FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Theres Many a Slip Betwixt Cup and Lip
Quiz about Theres Many a Slip Betwixt Cup and Lip

There's Many a Slip Betwixt Cup and Lip Quiz


Humanity has searched for centuries for a reliable form of contraception. Here is a brief history of some of their inventions. Have fun.

A multiple-choice quiz by Creedy. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Family Life

Author
Creedy
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
317,990
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1691
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Among products such as olive oil, pomegranate pulp and ginger, the juice from what other plant was once believed to be an effective contraceptive? Hint


Question 2 of 10
2. In Ancient Egypt, another less delightful substance was mixed with honey or the juice of certain trees and was then inserted into the vagina prior to intercourse. It was believed to prevent pregnancies. Which product was this? Hint


Question 3 of 10
3. Soranus, an ancient Greek physician, suggested that Greek women should do what after having intercourse? Hint


Question 4 of 10
4. European women during the Dark Ages were encouraged to turn something backwards several times at midnight following intercourse. What was this? Hint


Question 5 of 10
5. During the 1600s, douches were used as a method of contraception by prostitutes from which nation? Hint


Question 6 of 10
6. Sea sponges that had been soaked in vinegar were also used as a form of birth control way back then. These were inserted into the vagina of the hapless female prior to intercourse. What could be used as a substitute for the sea sponge? Hint


Question 7 of 10
7. A particularly strange form of an early condom was made from which product? Hint


Question 8 of 10
8. Arabs came up with an early form of the intrauterine device. What did they use for this purpose? Hint


Question 9 of 10
9. Egyptian men quite commonly wore condoms of fabric as a part of everyday life back then as well. Not, as you may think, to prevent unwanted pregnancies, but for which other purpose? Hint


Question 10 of 10
10. Condoms have been used for at least 400 years in one form or another. For example, in the 16th century, linen sheaths were used and tied on with ribbons. The first rubber condom, however, was invented in the 19th century. Who invented it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 15 2024 : panagos: 9/10
May 05 2024 : oldgrannyk: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Among products such as olive oil, pomegranate pulp and ginger, the juice from what other plant was once believed to be an effective contraceptive?

Answer: Tobacco Juice

The juice from these products was smeared in and all around the vagina prior to intercourse. It was believed that the juice killed or slowed down the sperm before it reached the egg.
2. In Ancient Egypt, another less delightful substance was mixed with honey or the juice of certain trees and was then inserted into the vagina prior to intercourse. It was believed to prevent pregnancies. Which product was this?

Answer: Crocodile Dung

There is evidence from around 1850-2000 BC of the Egyptian belief that an ingredient in crocodile dung would prevent women from falling pregnant.
3. Soranus, an ancient Greek physician, suggested that Greek women should do what after having intercourse?

Answer: Jump backwards very forcefully seven times

Soranus of Ephesus lived during the 1st-2nd centuries AD. He was an ancient physician who dealt with gynecological issues. He recommended this hearty exercise as it was believed by the Greeks to re-route or dislodge any sperm following intercourse.
4. European women during the Dark Ages were encouraged to turn something backwards several times at midnight following intercourse. What was this?

Answer: The wheel of a grain mill

The origins of this abortive method are murky. However, this very physical exercise was believed to create a form of early miscarriage should the woman have fallen pregnant during intercourse.
5. During the 1600s, douches were used as a method of contraception by prostitutes from which nation?

Answer: France

This method of birth control eventually found its way into the everyday households of other women as well, but it was not particularly effective unless the contents of the douche were acidic. The common thought was that acidic properties tended to either weaken or kill the sperm.
6. Sea sponges that had been soaked in vinegar were also used as a form of birth control way back then. These were inserted into the vagina of the hapless female prior to intercourse. What could be used as a substitute for the sea sponge?

Answer: Half a lemon

For many hundreds of years, sea sponges were in very high demand, both as a use for contraception and also as a renewable form of toilet paper. Roman soldiers, for example, had to carry them with them on their many expeditions. The lemon provided the acidic properties needed to kill or weaken the sperm.
7. A particularly strange form of an early condom was made from which product?

Answer: Wood

This was a large wooden block inserted inside the female. Fortunately, this trend didn't last too long as it was horrendously uncomfortable and deemed an instrument of torture.
8. Arabs came up with an early form of the intrauterine device. What did they use for this purpose?

Answer: Pebbles

These pebbles were placed into the uterus of a female camel to prevent any unwanted pregnancies on the long trips across the desert. Apparently they create a temporary infection in the uterus that prevents fertilisation.
9. Egyptian men quite commonly wore condoms of fabric as a part of everyday life back then as well. Not, as you may think, to prevent unwanted pregnancies, but for which other purpose?

Answer: Protection from insect bites

It's always a wise precaution to protect the family valuables. It was quite common for workers to go naked in those days and this means of protection from gnawing insects was basically just plain common sense.
10. Condoms have been used for at least 400 years in one form or another. For example, in the 16th century, linen sheaths were used and tied on with ribbons. The first rubber condom, however, was invented in the 19th century. Who invented it?

Answer: Charles Goodyear

A condom for women was also invented at a later date. Instead of fitting over the male appendage, these fitted inside the female. Early rubber condoms were designed to be re-used as well.
Source: Author Creedy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series History Allsorts 5:

Ten quizzes on various historical topics. Have fun. "History never really says "Goodbye". History says "See you later"...Eduardo Galeano.

  1. There's Many a Slip Betwixt Cup and Lip Tough
  2. The Law Really Is an Ass, Mr Dickens Tough
  3. All About Beards Average
  4. Hail To The Chief Average
  5. The Disastrous Marriage of George IV Average
  6. Sumptuary Laws Average
  7. Australia's Colourful Prime Ministers Average
  8. Hey, It Works Better If You Plug It In! Very Easy
  9. Baroque History For Kids! Easier
  10. Inventions Which Helped Develop Trade Easier

5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us