Quiz about Your Birthstone
Quiz about Your Birthstone

Your Birthstone Trivia Quiz


Do you know your birthstones? Take this easy quiz to see.

A multiple-choice quiz by poodog. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Gems and Birthstones

Author
poodog
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
124,978
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
7734
Last 3 plays: Guest 1 (7/10), Guest 99 (5/10), Guest 185 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the birthstone for January? Hint

Garnet
Rose Quartz
Lapis Lazuli
Diamond

2. Sardonyx is the birthstone of which month along with the peridot? Hint

August
May
July
February

3. Representing "courage," bloodstone is the birthstone of which month? Hint

June
November
September
March

4. A girl's best friend, as well as the birthstone for which month? Hint

October
April
September
May

5. Which of these is often considered the birthstone for October? Hint

Opal
Topaz
Sapphire
Tiger's Eye

6. Turquoise is a colour, as well as the birthstone for which month? Hint

December
April
July
May

7. "Goodbye _____ Tuesday": The missing word from this The Rolling Stones hit is the birthstone for which month? Hint

November
February
April
July

8. Representing "cheerfulness" or "fidelity," topaz is the birthstone of which month? Hint

August
November
May
March

9. September's birthstone is _________? Hint

Pearl
Sapphire
Ruby
Emerald

10. Which stone is the birthstone for the month of February? Hint

Amethyst
Garnet
Peridot
Opal


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the birthstone for January?

Answer: Garnet

A vitreous mineral, garnet represents "constancy." The word garnet comes from the Latin "granatum," meaning "pomegranate" after the closeness in colour between the stone and the seeds of the pomegranate. Occasionally rose quartz is used as the birthstone for January.
2. Sardonyx is the birthstone of which month along with the peridot?

Answer: August

Also peridot is considered to be the birthstone for August and occasionally pounamu (greenstone, jade). Sardonyx is a variety of onyx with layers of sard. It represents "married happiness." It is the traditional birthstone for this month.
3. Representing "courage," bloodstone is the birthstone of which month?

Answer: March

Aquamarine is also accepted as the birthstone for March. Bloodstone, the traditional birthstone for March, is (understandably) the colour of blood. "Aquamarine" comes from the Latin "aqua marina" meaning sea-water.
4. A girl's best friend, as well as the birthstone for which month?

Answer: April

Diamonds represent "innocence" or "eternal love." Considered to be the hardest stone. Used to cut glass, and also to drill into other stones. Occasionally quartz or white sapphire appear as birthstones for April.
5. Which of these is often considered the birthstone for October?

Answer: Opal

Representing "lovableness" or "hope," opal is made up of hydrated silica. Tourmaline is also accepted as this month's traditional birthstone.
6. Turquoise is a colour, as well as the birthstone for which month?

Answer: December

Made of hydrous aluminum phosphate, turquoise represents "harmony" and "unselfishness." Found most commonly in Persia, turquoise means "Turkish (stone)". Traditionally the birthstone for December is zircon and occasionally blue topaz is also used.
7. "Goodbye _____ Tuesday": The missing word from this The Rolling Stones hit is the birthstone for which month?

Answer: July

Ruby represents "love and passion," and is a species of corundum, varying from deep crimson to light rose-red. Occasionally carnelian is seen as July's birthstone.
8. Representing "cheerfulness" or "fidelity," topaz is the birthstone of which month?

Answer: November

Topaz is a silicate of aluminum, usually in yellow, but can range from white to deep blue. Topaz is classed as a semi-precious stone. The traditional stone for this month is citrine, and on rare occasions November is represented by diamond.
9. September's birthstone is _________?

Answer: Sapphire

Sapphire represents "wisdom" or "repentance" and is a variety of alumina. Very similar in composition to ruby. Occasionally this month's stone occurs as lapis lazuli.
10. Which stone is the birthstone for the month of February?

Answer: Amethyst

Amethyst is a variety of quartz, coloured by manganese. This purple stone represents "sincerity." From the Greek "amethustos" meaning "not drunken" (methu meaning "wine") as the stone was widely believed to prevent intoxication. Rarely seen as the birthstone for February are onyx and moonstone.
N.B. The modern stones were officially recognised in 1912, where the traditional stones date back to the 15th century.
Source: Author poodog

This quiz was reviewed by FunTrivia editor natsim before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 1: 7/10
Dec 03 2022 : Guest 99: 5/10
Nov 28 2022 : Guest 185: 9/10
Nov 26 2022 : Guest 199: 9/10
Nov 25 2022 : Guest 216: 8/10
Nov 24 2022 : Guest 172: 7/10
Nov 19 2022 : pennie1478: 4/10
Nov 14 2022 : Guest 170: 7/10
Nov 14 2022 : Guest 73: 6/10

Score Distribution

quiz
12/5/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us