FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Warriors
Quiz about Warriors

Warriors Trivia Quiz


This quiz tests your knowledge on ten different warriors, either literally or figuratively, taken from ten different FunTrivia categories. Are you ready for combat?

A multiple-choice quiz by Matthew_07. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun
  8. »
  9. Thematic People

Author
Matthew_07
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
337,080
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
765
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 204 (6/10), AndySed (5/10), jonnowales (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Animals: Formica sanguinea is the scientific name for a species of insect that is known for its practice of enslaving its enemies. What is the common name for this species of insect? Hint


Question 2 of 10
2. For Children: First published in 2003, "Warriors" was a popular children's book series that told the stories of four clans of wild cats - ThunderClan, WindClan, ShadowClan and RiverClan. This series was co-written by a group of authors who used the same pseudonym. What was the pseudonym? Hint


Question 3 of 10
3. Geography: Located in Warrior, Rickwood Caverns State Park is a famous tourist attraction that offers amazing limestone formations and an underground pool. In which US state is Warrior located? (Hint: The nickname for this state is also the name of a bird species.) Hint


Question 4 of 10
4. Literature: "The Five Greatest Warriors" was a thriller novel that told the adventure of Jack West Jr, who tried to locate all the six pillars in order to activate the Great Machine and save the world from destruction. Which Australian author penned this novel? Hint


Question 5 of 10
5. Movies: "The general who became a slave. The slave who became a gladiator. The gladiator who defied an emperor" was the tagline for the historical movie "Gladiator". Which actor won the Best Actor award at the 73rd Annual Academy Awards in 2001 for his portrayal of Maximus in the movie? Hint


Question 6 of 10
6. Religion: Goliath of Gath was a very tall Philistine warrior who was very much feared by the Israelites. No one dared to challenge him until David volunteered and killed him with a slingshot and a stone. The story about the encounter between the young David and Goliath was recorded in which book of the Bible? Hint


Question 7 of 10
7. Sci/Tech: White blood cells are the little warriors found in blood that protect your body from disease and foreign objects. In the field of immunology, what is the technical or scientific term used for white blood cells? Hint


Question 8 of 10
8. Sports: The Golden State Warriors, formerly known as Philadelphia Warriors and San Francisco Warriors, are a professional sports team in the US. Some notable head coaches for this team were Mike Montgomery and Don Nelson. What sport do the Golden State Warriors play? Hint


Question 9 of 10
9. Television: "Spartacus: Blood and Sand" was a historical TV series that was released in 2010. The series told the story of Spartacus who led a slave rebellion against the Roman Republic. Which Welsh actor played the title role in the first season of the show, but was then replaced by another actor due to an illness? Hint


Question 10 of 10
10. World: The Dayak people are known for being brave and skillful warriors. They were also known for their headhunting culture in the past. Fortunately, the practice has been banned nowadays. On which tropical island do the Dayak people live? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 22 2024 : Guest 204: 6/10
May 20 2024 : AndySed: 5/10
Apr 10 2024 : jonnowales: 7/10
Apr 08 2024 : Guest 136: 4/10
Apr 05 2024 : bocrow000: 7/10
Apr 01 2024 : Guest 166: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Animals: Formica sanguinea is the scientific name for a species of insect that is known for its practice of enslaving its enemies. What is the common name for this species of insect?

Answer: Warrior ant

In Latin, "formica" means "ant" while "sanguine" means "blood".

Webster's Revised Unabridged Dictionary (1913) defines warrior ant as "a reddish ant native of Europe and America. It is one of the species which move in armies to capture and enslave other ants".

Also known as slavemarker ants, they can be found in America, Europe, China, Japan, Korea and Russia.
2. For Children: First published in 2003, "Warriors" was a popular children's book series that told the stories of four clans of wild cats - ThunderClan, WindClan, ShadowClan and RiverClan. This series was co-written by a group of authors who used the same pseudonym. What was the pseudonym?

Answer: Erin Hunter

The "Warriors" book series was co-written by Kate Cary, Cherith Baldry and Tui Sutherland. The series has been translated into many other languages, including Chinese, French, Japanese and Korean.
3. Geography: Located in Warrior, Rickwood Caverns State Park is a famous tourist attraction that offers amazing limestone formations and an underground pool. In which US state is Warrior located? (Hint: The nickname for this state is also the name of a bird species.)

Answer: Alabama

Alabama is also known as the Yellowhammer State. Warrior is located in Blount and Jefferson counties. The name of the city, "Warrior", originated from the Warrior coal fields that were opened back in 1872. In "Travel Weekly", Harvey Chipkin described Rickwood Caverns State Park as "mysterious and beautiful".
4. Literature: "The Five Greatest Warriors" was a thriller novel that told the adventure of Jack West Jr, who tried to locate all the six pillars in order to activate the Great Machine and save the world from destruction. Which Australian author penned this novel?

Answer: Matthew Reilly

"The Five Greatest Warriors" was published in 2009. The five warriors referred to Jesus, Moses, Genghis Khan, Napoleon Bonaparte and Jack West Jr. Matthew Reilly also wrote "Seven Ancient Wonders" (2005) and "The Six Sacred Stones" (2007).
5. Movies: "The general who became a slave. The slave who became a gladiator. The gladiator who defied an emperor" was the tagline for the historical movie "Gladiator". Which actor won the Best Actor award at the 73rd Annual Academy Awards in 2001 for his portrayal of Maximus in the movie?

Answer: Russell Crowe

"Gladiator" was nominated for a total of 12 awards at the 73rd Annual Academy Awards and it won five of them, including Best Picture and Best Actor.

Russell Crowe, who played General Maximus in the movie, won the Oscar for Best Actor in a leading role.
6. Religion: Goliath of Gath was a very tall Philistine warrior who was very much feared by the Israelites. No one dared to challenge him until David volunteered and killed him with a slingshot and a stone. The story about the encounter between the young David and Goliath was recorded in which book of the Bible?

Answer: 1 Samuel

David was offered Saul's armor for protection but he declined the offer. The battle between David and Goliath was also described briefly in the Qur'an.

"And David put his hand in his bag, and took thence a stone, and slang it, and smote the Philistine in his forehead, that the stone sunk into his forehead; and he fell upon his face to the earth. So David prevailed over the Philistine with a sling and with a stone, and smote the Philistine, and slew him; but there was no sword in the hand of David. Therefore David ran, and stood upon the Philistine, and took his sword, and drew it out of the sheath thereof, and slew him, and cut off his head therewith. And when the Philistines saw their champion was dead, they fled". (1 Samuel 17:49-51, KJV)
7. Sci/Tech: White blood cells are the little warriors found in blood that protect your body from disease and foreign objects. In the field of immunology, what is the technical or scientific term used for white blood cells?

Answer: Leukocytes

The word leukocytes, sometimes spelled leucocytes, is of Greek origin. In Greek, "leuco-" means "white", while "-cyte" means "cell".

After density gradient centrifugation, a blood sample will be separated into three distinct layers, characterized by their different colors. The top layer (55%) consists of plasma, or thrombocytes, which is usually transparent or light yellow in color. The middle thin layer (less than 1%) is the white color leukocytes while the bottom layer (45%) consists of red blood cells, or erythrocytes.

Oocytes are found in ovaries, which are produced during gametogenesis (a process where sex cells are produced).
8. Sports: The Golden State Warriors, formerly known as Philadelphia Warriors and San Francisco Warriors, are a professional sports team in the US. Some notable head coaches for this team were Mike Montgomery and Don Nelson. What sport do the Golden State Warriors play?

Answer: Basketball

Mike Montgomery was the head coach for the Golden State Warriors from 2004 to 2006. Don Nelson replaced him from 2006 to 2010.

The basketball team was established back in 1946 in Philadelphia and hence the former name Philadelphia Warriors. The team then relocated to San Francisco in 1962 and the team changed its name to the San Francisco Warriors. In 1971, the team was renamed the Golden State Warriors.
9. Television: "Spartacus: Blood and Sand" was a historical TV series that was released in 2010. The series told the story of Spartacus who led a slave rebellion against the Roman Republic. Which Welsh actor played the title role in the first season of the show, but was then replaced by another actor due to an illness?

Answer: Andy Whitfield

Andy Whitfield played Spartacus in the first season of "Spartacus: Blood and Sand", which consisted of a total of 13 episodes. However, he was later diagnosed with non-Hodgkin lymphoma. The role of Spartacus was then reprised by another Australian actor, Liam McIntyre.
10. World: The Dayak people are known for being brave and skillful warriors. They were also known for their headhunting culture in the past. Fortunately, the practice has been banned nowadays. On which tropical island do the Dayak people live?

Answer: Borneo

The Dayak people live in longhouses. In the past, the brave Dayak warriors would kill their enemies and then cut off their heads. They would then bring back the heads and display them in their longhouses.
Source: Author Matthew_07

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission Quizzes:

Quizzes written for Commissions: #1 Any title, #4 By the Numbers, #16 One-word title, #17 Black or white, #22: More or less, #61: Book titles, #62: Categories

  1. Turn Your COIN into CASH Easier
  2. Euler's Number and Euler's Constant Tough
  3. Warriors Easier
  4. The Bride Wore White Very Easy
  5. Less Than Expected Average
  6. Between the World and Me Easier
  7. General Lee Speaking Very Easy

Also part of quiz list
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us