FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Its Hard to Stop a Train
Quiz about Its Hard to Stop a Train

It's Hard to Stop a Train Trivia Quiz


An oncoming train must be one of the most terrifying sights to behold. Luckily, this quiz simply contains questions about trains and the word train in popular culture. Best of luck!

A multiple-choice quiz by Triviaballer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun
  8. »
  9. Thematic Transportation

Author
Triviaballer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
313,458
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
565
Last 3 plays: robbonz (2/10), Guest 124 (2/10), Guest 1 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. Likely the most famous example of an individual trying to stop a train is the story of John Luther "Casey" Jones. Which of the following statements regarding Casey Jones' crash is false? Hint


Question 2 of 10
2. What male bird likely stops its female counterparts in their tracks with his beautiful train feathers? Hint


Question 3 of 10
3. Possibly the most famous work of painter J.M.W. Turner is "Rain, Steam and Speed" which depicts an oncoming train. What is the subtitle of this famous work? Hint


Question 4 of 10
4. What band released the popular dance song "Come On Ride It (The Train)" that encouraged its listeners to form a human train? Hint


Question 5 of 10
5. In which movie does Will Smith stop an oncoming train by lowering his shoulder into it? Hint


Question 6 of 10
6. What company bought the license to the Lionel brand name and began to manufacture of the company's popular toy trains and model railroads in 1969? Hint


Question 7 of 10
7. Banned from Major League Baseball in 2014, for what type of play is a player sometimes described as a freight train?" Hint


Question 8 of 10
8. Training is an important part in the development of a child or a pet. Which of the following is the best technique for to train someone to continue a certain behavior? Hint


Question 9 of 10
9. In November 2000, what company released the Acela Express line of high-speed trains to operate between Boston and Washington D.C.? Hint


Question 10 of 10
10. Sadly a famous heroine from literature did not desire to stop a train but rather have it end her life. Who did Anna Karenina visit last before she decided to end her life? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 08 2024 : robbonz: 2/10
Jan 31 2024 : Guest 124: 2/10
Jan 20 2024 : Guest 1: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Likely the most famous example of an individual trying to stop a train is the story of John Luther "Casey" Jones. Which of the following statements regarding Casey Jones' crash is false?

Answer: The crash involved a head-on collision between two trains.

The crash involving Casey Jones occurred at 3:52 in the morning on April 30, 1900. Jones' train collided with four cars of a freight train that had been left on the main track. Jones is recognized as a hero because he tried to stop the train and save the passengers' lives rather than jump out and save his own life.
2. What male bird likely stops its female counterparts in their tracks with his beautiful train feathers?

Answer: Peacock

A peacock's train feathers are actually not the bird's tail feathers. The train feathers are known as covert feathers that cover the actual short tail feathers. A peacock's train feathers are primarily a bronze-green with distinct patches that resemble eyes.
3. Possibly the most famous work of painter J.M.W. Turner is "Rain, Steam and Speed" which depicts an oncoming train. What is the subtitle of this famous work?

Answer: The Great Western Railway

Turner's painting is one of my all-time favorites because it seems to show the beauty of nature and the creative power of man all in one scene. "Rain, Steam, and Speed - The Great Western Railway" was first shown at the Royal Academy in London in 1844. The painting is housed at the National Gallery in London.
4. What band released the popular dance song "Come On Ride It (The Train)" that encouraged its listeners to form a human train?

Answer: Quad City DJ's

I remember dancing to this song at school dances in the 1990s and once the train got started it was difficult to break, even after the song was over. The Quad City DJ's were also the band behind the popular hit "Space Jam" from the movie of the same name.
5. In which movie does Will Smith stop an oncoming train by lowering his shoulder into it?

Answer: Hancock

Will Smith starred as the superhero John Hancock in the 2008 of the same name. In the film his character plays the role of a disliked superhero because he is seen as arrogant and unsympathetic to other people. Hancock stopping the train and saving a man's life helped him to develop a friendship with the man he saved, Ray Embrey.
6. What company bought the license to the Lionel brand name and began to manufacture of the company's popular toy trains and model railroads in 1969?

Answer: General Mills

Lionel Corporation was founded in New York City in the year 1900. The most profitable years for the company were during the 1950s when its annual revenues from toy trains was around $25 million. When Lionel sold its brand name to General Mills in 1969, its revenues from toy trains had fallen to $1 million per year.
7. Banned from Major League Baseball in 2014, for what type of play is a player sometimes described as a freight train?"

Answer: When a runner attempts to knock the ball loose from the catcher to score a run.

Prior to 2014, a 'freight train' runner barrelling toward a catcher at home plate was one of the most dangerous plays in baseball for both players. One of the most renowned players that was injured in this type of play was Buster Posey, a catcher for the San Francisco Giants, who missed most of the 2011 season after a collision at home plate with Scott Cousins.
8. Training is an important part in the development of a child or a pet. Which of the following is the best technique for to train someone to continue a certain behavior?

Answer: Positive reinforcement

Positive reinforcement is the rewarding of something of value for performing a desired behavior. The presence of a stimulus that is enjoyable to the conditioned individual will likely result in the behavior being increased. An example of positive reinforcement would be giving a dog a treat for scratching on the door to be let outside to go to the bathroom.
9. In November 2000, what company released the Acela Express line of high-speed trains to operate between Boston and Washington D.C.?

Answer: Amtrak

The name Acela was chosen to evoke thoughts of acceleration and excellence. The line reaches speeds up to 150 miles per hour with an average speed of 86 miles per hour.
10. Sadly a famous heroine from literature did not desire to stop a train but rather have it end her life. Who did Anna Karenina visit last before she decided to end her life?

Answer: Dolly and Kitty

Anna visited Dolly to tell her that she was leaving and to say goodbye. Anna originally went to the station to meet with Vronsky but his unfulfilled love for her overcame her with grief and she decided to take her own life.
Source: Author Triviaballer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nannanut before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Triv's General Knowledge Quizzes (2):

General knowledge quizzes I've submitted over time

  1. It's Way Better, It's the Wendy Quiz! Average
  2. It's Hard to Stop a Train Average
  3. What's All the Buzz About? Average
  4. The 'Horn' Quiz Tough
  5. The Key to the City Average

3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us