FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Womb for Rent
Quiz about Womb for Rent

Womb for Rent Trivia Quiz


Since the earliest days of mankind, the gift of motherhood has been much sought after. Here are a few questions regarding surrogate motherhood and some of the history behind it.

A multiple-choice quiz by hm3buzz. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Family Life

Author
hm3buzz
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
324,956
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
693
- -
Question 1 of 10
1. First, we shall define surrogate motherhood. A surrogate mother is a woman who bears and gives birth to a child for a person or a couple who then adopts or takes legal custody of the child. This can also be called what? Hint


Question 2 of 10
2. The most common way a surrogate gets impregnated is when the father's sperm is implanted into the surrogate's womb. This process is known as...? Hint


Question 3 of 10
3. Less often, both the man and woman are fertile, but the woman can't carry a fetus to full term, so the fertilized eggs are implanted in a surrogate mother. This process is also called... Hint


Question 4 of 10
4. How far back does surrogate motherhood date? Hint


Question 5 of 10
5. Surrogate mothers must meet all of the following criteria except for one. What is it? Hint


Question 6 of 10
6. Who is recognized as the creator of the legal idea of surrogate motherhood? Hint


Question 7 of 10
7. Which country is a leader in international surrogacy? Hint


Question 8 of 10
8. In what year was the first surrogate motherhood arrangement made in the United States? Hint


Question 9 of 10
9. What percentage of potential surrogates are rejected during the screening process? Hint


Question 10 of 10
10. What was the central issue in the Baby M case? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 29 2024 : Guest 73: 4/10
May 05 2024 : oldgrannyk: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. First, we shall define surrogate motherhood. A surrogate mother is a woman who bears and gives birth to a child for a person or a couple who then adopts or takes legal custody of the child. This can also be called what?

Answer: mothering by proxy

Since a proxy can be defined as a substitute, that is the term we were looking for here. In essence, a surrogate mother is substituting her womb for that of a woman who can't bear a child.
2. The most common way a surrogate gets impregnated is when the father's sperm is implanted into the surrogate's womb. This process is known as...?

Answer: Artificial insemination

In the case of artificial insemination, the surrogate is both the genetic and birth mother of the child. This has raised some legal issues regarding parental rights and the surrogate would have to allow the child to be adopted by the father and his partner.
3. Less often, both the man and woman are fertile, but the woman can't carry a fetus to full term, so the fertilized eggs are implanted in a surrogate mother. This process is also called...

Answer: gestational surrogacy

In vitro fertilization is the process in which the egg and sperm are combined, traditional surrogacy is when the mother is artificially inseminated, and nine months of waiting is the usual gestation period.
4. How far back does surrogate motherhood date?

Answer: Biblical times

Some people say that the first known recorded case of surrogacy occurred in the Bible, book of Genesis, chapter 16. Abraham fathered a child with his wife's servant because his wife was unable to produce an heir.
5. Surrogate mothers must meet all of the following criteria except for one. What is it?

Answer: A steady job

Only a stable financial base is required. Employment is not necessary to become a surrogate mother (at least in California.) Some other requirements are being in a healthy physical condition, being free of sexually transmitted diseases, non-smoking or a user of illegal drugs, not alcohol dependent,and is educated, mature, dependable and committed to following through with the process.
6. Who is recognized as the creator of the legal idea of surrogate motherhood?

Answer: Noel Keane

Noel Keane was a lawyer in Michigan who negotiated and drafted the first contract between a surrogate mother and a married couple in the United States. This occurred in 1976. Ten years later he would be a central figure in a case in New Jersey, which became known as the Baby M case.
7. Which country is a leader in international surrogacy?

Answer: India

The main reason for the popularity of India's surrogacy program is its relatively low cost compared to other countries. Prices for surrogacy elsewhere can be up to three times as much.
8. In what year was the first surrogate motherhood arrangement made in the United States?

Answer: 1976

The first recognized surrogate mother arrangement in the United States was made in 1976. Between 1976 and 1992 almost 6000 surrogate births occurred in the United States.It appears that the practice is more common today.
9. What percentage of potential surrogates are rejected during the screening process?

Answer: 95

Stringent screening procedures are put in place to ensure that a repeat of the Baby M case does not occur. Because of this case a flurry of laws were put into place trying to control surrogacy.
10. What was the central issue in the Baby M case?

Answer: The surrogate mother changed her mind and wanted to keep the baby.

In 1984 a surrogate mother in New Jersey refused payment and decided to keep the child. After fleeing the state, she was arrested and returned to New Jersey, the baby was given to the adoptive parents.
In 1987 the New Jersey Supreme court upheld the contract, stripped any parental rights from the surrogate, and allowed the baby to be legally adopted. A year later, the court reversed itself and allowed the surrogate visitation rights to the child.
Source: Author hm3buzz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us