalisation or returning to work.

It is very rare to have to wean because of mastitis or medication, and even then in most cases it will be only temporary.
9. It is very important not to allow the baby to feed from a breast infected with mastitis, and the milk should be expressed and thrown away.

Answer: False

More often mastitis is non-infective and the inflammation is caused by engorgement or pressure on a part of the breast. In the vast majority of cases of the rarer infective mastitis, the organism causing the infection came from the baby's mouth or the mother's skin and is unlikely to cause any harm to the baby. Only in a tiny amount of cases would continued breastfeeding be likely to cause harm to the baby.
10. A breastfeeding mother has gone to her doctor about an unrelated illness. The doctor wants to prescribe medication. What should the mother do?

Answer: Tell the doctor that she is breastfeeding straight away and check that the drug is OK.

Many drugs are not safe for the baby and in most cases the doctor could prescribe an alternative which would be much safer, so if the mother told the doctor at the start the doctor could plan an alternative course of treatment. She should not take a drug that she hasn't checked is safe, and should not delay treating her illness, though she may wish to investigate alternative treatments.
In rare cases where no alternative is available and the treatment is vital, a mother may have to wean temporarily (while taking the course) or permanently (when the treatment must be ongoing).
11. In what part of the breast is the milk actually produced?

Answer: the alveoli

The alveoli are in clusters a little like bunches of grapes and CONTINUALLY produce milk during lactation.
The milk ducts are the ducts or passages the milk passes through to get to the nipple.
The areola is the darker-coloured circle around the nipple.
Montgomery Glands (or follicles)are glands which appear as tiny bumps around the outside of the areola and lubricate the nipple.
12. Which of the following options have mothers used to continue breastfeeding after returning to work?

Answer: All of these

These methods have all been used very successfully by many mothers. Some may reduce their work hours to accommodate meeting the needs of the baby, others return to the same hours as before, and of course some choose to delay the return to work.
13. A breastfeeding woman needs to ingest more nutrients and calories than she normally would.

Answer: True

She will need a higher calorie and nutrient intake to supply the needs of her own body and her baby. It is very rare, however, in the developed world for a mother to "starve" her baby, and even in undernourished mothers (provided they are not seriously undernourished), the baby will usually get enough as the mother's body will supply the baby with nutrients before her. If she does not have an adequate calorie or nutrient intake, her own needs may be compromised.
14. It is possible to exclusively breastfeed triplets (ie. without formula or bottles).

Answer: True

Many mothers have fed twins, triplets and even quadruplets without any formula at all, but it is far more common for mothers of triplets or quads to supplement at least some feeds with formula. Reasons range from supply problems to difficulty managing the time involved with the feeding and other baby care of three or four babies.
15. According to popular medical opinion, how long is the optimal length of time to breastfeed a baby?

Answer: As long as mother and baby are happy to do so, but at least a year.

I am aware that this is a highly-controversial question, however as I originally stated, my answers go with the generally accepted modern medical opinion. It is currently believed that the benefits to mother and baby extend well beyond 12 months of age, and that breast milk should be the baby's major source of nutrition to 12 months.

As an example of these benefits, studies have shown that the protective effect of breastfeeding in regard to breast cancer is directly proportional to the length of breastfeeding.

Health benefits for the baby or child continue for the entire duration of breastfeeding, especially the anti-infective benefits. In many nations, breastfeeding is vital to the health of small children where the cleanliness of other foods is questionable- less so in developed countries but still significant (the rate and severity of gastro-intestinal infections in breastfed toddlers in developed countries is significantly lower). Older children can be harder to wean, but in many cases they are easier to wean as they choose to do so themselves or are easily distracted or filled with other foods.

The best time to wean is when mother and baby are both ready. I hope you found this quiz informative and enjoyable. If you want to learn more, there are many excellent books. For a recommendation or assistance, contact your local La Leche League, Australian Breastfeeding Association or other breastfeeding support group.
Source: Author carolinebee999

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us