FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Murder on the Dark Water Cruise
Quiz about Murder on the Dark Water Cruise

Murder on the Dark Water Cruise Quiz


The Dark Water is a cruise ship that often features celebrity passengers. One night when five celebrities are on board, Archibald Hamilton, an infamous movie producer, is murdered in his cabin. Can you figure out whodunit?

A multiple-choice quiz by Joepetz. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun
  8. »
  9. Whodunits

Author
Joepetz
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
367,131
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
369
Awards
Top 35% Quiz
-
Question 1 of 15
1. Archibald Hamilton was found stabbed in his bedroom while he was sleeping peacefully. The Police Chief, Detective Monroe, is luckily on board to investigate. When he moves closer to Hamilton's body, he notices the dagger in his chest is from the victim's own collection of Ancient Olmec items. What country did the Olmec inhabit? Hint


Question 2 of 15
2. Archibald Hamilton's cabin was located in a hallway with four other rooms, each belonging to a Hollywood star. Detective Monroe calls on the room across from the victim's and it is answered by Academy-Award winning actress Jennifer Lawrence. "No, officer," she says. "I did not hear anything unusual. It is probably because I have an infection in that snail-shaped part of my ear. What is it called again?" Hint


Question 3 of 15
3. The room next to Ms. Lawrence's is occupied by actor Jesse Metcalfe. Before he can even make a statement, Detective Monroe says to him, "Hey, I know you. You're that gardener on 'Desperate Housewives' my wife went crazy for. I don't like you, but I do like the way your garden looks. Say, how do you get your Narcissus looking so wonderful?"

"I have no idea, sir," responds Jesse. "I am not a real gardener. I just play one on TV".

What kind of flower is Detective Monroe inquiring about?
Hint


Question 4 of 15
4. The cabin to the left of the victim's belongs to U.S. Olympian Bode Miller. "I did see Archibald Hamilton earlier this evening while I was in the gym," he says to the detective. "He did not seem to be ill-eased or anything, but I wasn't paying too close attention or anything".

"I am sure you weren't," responds the detective. "It must be time-consuming training for all those gold medals you win".

By 2014, how many Olympic Gold Medals had Bode Miller earned in his career?
Hint


Question 5 of 15
5. The final cabin in the hallway, to the right of the victim, is that of singer Shakira. "No, I did not hear anything out of the ordinary. How could I? I was practicing my samba. Did you know that the samba is a UNESCO Intangible Cultural Heritage Masterpiece?"

Is Shakira correct?


Question 6 of 15
6. The dagger is dusted for fingerprints and a match is found: Jesse Metcalfe. "Of course my prints are on it," he says. "Archibald let me touch it this afternoon right after we had a lunch of confit de canard".

What did Jesse and Archibald dine on?
Hint


Question 7 of 15
7. "That is not the only interesting thing I have found," announces Detective Monroe. "I have uncovered this death threat addressed to Mr. Hamilton with the initials J.L. Care to explain, Ms. Lawrence?"

"I wrote no such note, detective," replies Jennifer. "I am quite successful without needing the lead in his awful movie. I never even wanted that role as the Greek Goddess of the Night".

What role did Jennifer Lawrence turn down?
Hint


Question 8 of 15
8. "The steward has just informed me that moments before he died," says Detective Monroe, "Archibald Hamilton made a call to Shakira's room. Care to explain?"

"I heard the phone ring, but I did not answer it. Anyone who knows me knows how to get in contact with me. I assumed it was another fan. Some of them are out of control. One even followed me to my home country of Colombia. Another likes to profess his love to me in Dutch".

How does Shakira's obsessed fan say 'I love you' to her?
Hint


Question 9 of 15
9. "Mr. Miller, would you care to explain why I found a pair of skis with your name on it in the victim's closet?"

"Well, it is none of your business, but Archibald Hamilton was a huge fan of mine so I had my fellow skier, Aksel Lund Svindal, send me a pair so I could sign them for the producer".

What nation does Svindal hail from?
Hint


Question 10 of 15
10. "I would like to take a statement from each of the four of you before we go any further," says the detective. "Ms. Lawrence, we will begin with you".

"Don't talk to me in that tone of voice," she replies. "Or I will get my 'Hunger Games' co-star, Liam Hemsworth, in here to show you who's boss around here".

"Oh sure," says Detective Monroe snidely. "And you'll just have the author of those books come here and rewrite the plot of this mystery and present yourself as a heroine".

Who is the author of "The Hunger Games"?
Hint


Question 11 of 15
11. "Mr. Metcalfe, you are next to go".

"You know," said Jesse. "I don't appreciate being considered a suspect either. If I was in my role of Christopher on 'Dallas', I would go straight to my father J.R. and he would take care of this in a second".

True or False: In the revised series 'Dallas', Christopher and his cousin John Ross both marry the same woman.


Question 12 of 15
12. "Please, Shakira," begs the detective. "Make this easy on me and be nice".

"Oh, I know you are just doing your job," she replies. "After all this unpleasantness is over, how about I sing my hit song 'Hips Don't Lie'?"

'Hips Don't Lie' featured what other artist?
Hint


Question 13 of 15
13. "Last but not least, Mr. Miller".

"Is that some kind of cruel joke? At the Sochi Olympics, I finished last of America's four skiers in the giant slalom. I guess it is fine because an American did win in the end".

So, who won the Men's Giant Slalom at the 2014 Sochi Olympics?
Hint


Question 14 of 15
14. "I know which one of you did it!" exclaims Detective Monroe. "Archibald Hamilton was killed by a fan of his and it is one of you four. One of you slipped and made a fatal mistake just now, proving that you are not the celebrity you claim to be. You are just in disguise".

The culprit made an incorrect statement in his or her testimony. Who made the blunder and what is the mistake?
Hint


Question 15 of 15
15. "Correct!" yells the culprit ripping of the disguise. "I am Jordan Little and I wanted revenge on Archibald for replacing me in his new film. But you will never catch me alive, copper!"

"Of course," exclaims the detective. "Those initials on the note stood for Jordan Little".

The killer runs out of the cabin, onto the deck, jumps overboard, and is immediately devoured by a Balaenoptera musculus. What animal just ate the killer?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Archibald Hamilton was found stabbed in his bedroom while he was sleeping peacefully. The Police Chief, Detective Monroe, is luckily on board to investigate. When he moves closer to Hamilton's body, he notices the dagger in his chest is from the victim's own collection of Ancient Olmec items. What country did the Olmec inhabit?

Answer: Mexico

The Olmec civilization lasted from 1500BC to 400 BC. It is generally considered to be the first civilization of people to live in Mexico.
2. Archibald Hamilton's cabin was located in a hallway with four other rooms, each belonging to a Hollywood star. Detective Monroe calls on the room across from the victim's and it is answered by Academy-Award winning actress Jennifer Lawrence. "No, officer," she says. "I did not hear anything unusual. It is probably because I have an infection in that snail-shaped part of my ear. What is it called again?"

Answer: Cochlea

The cochlea is the part of the ear that assists in hearing. The fluid and little hairs within the cochlea pick up sound waves and vibrations, and then amplify the sound. Cochlea is derived from the Greek word meaning snail or shell.
3. The room next to Ms. Lawrence's is occupied by actor Jesse Metcalfe. Before he can even make a statement, Detective Monroe says to him, "Hey, I know you. You're that gardener on 'Desperate Housewives' my wife went crazy for. I don't like you, but I do like the way your garden looks. Say, how do you get your Narcissus looking so wonderful?" "I have no idea, sir," responds Jesse. "I am not a real gardener. I just play one on TV". What kind of flower is Detective Monroe inquiring about?

Answer: Daffodil

According to the USDA, daffodils grow throughout the Eastern, Southern and Western parts of the United States. There are not many in the Midwest or Rocky Mountain Region.
4. The cabin to the left of the victim's belongs to U.S. Olympian Bode Miller. "I did see Archibald Hamilton earlier this evening while I was in the gym," he says to the detective. "He did not seem to be ill-eased or anything, but I wasn't paying too close attention or anything". "I am sure you weren't," responds the detective. "It must be time-consuming training for all those gold medals you win". By 2014, how many Olympic Gold Medals had Bode Miller earned in his career?

Answer: One

He won gold in the men's Super combined in Vancouver in 2010. In addition, he won three silver and two bronze.
5. The final cabin in the hallway, to the right of the victim, is that of singer Shakira. "No, I did not hear anything out of the ordinary. How could I? I was practicing my samba. Did you know that the samba is a UNESCO Intangible Cultural Heritage Masterpiece?" Is Shakira correct?

Answer: Yes

In 2005, the samba was proclaimed a masterpiece of Intangible Cultural Heritage. That year it joined 43 other traditions from around the world to be included in this rating.
6. The dagger is dusted for fingerprints and a match is found: Jesse Metcalfe. "Of course my prints are on it," he says. "Archibald let me touch it this afternoon right after we had a lunch of confit de canard". What did Jesse and Archibald dine on?

Answer: Duck

Confit de canard is a duck leg. It is traditionally prepared by salting and then cooking it in duck fat.
7. "That is not the only interesting thing I have found," announces Detective Monroe. "I have uncovered this death threat addressed to Mr. Hamilton with the initials J.L. Care to explain, Ms. Lawrence?" "I wrote no such note, detective," replies Jennifer. "I am quite successful without needing the lead in his awful movie. I never even wanted that role as the Greek Goddess of the Night". What role did Jennifer Lawrence turn down?

Answer: Nyx

Nyx is the mother of Hypnos and Thanatos, the gods of sleep and death respectively. She had a habit of hiding in the shadows of darkness.
8. "The steward has just informed me that moments before he died," says Detective Monroe, "Archibald Hamilton made a call to Shakira's room. Care to explain?" "I heard the phone ring, but I did not answer it. Anyone who knows me knows how to get in contact with me. I assumed it was another fan. Some of them are out of control. One even followed me to my home country of Colombia. Another likes to profess his love to me in Dutch". How does Shakira's obsessed fan say 'I love you' to her?

Answer: Ik hou van je

Je t'aime is French. S'agapo is Greek. Ya tebya lyublyu is Russian.
9. "Mr. Miller, would you care to explain why I found a pair of skis with your name on it in the victim's closet?" "Well, it is none of your business, but Archibald Hamilton was a huge fan of mine so I had my fellow skier, Aksel Lund Svindal, send me a pair so I could sign them for the producer". What nation does Svindal hail from?

Answer: Norway

Although considered a strong favorite in several events, Svindal failed to earn a medal of any color at the 2014 Olympic Games in Sochi. He did, however, win Gold at the 2013 World Championship in the downhill.
10. "I would like to take a statement from each of the four of you before we go any further," says the detective. "Ms. Lawrence, we will begin with you". "Don't talk to me in that tone of voice," she replies. "Or I will get my 'Hunger Games' co-star, Liam Hemsworth, in here to show you who's boss around here". "Oh sure," says Detective Monroe snidely. "And you'll just have the author of those books come here and rewrite the plot of this mystery and present yourself as a heroine". Who is the author of "The Hunger Games"?

Answer: Suzanne Collins

In addition to writing "The Hunger Games" series, Collins has also written the "Underland Chronicles" series. "The Hunger Games" was published in 2008.
11. "Mr. Metcalfe, you are next to go". "You know," said Jesse. "I don't appreciate being considered a suspect either. If I was in my role of Christopher on 'Dallas', I would go straight to my father J.R. and he would take care of this in a second". True or False: In the revised series 'Dallas', Christopher and his cousin John Ross both marry the same woman.

Answer: True

The both marry Pamela Barnes at different points. Christopher, however, did not know her true identity when he married her.
12. "Please, Shakira," begs the detective. "Make this easy on me and be nice". "Oh, I know you are just doing your job," she replies. "After all this unpleasantness is over, how about I sing my hit song 'Hips Don't Lie'?" 'Hips Don't Lie' featured what other artist?

Answer: Wyclef Jean

Wyclef Jean is a Haitian-born rapper. He tried to run for President of Haiti, but his bid was declined.
13. "Last but not least, Mr. Miller". "Is that some kind of cruel joke? At the Sochi Olympics, I finished last of America's four skiers in the giant slalom. I guess it is fine because an American did win in the end". So, who won the Men's Giant Slalom at the 2014 Sochi Olympics?

Answer: Ted Ligety

Ted Ligety claimed gold with a time of 2:45:29. He also won the combined event at the Olympics in 2006.
14. "I know which one of you did it!" exclaims Detective Monroe. "Archibald Hamilton was killed by a fan of his and it is one of you four. One of you slipped and made a fatal mistake just now, proving that you are not the celebrity you claim to be. You are just in disguise". The culprit made an incorrect statement in his or her testimony. Who made the blunder and what is the mistake?

Answer: Jesse Metcalfe -" If I was in my role of Christopher on 'Dallas', I would go straight to my father J.R."

On "Dallas", Christopher's adoptive father is Bobby Ewing, not J.R., who is his uncle. Shakira does sing "Hips Don't Lie". Liam Hemsworth does co-star in "The Hunger Games". And Bode Miller did finish last among the four Americans in the Giant Slalom.
15. "Correct!" yells the culprit ripping of the disguise. "I am Jordan Little and I wanted revenge on Archibald for replacing me in his new film. But you will never catch me alive, copper!" "Of course," exclaims the detective. "Those initials on the note stood for Jordan Little". The killer runs out of the cabin, onto the deck, jumps overboard, and is immediately devoured by a Balaenoptera musculus. What animal just ate the killer?

Answer: Blue Whale

Blue whales are the largest known animal in existence. Since they eat only krill, it is unlikely Jordan Little was eaten on purpose.
Source: Author Joepetz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us