FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ive Got a Horn
Quiz about Ive Got a Horn

I've Got a Horn Trivia Quiz


Match these ten words containing 'horn' with the correct description.

A matching quiz by zorba_scank. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Objects
  8. »
  9. Thematic Musical Instruments

Author
zorba_scank
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
390,960
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
1238
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: ArlingtonVA (10/10), mulder52 (10/10), polly656 (6/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. A new, inexperienced person  
  Greenhorn
2. Dark coloured mineral found in igneous and metamorphic rocks  
  Shoehorn
3. Device used to warn ships around rocky coastlines  
  Foghorn
4. Indigenous dance form of England and Ireland  
  Hornblende
5. Type of wasp related to yellowjackets  
  Thorn
6. Bird with long, curved beak  
  Hornet
7. North American mammal with scientific name meaning 'goat-antelope'  
  Pronghorn
8. To force into a cramped space  
  Hornpipe
9. Pointed barb on a rose plant  
  Hornbill
10. Wooden communication device used in mountains of Europe  
  Alpenhorn





Select each answer

1. A new, inexperienced person
2. Dark coloured mineral found in igneous and metamorphic rocks
3. Device used to warn ships around rocky coastlines
4. Indigenous dance form of England and Ireland
5. Type of wasp related to yellowjackets
6. Bird with long, curved beak
7. North American mammal with scientific name meaning 'goat-antelope'
8. To force into a cramped space
9. Pointed barb on a rose plant
10. Wooden communication device used in mountains of Europe

Most Recent Scores
Apr 07 2024 : ArlingtonVA: 10/10
Apr 07 2024 : mulder52: 10/10
Apr 02 2024 : polly656: 6/10
Mar 28 2024 : turaguy: 10/10
Mar 24 2024 : demurechicky: 10/10
Mar 02 2024 : shadowzep: 10/10
Feb 28 2024 : mfc: 10/10
Feb 27 2024 : Guest 62: 8/10
Feb 26 2024 : dslovin: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A new, inexperienced person

Answer: Greenhorn

Other synonyms for greenhorn are novice, beginner and neophyte. There are various theories on how this term originated. One of them links it to the green horns of young cattle.
2. Dark coloured mineral found in igneous and metamorphic rocks

Answer: Hornblende

Hornblende is not a mineral by itself. Instead the name refers to a series of minerals. The name is taken from the German words horn and blende which allude to its deceptive nature of appearing like a mineral.
3. Device used to warn ships around rocky coastlines

Answer: Foghorn

The foghorn is a device used to signal and warn ships in times of weak visibility around rocky coastlines. They were generally housed within the lighthouse. A cartoon character was named Foghorn Leghorn, referencing its loud voice.
4. Indigenous dance form of England and Ireland

Answer: Hornpipe

The hornpipe is a traditional dance form of England, Ireland and Scotland. The dance has its origins among sailors. Following a four beat rhythm, the dance has both slow and fast versions.
5. Type of wasp related to yellowjackets

Answer: Hornet

Hornets are found across most of the northern hemisphere. Their scientific name is Vespa. Like bees, they also live in communities within hives led by a queen. However, their sting is considered to be significantly more dangerous than that of bees.
6. Bird with long, curved beak

Answer: Hornbill

Hornbills are found in the tropical regions of Asia and Africa. They are named after their long, downward curved beaks which are often brightly coloured. The Indian state of Nagaland has an annual Hornbill Festival named after the bird which showcases the place's traditions.
7. North American mammal with scientific name meaning 'goat-antelope'

Answer: Pronghorn

Pronghorns are native to North America and are distantly related to cattle, goats and antelopes. They are sometimes also referred to as Prairie antelopes though they are not antelopes. The male of the species has branching, curved horns which they shed every year.
8. To force into a cramped space

Answer: Shoehorn

A shoehorn is a device used to help the user slip his or her feet into shoes more comfortably. Later it also came to be used as a term to describe the act of forcing a large number of people into a relatively cramped space.
9. Pointed barb on a rose plant

Answer: Thorn

Thorns are sharp, pointed projections found on some plants. They generally help to protect the plant from animals.
10. Wooden communication device used in mountains of Europe

Answer: Alpenhorn

The alpenhorn is also known as alphorn and alpine horn. It is named after the Alps in Europe where it was used as a tool for communication in medieval times. It is a long, wooden horn where sound is generated by blowing into the mouthpiece.
Source: Author zorba_scank

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Making Music:

A series of word quizzes using musical instruments as a theme.

  1. I've Got a Drum Easier
  2. I've Got A Pipe Very Easy
  3. I've Got a Horn Very Easy
  4. I've Got a Bell Very Easy
  5. I've Got a Harp Very Easy
  6. I've Got a Lute Very Easy

4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us