FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Horn Quiz
Quiz about The Horn Quiz

The 'Horn' Quiz


All questions and/or answers in this quiz will contain the word 'horn'. Best of luck!

A multiple-choice quiz by Triviaballer. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Objects
  8. »
  9. Thematic Musical Instruments

Author
Triviaballer
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
309,527
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
888
Last 3 plays: Guest 211 (2/10), Guest 68 (7/10), Chancellordan (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Cape Horn is one of the most southerly points of South America. What body of water is Cape Horn the northern boundary of? Hint


Question 2 of 10
2. What symbol of food and abundance dates back to the 5th century BCE and is commonly called the horn of plenty or the Horn of Amalthea?

Answer: (One Word (10 letters))
Question 3 of 10
3. 'Around the Horn' is a popular sports talk program aired on ESPN. Which of the following sportswriters is incorrectly matched with his/her city of affiliation? Hint


Question 4 of 10
4. In the musical world, which of the following is a difference between a modern-day horn and a natural horn? Hint


Question 5 of 10
5. What item was carried by Boromir in 'The Fellowship of the Ring' and was cut in two by a group of Orcs after Boromir had been killed? Hint


Question 6 of 10
6. The hornbill is a bird common to many regions in Africa and Asia. Which of the following statements about a hornbill is unique in regards to birds? Hint


Question 7 of 10
7. Which of the following animals is unique in that it sheds the outer layer of its horns outside of the breeding season and then regrows them during the breeding season? Hint


Question 8 of 10
8. Which event was announced by the gatekeeper Heimdall when he blew on the Gjallarhorn? Hint


Question 9 of 10
9. Which Looney Tunes character has a Kentucky accent, was voiced by Mel Blanc from 1946-1989 and often said the line "That's what I've been - I say, that's what I've been telling you, boy! I am a chicken!" Hint


Question 10 of 10
10. What versatile Green Bay Packers player was the overall number one pick in the 1957 NFL draft and then went on to win the NFL MVP award in 1961 and have a Hall of Fame career? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 27 2024 : Guest 211: 2/10
Feb 14 2024 : Guest 68: 7/10
Feb 09 2024 : Chancellordan: 5/10
Feb 09 2024 : dmaxst: 5/10
Jan 30 2024 : Guest 174: 4/10
Jan 11 2024 : GoodVibe: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Cape Horn is one of the most southerly points of South America. What body of water is Cape Horn the northern boundary of?

Answer: Drake Passage

The Drake Passage is the waterway located between Cape Horn and the South Shetland Islands of Antarctica. The passage is named in honor of Sir Francis Drake who led an expedition in 1578 that discovered that the Atlantic and Pacific Oceans connected south of South America.
2. What symbol of food and abundance dates back to the 5th century BCE and is commonly called the horn of plenty or the Horn of Amalthea?

Answer: Cornucopia

The cornucopia is often associated with the holiday of Thanksgiving in North America and it is typically depicted as a horn-shaped basket filled with fruits and vegetables. In Greek mythology, Zeus accidentally broke off the horn of the goat Almathea. Legend has it that whoever was in possession of this horn would have all of their wishes granted to them.
3. 'Around the Horn' is a popular sports talk program aired on ESPN. Which of the following sportswriters is incorrectly matched with his/her city of affiliation?

Answer: Jackie MacMullan - New York City

Jackie MacMullan is actually a columnist for 'The Boston Globe'. Other popular sportswriters who have been featured on 'Around the Horn' include Bill Plaschke and J.A. Adande from Los Angeles.
4. In the musical world, which of the following is a difference between a modern-day horn and a natural horn?

Answer: A natural horn does not have valves to change pitch while a modern-day horn does.

The lack of valves on a natural horn makes changing pitch more difficult than with a modern-day horn. The easiest way to change pitch while playing a natural horn is to change the lip tension on the instrument. Both the natural and modern-day horns are part of the brass family of instruments.

A French horn and a Vienna horn are both examples of valved, modern-day horns. The majority of horns are tuned to the B-flat note.
5. What item was carried by Boromir in 'The Fellowship of the Ring' and was cut in two by a group of Orcs after Boromir had been killed?

Answer: The Horn of Gondor

The Horn of Gondor was created by Vorondil the Hunter during the Third Age. If the Horn of Gondor was sounded, the city of Gondor would come to the aid of the one in possession of it. Faramir, Boromir's brother, discovered the broken horn and knew that his brother had been killed.
6. The hornbill is a bird common to many regions in Africa and Asia. Which of the following statements about a hornbill is unique in regards to birds?

Answer: The hornbill is the only bird in which the first two neck vertebrae (the axis and atlas) are fused together.

There are approximately 57 species of hornbills divided into two different families. The different species of hornbills range in size from 3.6 ounces and one foot in length to 13.6 pounds and four feet in length.
7. Which of the following animals is unique in that it sheds the outer layer of its horns outside of the breeding season and then regrows them during the breeding season?

Answer: Pronghorn

Most horned animals have one pair of horns located on the top of their heads that continue to grow throughout their lives. There is only one species of pronghorn remaining on Earth today with all the other members of the family Antilocapridae becoming extinct over time.
8. Which event was announced by the gatekeeper Heimdall when he blew on the Gjallarhorn?

Answer: Ragnarök

Heimdall was one of the primary guardians of the gods and the Bifrost Bridge in Norse mythology. Ragnarök included the great battle between the gods and the giants during which the Odin, Thor, Freyr, Heimdall and Loki died.
9. Which Looney Tunes character has a Kentucky accent, was voiced by Mel Blanc from 1946-1989 and often said the line "That's what I've been - I say, that's what I've been telling you, boy! I am a chicken!"

Answer: Foghorn Leghorn

Foghorn Leghorn's name was derived from the word foghorn to describe his loud, annoying voice and leghorn which is a breed of chicken. In addition to appearing in Looney Tunes cartoons, Foghorn Leghorn also made cameo appearances in 'Space Jam' and 'Who Framed Roger Rabbit'.
10. What versatile Green Bay Packers player was the overall number one pick in the 1957 NFL draft and then went on to win the NFL MVP award in 1961 and have a Hall of Fame career?

Answer: Paul Hornung

Paul Hornung was a standout player at Notre Dame and he won the Heisman Trophy in 1956 despite his team finishing with a 2-8 record. While with the Packers, Hornung played the positions of halfback, safety and kicker.
Source: Author Triviaballer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nannanut before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Triv's General Knowledge Quizzes (2):

General knowledge quizzes I've submitted over time

  1. It's Way Better, It's the Wendy Quiz! Average
  2. It's Hard to Stop a Train Average
  3. What's All the Buzz About? Average
  4. The 'Horn' Quiz Tough
  5. The Key to the City Average

3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us