FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cities at the Confluences of Rivers
Quiz about Cities at the Confluences of Rivers

Cities at the Confluences of Rivers Quiz


Many cities have been built at the point where two or more rivers meet. Test your knowledge about the following cities and their confluences of rivers.

A multiple-choice quiz by nerthus. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Cities of the World
  8. »
  9. World Cities for Experts

Author
nerthus
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
74,434
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
6772
- -
Question 1 of 10
1. Des Moines, turned into a city in 1857 , is well known as the capital city of Iowa. It is located at the confluence of the Des Moines river and which other river? Hint


Question 2 of 10
2. Home of the Petronas Twin Towers, this capital city is located at the confluence of the rivers Gombak and Klang. Hint


Question 3 of 10
3. This northwestern French town is located at the confluence of the Odet and Steir rivers. Its name stands not only for the town but also for a type of tin-glazed earthenware pottery which is produced there. Hint


Question 4 of 10
4. Known also as Gorky, for the writer Maxim Gorky, this Russian city stands strategically upon the confluence of the Volga and Oka rivers. Hint


Question 5 of 10
5. Located at the junction of the rivers Sone and Ganges, this capital city of Bihar houses one of the largest planetariums in Asia. Hint


Question 6 of 10
6. The civilization in Belgrade, the capital city of Serbia and Montenegro, may go back to paleolithic times. Excavations near the city have uncovered remains of Neanderthals that date back to the early Stone Age. Kalemegdan is the city's oldest part. At the confluence of which two rivers is Kalemegdan located? Hint


Question 7 of 10
7. The medieval city of Otrar Tobe was situated at the confluence of the rivers Aryrs and Syr Darya. In which central Asian country would you find the mud-brick remains of this long decayed city? Hint


Question 8 of 10
8. Comprising of three towns facing each other across the confluence of the Yangtze and Han rivers, this Chinese city is the capital of the Hubei province. Hint


Question 9 of 10
9. This Czech city (known for its breweries) was founded by King Wencelsas II in 1295. It is situated on three diluvial terraces in an empty basin and has an amazing underground structure that dates back to the 13th century. Perhaps even more amazing is the fact that this city is located at the confluence of four rivers! Hint


Question 10 of 10
10. One of the oldest cities in Russia, Tver is located upon the banks of the Tmaka river and which other famous Russian river?

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 11 2024 : ennerdale: 10/10
Jan 02 2024 : Guest 99: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Des Moines, turned into a city in 1857 , is well known as the capital city of Iowa. It is located at the confluence of the Des Moines river and which other river?

Answer: Raccoon

Des Moines' life began as Fort Des Moines at the junction of the Raccoon and Des Moines rivers in 1843. Eventually, the town of East Des Moines was merged with it and in 1857, the state capital moved from Iowa City to Des Moines.
2. Home of the Petronas Twin Towers, this capital city is located at the confluence of the rivers Gombak and Klang.

Answer: Kuala Lumpur

Kuala Lumpur, Malaysia. The city was founded by a group of 87 Chinese tin miners in 1857. As they found the area rather a muddy one, they named their little village Kuala Lumpur which means muddy confluence. The city slowly grew to be one of the major cities in Asia. Unfortunately though, the founding tin miners suffered a sad fate - most of them died of malaria within a month of settling there.

The Petronas Towers building was formerly the tallest building in the world.
3. This northwestern French town is located at the confluence of the Odet and Steir rivers. Its name stands not only for the town but also for a type of tin-glazed earthenware pottery which is produced there.

Answer: Quimper

Quimper, a Breton city, gets its name from 'kempert' which means confluence of rivers. Concarneau, Nantes and Vannes are all little towns on the Golfe du Morbihan in Britanny.
4. Known also as Gorky, for the writer Maxim Gorky, this Russian city stands strategically upon the confluence of the Volga and Oka rivers.

Answer: Nizhny-Novgorod

A test site for democratic reforms, Nizhny-Novgorod was the fifth largest city in Russia in 2014 and is known for its crafts especially the Matryoshka Dolls. During the Soviet Union era, it was closed to foreigners and was the exile home of Nobel Laureate Andrei Sakharov. Kaliningrad is the birthplace of philosopher Emannuel Kant. Pereslavl-Zallesky is an ancient city located on the banks of Lake Pleshcheevo.
5. Located at the junction of the rivers Sone and Ganges, this capital city of Bihar houses one of the largest planetariums in Asia.

Answer: Patna

Though the capital of one of the poorest of states in India, Patna has a rich legacy of historical sites. One of the most important pilgrimage temples for the Sikhs, the Patna Sahib Gurdwara is located in Patna.
6. The civilization in Belgrade, the capital city of Serbia and Montenegro, may go back to paleolithic times. Excavations near the city have uncovered remains of Neanderthals that date back to the early Stone Age. Kalemegdan is the city's oldest part. At the confluence of which two rivers is Kalemegdan located?

Answer: Danube and Sava

One of the oldest European cities, Belgrade is the meeting place of many cultures that has seen many volatile and tumultous days. The Danube (aka Danav) flows from the Hungarian border to the borders with Romania and Bulgaria.
7. The medieval city of Otrar Tobe was situated at the confluence of the rivers Aryrs and Syr Darya. In which central Asian country would you find the mud-brick remains of this long decayed city?

Answer: Kazakhstan

Otrar probably flourished from 1AD to 15AD and very possibly played an important role in the ancient Silk Road from the Mediterranean to China.
8. Comprising of three towns facing each other across the confluence of the Yangtze and Han rivers, this Chinese city is the capital of the Hubei province.

Answer: Wuhan

The three towns of Wuhan - Wuchang, Hankou and Hanyang - are linked by two bridges. The settlements in the area go as far back as 3000 years.
9. This Czech city (known for its breweries) was founded by King Wencelsas II in 1295. It is situated on three diluvial terraces in an empty basin and has an amazing underground structure that dates back to the 13th century. Perhaps even more amazing is the fact that this city is located at the confluence of four rivers!

Answer: Plzen

Plzen (or Pilsen) is the capital of West Bohemia. The four rivers that meet in the Plzen basin are the Mze, Radbuza, Uhlava and Uslava. Though the city boasts of impressive historical, cultural and economic connections, it is known today primarily because of the Plzen brewery and the Skoda machinery factories. Kutna Hora is an old silver mining town while Znojmo is a historical town well known for its wine festivals.
10. One of the oldest cities in Russia, Tver is located upon the banks of the Tmaka river and which other famous Russian river?

Answer: volga

Tver was founded sometime in the 12th century and is the capital of Tver Oblast.
Source: Author nerthus

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us