FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Stop NC Whats Up
Quiz about Stop NC Whats Up

Stop "N.C." What's Up! Trivia Quiz


The initials N.C. are everywhere in our world. Let's see what we can find on our journey. Have fun, and good luck!

A multiple-choice quiz by jddrsi_raven. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Alphabetics
  8. »
  9. N

Author
jddrsi_raven
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
402,937
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
400
- -
Question 1 of 10
1. Our first N.C. is a star on the silver screen. The movie "National Treasure" stars Nicolas Cage who plays Benjamin Gates, a man whose family has searched for the world's biggest treasure for decades. Gates finds it after discovering an invisible map on the back of what important document? Hint


Question 2 of 10
2. Our next N.C. is an historical world figure. Neville Chamberlain was prime minister of the United Kingdom from 1937 to 1940, leading up to World War II. Which famous prime minister succeeded Chamberlain and led the U.K. through World War II? Hint


Question 3 of 10
3. Our next stop "N.C." isn't a person, but a place. This N.C. was originally founded in 1729, and was one of the original 13 colonies in America, admitted into the union in 1789. Which state, whose capital city is Raleigh, are we visiting?

Answer: (Two Words)
Question 4 of 10
4. This N.C. is found in literature. This series of novels follows several characters, including Nicolae Carpathia, a Romanian president who rises to power to lead the world. In which novels can you find Nicolae Carpathia? Hint


Question 5 of 10
5. We've reached the half way point in our journey, so let's make another stop at an N.C. location. The city of New Castle can be found on the border between its own state, and Ohio. Situated less than 20 miles from Youngstown, which state is home to this N.C. location? Hint


Question 6 of 10
6. There are some famous N.C. names in every aspect of life, and sports is no exception. Which of these famous Major League Baseball players is best known as a member of the Texas Rangers for eight seasons, from 2006 to 2013? Hint


Question 7 of 10
7. Our next N.C. on our journey is also in movies and television. One of this actor's most famous movies was "Drumline" in 2002. He has also hosted "America's Got Talent," and "The Masked Singer." Who are we talking about? Hint


Question 8 of 10
8. How about some music? This N.C. was a popular musician in his time, but his life and career were cut short by lung cancer. Despite his death, his legacy is still influential for many in the music world. His daughter Natalie carried on his music legacy until her death in 2015. Who is this musician? Hint


Question 9 of 10
9. This N.C. was an original member of the cast of "Cheers" until his untimely death in 1985. Nicholas Colasanto was an actor that played many roles in film, but gained much of his fame from the role of which character on "Cheers?" Hint


Question 10 of 10
10. Let's stay in the world of television for our final N.C. on our journey. Niles Crane is a beloved character from this 1990s sitcom that spun off of "Cheers," and starred Kelsey Grammer and David Hyde Pierce. Can you name the show Niles Crane was a part of? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 13 2024 : Guest 172: 8/10
May 04 2024 : Hayes1953: 3/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Our first N.C. is a star on the silver screen. The movie "National Treasure" stars Nicolas Cage who plays Benjamin Gates, a man whose family has searched for the world's biggest treasure for decades. Gates finds it after discovering an invisible map on the back of what important document?

Answer: Declaration of Independence

The Declaration of Independence was signed and dated on July 4th, 1776, by 55 men, declaring freedom from Great Britain. Ben Gates discovers that there is an invisible map on the back of this historic document, and ultimately steals it, in part to save it from his adversary Ian Howe, played by Sean Bean, who is after the treasure for his own selfish gain.

The movie also starred Diane Kruger and Justin Bartha, whose characters aided Gates in his finding of the treasure.
2. Our next N.C. is an historical world figure. Neville Chamberlain was prime minister of the United Kingdom from 1937 to 1940, leading up to World War II. Which famous prime minister succeeded Chamberlain and led the U.K. through World War II?

Answer: Winston Churchill

Under the monarchy of King George VI, Chamberlain declared that the United Kingdom was at war with Germany. Winston Churchill became prime minister after Chamberlain resigned in 1940. Chamberlain was not popular with most in the U.K., especially compared to Churchill, but his time as prime minister was important nonetheless.
3. Our next stop "N.C." isn't a person, but a place. This N.C. was originally founded in 1729, and was one of the original 13 colonies in America, admitted into the union in 1789. Which state, whose capital city is Raleigh, are we visiting?

Answer: North Carolina

North Carolina is the state where Orville and Wilbur Wright held their first flight in the early 1900s, and is home to the college basketball rivalry between the University of North Carolina and Duke University. North Carolina was the last state to secede from the union in 1861, leading to the American Civil War.
4. This N.C. is found in literature. This series of novels follows several characters, including Nicolae Carpathia, a Romanian president who rises to power to lead the world. In which novels can you find Nicolae Carpathia?

Answer: Left Behind

The "Left Behind" series was co-written by Jerry B. Jenkins and Tim LaHaye. It follows the lives of several individuals who are left behind after Jesus Christ takes his followers to heaven at the rapture. Nicolae Carpathia is the Antichrist, who quickly rises to power and rules the world for seven years before Christ returns to set up his eternal kingdom on Earth.

The novels, while fictional, were written by Jenkins and LaHaye to warn people of the events that will take place according to the book of Revelation in the Bible.
5. We've reached the half way point in our journey, so let's make another stop at an N.C. location. The city of New Castle can be found on the border between its own state, and Ohio. Situated less than 20 miles from Youngstown, which state is home to this N.C. location?

Answer: Pennsylvania

New Castle, Pennsylvania was established in the late 1700s, along the banks of the Shenango River. New Castle is known as the "Fireworks Capital of America," as it is home to a large fireworks manufacturer. Its founder was the first to receive a certificate that allowed him to produce fireworks in the state of Pennsylvania.
6. There are some famous N.C. names in every aspect of life, and sports is no exception. Which of these famous Major League Baseball players is best known as a member of the Texas Rangers for eight seasons, from 2006 to 2013?

Answer: Nelson Cruz

Nelson Cruz played eight seasons in a Texas Rangers uniform, and over that time belted 157 home runs. After one season in Baltimore hitting 40 home runs, Cruz blasted 163 home runs with Seattle in four seasons.
7. Our next N.C. on our journey is also in movies and television. One of this actor's most famous movies was "Drumline" in 2002. He has also hosted "America's Got Talent," and "The Masked Singer." Who are we talking about?

Answer: Nick Cannon

Nick Cannon's first major work came on Nickelodeon's "Kenan and Kel", and since then, he's been a fixture in American television. Nick Carter was a member of the Backstreet Boys, Noah Cyrus is the sister of Miley Cyrus, and a musical talent in her own right. Noel Clarke is a British actor who is best known for his work on "Doctor Who."
8. How about some music? This N.C. was a popular musician in his time, but his life and career were cut short by lung cancer. Despite his death, his legacy is still influential for many in the music world. His daughter Natalie carried on his music legacy until her death in 2015. Who is this musician?

Answer: Nat "King" Cole

Cole was inducted into the Rock and Roll Hall of Fame in 2000, despite being famous for his jazz and R&B musical styles. He was a gifted pianist and often combined that talent with his vocals in his recordings and performances. Cole was also one of the first African-American men to host a television show, when "The Nat 'King' Cole Show" premiered in 1956.
9. This N.C. was an original member of the cast of "Cheers" until his untimely death in 1985. Nicholas Colasanto was an actor that played many roles in film, but gained much of his fame from the role of which character on "Cheers?"

Answer: Coach

Nick Colasanto gained fame for his role as Coach Ernie Pantusso on the sitcom "Cheers." Coach was the pitching coach for the Boston Red Sox during the time that Sam "Mayday" Malone pitched for them. After both retired from baseball, Sam bought Cheers and brought Coach on as his bartender. Sadly, after the first three seasons of "Cheers," Colasanto died of a heart ailment in 1985, and Woody Harrelson was cast as the Cheers bartender the following season.
10. Let's stay in the world of television for our final N.C. on our journey. Niles Crane is a beloved character from this 1990s sitcom that spun off of "Cheers," and starred Kelsey Grammer and David Hyde Pierce. Can you name the show Niles Crane was a part of?

Answer: Frasier

David Hyde Pierce plays Niles Crane, a psychiatrist, who is the brother of Frasier Crane, played by Kelsey Grammer, who reprises his role from "Cheers." Frasier and Niles have a relationship unlike any pair of brothers in television, and both Grammer and Pierce play their roles terrifically.
Source: Author jddrsi_raven

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us