FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Key to the City
Quiz about The Key to the City

The Key to the City Trivia Quiz


Receiving a key to the city is quite an honor. This quiz tests your knowledge of this symbolic practice and the term itself. Best of luck!

A multiple-choice quiz by Triviaballer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun
  8. »
  9. Thematic Abstract Ideas

Author
Triviaballer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
328,138
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
748
Last 3 plays: dmaxst (5/10), Guest 124 (3/10), sabbaticalfire (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. The practice of granting a key to the city is prevalent in the United States. What similar honor is more commonly used in the United Kingdom, South Africa, Australia, Canada and France? Hint


Question 2 of 10
2. In the Netherlands, an individual is given the key to a city for a week of parades and parties that end on Shrove Tuesday. What is this person known as? Hint


Question 3 of 10
3. Which famous author received a key to the city of Toronto in 2000, the year her fourth book in a popular series was released? Hint


Question 4 of 10
4. For what reason did Chesley Sullenberger receive a key to the city of New York and Danville, California in 2009? Hint


Question 5 of 10
5. What talk show host was given the key to the city of Mount Vernon, Washington on September 26, 2009? Hint


Question 6 of 10
6. Which world leader received a key to the city of Detroit, Michigan in 1980? Hint


Question 7 of 10
7. Which musician received a key to the city of West Palm Beach, Florida on February 26, 2010, shortly after releasing an autobiography? Hint


Question 8 of 10
8. What city did sports superstars Chris Bosh, Dwyane Wade and Lebron James receive a key to on July 9, 2010? Hint


Question 9 of 10
9. Which two Academy Award winners starred in the 1950 movie "Key to the City"? Hint


Question 10 of 10
10. In which video game can players receive a key to Liberty City for achieving 100% in game progress? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 09 2024 : dmaxst: 5/10
Jan 31 2024 : Guest 124: 3/10
Jan 12 2024 : sabbaticalfire: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The practice of granting a key to the city is prevalent in the United States. What similar honor is more commonly used in the United Kingdom, South Africa, Australia, Canada and France?

Answer: Freedom of the City

Similar to a key to the city, a 'freedom of the city' is typically granted to an individual or group that has performed some kind of heroic or incredible act. While the granting of a 'freedom of the city' is a symbolic act today, in medieval times it was an important distinction granted to certain groups to come or leave a town as they pleased.

A 'freedom of the city' may be granted for either a military or civilian honor.
2. In the Netherlands, an individual is given the key to a city for a week of parades and parties that end on Shrove Tuesday. What is this person known as?

Answer: Prince Carnival

During this week the mayor of a city will ceremoniously grant power to the Prince Carnival for the festivities. A new Prince Carnival is elected each year in participating towns. The cities of Brussels, Belgium and Cologne, Germany have a similar week of parties administered by a Prince Carnival.
3. Which famous author received a key to the city of Toronto in 2000, the year her fourth book in a popular series was released?

Answer: J. K. Rowling

Other recipients of a key to the city of Toronto include the Canadian band Barenaked Ladies and Jackie Chan. Rowling received the key to the city of Toronto during the city's annual authors festival.
4. For what reason did Chesley Sullenberger receive a key to the city of New York and Danville, California in 2009?

Answer: Safely ditching a flight after a bird collision

US Airways Flight 1549 struck a flock of geese about three minutes after take-off on January 15, 2009. The collision resulted in the loss of thrust from both of the plane's engines making an emergency landing necessary. Sullenberger successfully landed the plane in the Hudson River saving all 155 people on board.
5. What talk show host was given the key to the city of Mount Vernon, Washington on September 26, 2009?

Answer: Glenn Beck

The controversial talk show host Beck wasn't exactly warmly received at his receiving of the key to the city ceremony. In response to the protesters Beck made the following statement: "Now, I would give my right arm to live in a town like Mount Vernon. And I discovered today that there are a ton of people ready to cut it off.

It doesn't bother me, because I have the key to their house now."
6. Which world leader received a key to the city of Detroit, Michigan in 1980?

Answer: Saddam Hussein

Hussein received the honor in recognition of his $200,000+ donation to Chaldean Sacred Heart Church. The church's pastor had sent Hussein a letter congratulating Hussein on his recent ascendancy to the presidency of Iraq.
7. Which musician received a key to the city of West Palm Beach, Florida on February 26, 2010, shortly after releasing an autobiography?

Answer: Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne received the key to the city of West Palm Beach for bringing many shows to the city as well as the popular Ozzfest event. Osbourne's autobiography "I Am Ozzy" was co-written by Chris Ayers.
8. What city did sports superstars Chris Bosh, Dwyane Wade and Lebron James receive a key to on July 9, 2010?

Answer: Miami, Florida

The NBA superstars were given keys to the city of Miami shortly after the three free agents joined the team. Other recipients of keys to the city of Miami include Shaquille O'Neal and rapper Pitbull (Armando Perez).
9. Which two Academy Award winners starred in the 1950 movie "Key to the City"?

Answer: Clark Gable and Loretta Young

"Key to the City" was directed by George Sidney and premiered in New York City on February 2, 1950. The movie concerns two mayors with differing personalities that fall for each other at a mayor convention in San Francisco.
10. In which video game can players receive a key to Liberty City for achieving 100% in game progress?

Answer: Grand Theft Auto IV

The city of Liberty City is a fictional city based on New York City. "Grand Theft Auto IV" was released for the PlayStation 3 and Xbox 360 in April 2008. The "Grand Theft Auto" series is renowned for its mature themes and its open world environment gameplay.
Source: Author Triviaballer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Triv's General Knowledge Quizzes (2):

General knowledge quizzes I've submitted over time

  1. It's Way Better, It's the Wendy Quiz! Average
  2. It's Hard to Stop a Train Average
  3. What's All the Buzz About? Average
  4. The 'Horn' Quiz Tough
  5. The Key to the City Average

3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us