Quiz about Sardinia Halfway Europe and Africa
Quiz about Sardinia Halfway Europe and Africa

Sardinia: Halfway Europe and Africa Quiz


Sardinia is a rather enigmatic country. Its people, culture, lifestyle are markedly different from mainland Italy--yet it often had an important role in Italian politics. This quiz deals with some typical phenomena of this insufficiently known island.

A multiple-choice quiz by flem-ish. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed Nations
  8. »
  9. Mixed Italy

Author
flem-ish
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
54,852
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
542
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Sardinia is famous among tourists for its 'nuraghe'. What are they? Hint

underground caves lived in by prehistoric man
men dressed in sheepskins,wearing wooden masks and carrying heavy bells on a leather belt
prehistoric tombs
towerlike structures made of loosely piled stones

2. Another association made by people when they hear the name Sardinia is 'bandits'. Which of these villages became famous for its 'banditti' because of a film by Vittorio de Seta? Hint

Oliena
Orgosolo
Jerzu
Santu Lussurgiu

3. Another successful film about life in Sardinia was based on a book by Gavino Ledda:'Padre Padrone'. It won a 'Palme d' Or' at Cannes in 1977. Who made the film? Hint

Vittorio de Seta
Antonio Gramsci
Vittorio de Sica
Taviani Brothers

4. What's Sardinia's national emblem? Hint

a blindfolded Moorhead
one sardine surrounded by 4 crosses
4 black sardines surrounding a red cross
red cross with 4 Moorheads wearing some kind of bandanna

5. What is the village of Pattada famous for? Hint

a breed of strong black sheep
super sweet pastry
the local pecorino or sheep's cheese
long-bladed shepherd's knives

6. Bottarga is a local Sardinian delicacy. What is it exactly? Hint

goatcheese
liqueur made from myrtleberries and sold in earthenware jars
jam made from myrtles
salted and dried fishroe

7. Which Sardinian town was founded as recently as 1938 and originally called Mussolinia? Hint

Iglesias
Nuoro
Carbonia
Arborea

8. A local traditional speciality made at Tonara is 'torrone' (what they call nougat at Montelimar). Which of these is NOT a basic ingredient in genuine 'torrone'? Hint

butter
egg-white
almonds
honey

9. When the Phenicians, Carthagians and ultimately the Romans began to 'visit' the island, the original population withdrew into the (mountainous) so-called Barbagia (from Latin Barbaria). What did the Romans use the flatter areas of the island as? Hint

military training centre
deportation colony
olive plantations
vineyards

10. At a given moment Arabs were trying to conquer the island. Whose help did the Pope ask for to keep Sardinia out of Muslim hands? Hint

Aragon
France
Pisa and Genoa
Venice

11. Sardinia never managed to really escape foreign conquerors and rulers. Which of these is the only one that never 'owned' the island? Hint

House of Savoy
House of Aragon
Frederic Barbarossa
Napoleon

12. Sardinia was the last piece of territory that was added to the unified Italy.

True
False

13. The Sardinians managed to stay out of the First World War?

True
False

14. Along the Sardinian coast some 'ruins' of Phoenician settlements still can be visited. Among them: Tharros, Sulcis, Nora. Another Phoenician settlement was Karalis. What is its modern name? Hint

Cabras
Cagliari
Quartu Santa Elena
Quirra

15. Which of these politicians was the only one NOT born on Sardinia? Hint

Giuseppe Garibaldi, 'founder' of the Italian state
Antonio Segni, President of Italy, in 1962
Enrico Berlinguer, leader of Italian communist party
Francesco Cossiga, President of Italy in 1985


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Sardinia is famous among tourists for its 'nuraghe'. What are they?

Answer: towerlike structures made of loosely piled stones

The 'men dressed in sheepskin' are the Mamuthones as you see them at Mamoiada. A famous nuraghe village is to be found at Tiscali, where the nuraghe were hidden in some kind of crevice.
2. Another association made by people when they hear the name Sardinia is 'bandits'. Which of these villages became famous for its 'banditti' because of a film by Vittorio de Seta?

Answer: Orgosolo

Oliena and Jerzu are famous for their Cannonau (red) wine . Santu Lussurgiu is well-known for its carnevale horserace. De Seta's film was called 'Banditti a Orgosolo'.
3. Another successful film about life in Sardinia was based on a book by Gavino Ledda:'Padre Padrone'. It won a 'Palme d' Or' at Cannes in 1977. Who made the film?

Answer: Taviani Brothers

Gramsci was not a filmmaker at all. In 1921 he founded the Italian version of a 'communist party', became a Member of Parliament and was later arrested by Mussolini's fascists. He died in prison in 1937. His 'Quaderni del Carcere' (Notes from prison) were published in 1976.
4. What's Sardinia's national emblem?

Answer: red cross with 4 Moorheads wearing some kind of bandanna

The one Moorhead might be Corsica! The four Moorheads probably derive from the Aragonese influence on especially the Sardinian Westcoast (Alghero).
5. What is the village of Pattada famous for?

Answer: long-bladed shepherd's knives

Genuine Pattada knives are hard to come by. Tourists tend to pay lots of money for cleverly faked ones.
6. Bottarga is a local Sardinian delicacy. What is it exactly?

Answer: salted and dried fishroe

7. Which Sardinian town was founded as recently as 1938 and originally called Mussolinia?

Answer: Arborea

Mussolini did a good job in laying the marshes dry in that part of Sardinia. The U.S. Army continued the job and planted large amounts of eucalyptus trees. In doing so , the malaria problem finally was solved.

Both Arborea and Carbonia were created at the time of Mussolini's Fascist rule, but it's Arborea that was called Mussolinia by them.
8. A local traditional speciality made at Tonara is 'torrone' (what they call nougat at Montelimar). Which of these is NOT a basic ingredient in genuine 'torrone'?

Answer: butter

Other nuts such as hazelnuts and walnuts can be used as well. - In industrially manufactured NOUGAT some fatstuffs may be used such as coconut oil, but even then butter is not suitable at all. Moreover in Sardinia butter is a very unlikely additive for a local traditional specialty.It certainly could never be a BASIC ingredient.
9. When the Phenicians, Carthagians and ultimately the Romans began to 'visit' the island, the original population withdrew into the (mountainous) so-called Barbagia (from Latin Barbaria). What did the Romans use the flatter areas of the island as?

Answer: deportation colony

10. At a given moment Arabs were trying to conquer the island. Whose help did the Pope ask for to keep Sardinia out of Muslim hands?

Answer: Pisa and Genoa

The Pisan influence can be seen in some fine Romanesque churches such as the fascinating Santissima Trinita di Saccargia.
11. Sardinia never managed to really escape foreign conquerors and rulers. Which of these is the only one that never 'owned' the island?

Answer: Napoleon

Apart from the above mentioned, also Frederic II of the Holy Roman Empire, Charles V, Philip II and Philip V of Spain all had the island in their grip at one moment of history or other.
12. Sardinia was the last piece of territory that was added to the unified Italy.

Answer: False

On the contrary, it even became Garibaldi's private residence.
13. The Sardinians managed to stay out of the First World War?

Answer: False

On the contrary, the Sassari Brigade was among the most valuable Italian forces.
14. Along the Sardinian coast some 'ruins' of Phoenician settlements still can be visited. Among them: Tharros, Sulcis, Nora. Another Phoenician settlement was Karalis. What is its modern name?

Answer: Cagliari

15. Which of these politicians was the only one NOT born on Sardinia?

Answer: Giuseppe Garibaldi, 'founder' of the Italian state

Garibaldi was born at what is now Nice in France
Source: Author flem-ish

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Guest 86: 4/15
Jan 15 2023 : Guest 67: 7/15

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. When in Ancient Rome... Average
2. Travelling through Italy Very Easy
3. What A Roman Knows Tough
4. Tour of Italy Average
5. Tour of Italy 2 Average
6. Tour of Italy 3 Average
7. Random Italian Facts Average
8. Wonderful Italy, Horrible English Tough
9. 20 Shades of Italy Average
10. Cultura Italiana Average
11. Everything Lombardy Average
12. An Italian Medley Average

2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us