FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ive Got a Lute
Quiz about Ive Got a Lute

I've Got a Lute Trivia Quiz


Match these words containing 'lute' with the correct descriptions.

A matching quiz by zorba_scank. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Objects
  8. »
  9. Thematic Musical Instruments

Author
zorba_scank
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
415,355
Updated
Feb 10 24
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
432
Last 3 plays: pmarney (8/10), Guest 76 (10/10), xxFruitcakexx (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Gesture of respect  
  Absolute
2. To contaminate and make harmful  
  Dilute
3. Scandinavian seafood dish  
  Lutetium
4. Woodwind instrument  
  Flute
5. To water down and make thinner  
  Salute
6. Extremely complicated  
  Gluten
7. Protein found in grains like wheat and barley  
  Pollute
8. Hesitant or uncertain  
  Lutefisk
9. Complete and total  
  Irresolute
10. Silvery white rare earth element  
  Convoluted





Select each answer

1. Gesture of respect
2. To contaminate and make harmful
3. Scandinavian seafood dish
4. Woodwind instrument
5. To water down and make thinner
6. Extremely complicated
7. Protein found in grains like wheat and barley
8. Hesitant or uncertain
9. Complete and total
10. Silvery white rare earth element

Most Recent Scores
Today : pmarney: 8/10
Feb 21 2024 : Guest 76: 10/10
Feb 21 2024 : xxFruitcakexx: 10/10
Feb 21 2024 : irishtinytim: 10/10
Feb 21 2024 : slay01: 10/10
Feb 21 2024 : sally0malley: 10/10
Feb 21 2024 : Nicobutch: 10/10
Feb 21 2024 : Higherlimits: 10/10
Feb 20 2024 : boon99: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Gesture of respect

Answer: Salute

Formally, salutes are used in the military and other law enforcement agencies. It is a gesture of respect. However, other gestures in the civilian world can also be considered as salutes. For instance, in earlier days, when men tipped their hats as a gesture of acknowledgement.
2. To contaminate and make harmful

Answer: Pollute

Pollution is one of the most common topics in environmental science. It can refer to various types including water, soil, plastic, and radioactive. While pollution can occur naturally, the topic of study is generally the impact and magnitude of human-induced pollution and ways to reduce or mitigate this.
3. Scandinavian seafood dish

Answer: Lutefisk

Lutefisk consists of dried codfish cured in lye. It is part of the cuisine in Scandinavian countries and has traditionally been included in the Christmas feast menu. It is commonly eaten with boiled potatoes, mashed green peas and melted butter.
4. Woodwind instrument

Answer: Flute

Flutes are regarded as one of the oldest known musical instruments. The oldest flutes discovered in Europe date back to over 50,000 years. Flutes are classified as woodwind instruments. They produce music when air is blown across the holes by the flutist holding the instrument close to his mouth.
5. To water down and make thinner

Answer: Dilute

The word dilute can be used both literally and figuratively. In the actual sense, to dilute a solution or concentration is to add water and make it thinner. This is used in various chemical activities. Dilute can also be used to describe diminishing or reducing the strength of something. For instance, in business, if you issue more shares, you dilute or reduce the value of each individual share.
6. Extremely complicated

Answer: Convoluted

Technically, convoluted means something that is very intricately twisted. The word can also be used to describe sentences or writing that is complex and hard to follow.
7. Protein found in grains like wheat and barley

Answer: Gluten

Gluten is a type of protein found in some grains. Most bread wheat can contain up to 85% of its total protein content in the form of gluten. This can trigger celiac disease, an autoimmune disease in some people. Those who are affected are then advised to follow a gluten-free diet.
8. Hesitant or uncertain

Answer: Irresolute

Irresolute is the opposite of resolute. It is used to describe a manner that is indecisive and weak. Both words are considered to have Latin etymological roots.
9. Complete and total

Answer: Absolute

Absolute means that something is certain and not to be doubted. For instance, an absolute monarchy is where the king (or queen) has complete power. In music, absolute pitch is the ability to completely identify musical notes by ear.
10. Silvery white rare earth element

Answer: Lutetium

Lutetium was independently discovered by three different persons in 1907 - French scientist Georges Urbain, Austrian mineralogist Baron Carl Auer von Welsbach, and American chemist Charles James. All three found it as an impurity within the mineral ytterbia. Ytterbia is majorly composed of the mineral ytterbium with lutetium forming a small impurity within it. Lutetium is generally used in the determination of the age of meteorites and doesn't have too many other applications.
Source: Author zorba_scank

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Making Music:

A series of word quizzes using musical instruments as a theme.

  1. I've Got a Drum Easier
  2. I've Got A Pipe Very Easy
  3. I've Got a Horn Very Easy
  4. I've Got a Bell Very Easy
  5. I've Got a Harp Very Easy
  6. I've Got a Lute Very Easy

2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us