Quiz about Travelling through the United Kingdom
Quiz about Travelling through the United Kingdom

Travelling through the United Kingdom Quiz


Take a trip around the United Kingdom by pairing up these places with the clues that describe them. This quiz also includes fictional locations.

A matching quiz by zorba_scank. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed UK

Author
zorba_scank
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
386,640
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1096
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: cal562301 (10/10), Guest 95 (8/10), Guest 119 (1/10).
Mobile instructions: Press on an answer on the right. Then, press on the gray box it matches on the left.
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Setting of the radio soap opera "The Archers"  
County Antrim
2. One of the world's oldest golf clubs  
Ambridge
3. Island associated with King Arthur  
Edinburgh
4. Home of fictional sleuth Miss Jane Marple  
Avalon
5. Site of the Giant's Causeway  
St. Mary Mead
6. Royal Mile  
Pontypandy
7. Setting for the children's television series "Fireman Sam"  
Perth
8. Nicknamed the 'Fair City'  
Wimbledon
9. Venue of one of the four Grand Slam Tennis Competitions  
St. Andrews
10. Named Aquae Sulis by the Romans  
Bath






Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Setting of the radio soap opera "The Archers"

Answer: Ambridge

The long running radio soap opera "The Archers" first began broadcasting in 1951, though a few pilot episodes were run in 1950. Having run for over fifty years, the show has become a part of British popular culture. It is set in the fictional village of Ambridge in the English Midlands.
2. One of the world's oldest golf clubs

Answer: St. Andrews

The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews is found in Fife in Scotland. It is one of the oldest golf clubs in the world and is known as the 'Home of Golf'. Founded in 1754, it began admitting women as members only in 2015.
3. Island associated with King Arthur

Answer: Avalon

Avalon is a fictional island that features prominently in legends pertaining to King Arthur. The name itself means 'the isle of fruit trees' with fruit probably referring to apples. As per the legends, Arthur's sword, Excalibur, was forged on this island.
4. Home of fictional sleuth Miss Jane Marple

Answer: St. Mary Mead

Miss Jane Marple is an unlikely sleuth created by Agatha Christie, one of the best early writers of mystery novels. Advanced in age, Miss Marple solves mysteries by relying on her knowledge of people gleaned from everyday village life. She lives in the village of St. Mary Mead though some stories featuring her are also set in outside locations.
5. Site of the Giant's Causeway

Answer: County Antrim

Giant's Causeway is a UNESCO World Heritage site found in County Antrim on the northern coast of Northern Ireland. It consists of mostly hexagonal basalt columns that are interlocked to form a naturally occurring structure. While these basalt columns are also found in other parts of the world, the magnitude and scale of the Giant's Causeway is unmatched.
6. Royal Mile

Answer: Edinburgh

The Royal Mile is a series of roads going through the Old Town of Edinburgh, the capital of Scotland. The route passes from Edinburgh Castle to Holyrood Palace and is approximately a Scots mile in length, thus leading to the name. It is one of the busiest tourist areas of the city.
7. Setting for the children's television series "Fireman Sam"

Answer: Pontypandy

"Fireman Sam" is an animated children's television series. As given away by the title, the show is about a guy called Sam who is a fireman and his fellow colleagues. It is set in a fictional Welsh village called Pontypandy.
8. Nicknamed the 'Fair City'

Answer: Perth

Perth is located in the central part of Scotland, on the banks of the River Tay. The name is derived from the Pictish word for copse, Pictish being the now extinct language that was once spoken in the central and northern parts of Scotland during the Middle Ages. Its nickname of the 'Fair City' is taken from a story titled "Fair Maid of Perth" by Sir Walter Scott.
9. Venue of one of the four Grand Slam Tennis Competitions

Answer: Wimbledon

The sport of tennis has four yearly grand slam tournaments beginning with the Australian Open and followed by the French Open, Wimbledon and lastly the US Open. Wimbledon is the oldest of these and is played at the All England Club in Wimbledon, London since 1877. It is the only one among the four majors to be played on a grass surface.
10. Named Aquae Sulis by the Romans

Answer: Bath

Bath is famous for the hot springs that are found there. The city was named Aquae Sulis by the Romans after these springs and the Roman-built baths are a major tourist attraction to this day. The city was designated as a UNESCO World Heritage site in 1987.
Source: Author zorba_scank

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 29 2022 : cal562301: 10/10
Nov 25 2022 : Guest 95: 8/10
Nov 25 2022 : Guest 119: 1/10
Nov 23 2022 : Mightybear: 8/10
Nov 23 2022 : Inquizition: 10/10
Nov 20 2022 : stephedm: 10/10
Nov 19 2022 : Guest 71: 8/10
Nov 17 2022 : Barca99: 10/10
Nov 17 2022 : Guest 146: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Zorba's Travelling Series:

A quick tour of various countries, stopping at places both real and fictional.

  1. The Wind Stops in India Easier
  2. Travelling through Canada Very Easy
  3. Travelling through the United Kingdom Very Easy
  4. Travelling Through the US Very Easy
  5. Travelling through Italy Very Easy

12/4/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us