FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ive Got a Drum
Quiz about Ive Got a Drum

I've Got a Drum Trivia Quiz


Ten different words containing 'drum'. Can you pair them with the correct description?

A matching quiz by zorba_scank. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Objects
  8. »
  9. Thematic Musical Instruments

Author
zorba_scank
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
390,879
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1097
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: mulder52 (10/10), turaguy (10/10), demurechicky (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. An elongated hill formed by a glacier  
  Doldrums
2. A dilemma or difficult puzzle  
  Drumstick
3. An obsolete word meaning sluggish  
  Conundrum
4. A series of sounds made preceding an important announcement  
  Quadrumvirs
5. Dull and monotonous  
  Eardrum
6. Low pressure area around the equator  
  Panjandrum
7. A post in Ancient Rome to which four people were elected  
  Drumble
8. Part of a chicken that is well suited for a barbeque  
  Humdrum
9. A person exuding self-importance  
  Drumlin
10. A simpler name for the tympanic membrane  
  Drumroll





Select each answer

1. An elongated hill formed by a glacier
2. A dilemma or difficult puzzle
3. An obsolete word meaning sluggish
4. A series of sounds made preceding an important announcement
5. Dull and monotonous
6. Low pressure area around the equator
7. A post in Ancient Rome to which four people were elected
8. Part of a chicken that is well suited for a barbeque
9. A person exuding self-importance
10. A simpler name for the tympanic membrane

Most Recent Scores
Apr 07 2024 : mulder52: 10/10
Mar 31 2024 : turaguy: 10/10
Mar 24 2024 : demurechicky: 10/10
Feb 27 2024 : nicechicki: 8/10
Feb 26 2024 : dslovin: 10/10
Feb 25 2024 : Guest 72: 10/10
Feb 25 2024 : violinsoldier: 9/10
Feb 25 2024 : Guest 184: 8/10
Feb 22 2024 : shadowzep: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. An elongated hill formed by a glacier

Answer: Drumlin

The word drumlin is taken from the Gaelic language where it referred to a rounded hill or mound. Drumlins typically occur in groups. The elongated or tapering end of the hill points to the direction in which the glacier flowed.
2. A dilemma or difficult puzzle

Answer: Conundrum

Conundrum can mean both a difficult question like a puzzle or a difficult decision like a dilemma. It is believed to have been coined as a prank by university students in the 16th century as a pun for a fussy or pedantic person. An early spelling variant of this word was quonundrum.
3. An obsolete word meaning sluggish

Answer: Drumble

While the word drumble is not in use now, it had multiple meanings in earlier times. It could be used to describe a slow-witted or unintelligent person. Another use was to describe a draught animal that had become slow due to old age. It could also be used to indicate a state of confusion.
4. A series of sounds made preceding an important announcement

Answer: Drumroll

The Oxford dictionary defines a drumroll as "a rapid succession of beats sounded on a drum, often used to introduce an announcement or event". This has now become a staple on most television and award shows globally while announcing the winner.
5. Dull and monotonous

Answer: Humdrum

Humdrum means anything that is drab and unexciting. The use of this word dates back to the mid-16th century. Initially it was also used to describe a boring person.
6. Low pressure area around the equator

Answer: Doldrums

The doldrums is a nautical term used for the areas of low pressure around the equator in the Atlantic and Pacific oceans. These regions were notorious for having no winds for prolonged periods, stranding the sailing ships. The term is now also used to refer to a state of depression or despondency.
7. A post in Ancient Rome to which four people were elected

Answer: Quadrumvirs

A quadrumvirate is a rule by four persons. Each person is known as a quadrumvir. This was a position in the Ancient Roman society. Four citizens were elected to this post by the Senate. They then had powers over the police and jurisdiction.
8. Part of a chicken that is well suited for a barbeque

Answer: Drumstick

Separate parts of the chicken are sold in packs to suit different cooking requirements. Drumstick refers to the leg piece and serves well at a barbeque. Other parts include the wingette (part of the wing), the breast or chest and the wing tip (sometimes called flapper).
9. A person exuding self-importance

Answer: Panjandrum

The word panjandrum is generally used negatively to poke fun at someone who thinks too much of themselves. It is a nonsense word with no real etymological roots that was coined by the playwright Samuel Foote in the mid-18th century.
10. A simpler name for the tympanic membrane

Answer: Eardrum

The eardrum is the colloquial or layman term for the tympanic membrane or myringa. It separates the outer ear from the middle ear. A rupture in this membrane can lead to permanent hearing loss.
Source: Author zorba_scank

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Making Music:

A series of word quizzes using musical instruments as a theme.

  1. I've Got a Drum Easier
  2. I've Got A Pipe Very Easy
  3. I've Got a Horn Very Easy
  4. I've Got a Bell Very Easy
  5. I've Got a Harp Very Easy
  6. I've Got a Lute Very Easy

4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us