FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Economic Capitals
Quiz about Economic Capitals

Economic Capitals Trivia Quiz


See if you can figure out these centers of economic activity through "Who am I" questions.

A multiple-choice quiz by AspergersHunk. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Cities of the World
  8. »
  9. World Cities for Experts

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
331,238
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2872
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: johnnycat777 (7/10), Guest 125 (5/10), Guest 173 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. 1) I was the starting point of the 2010 Tour de France.
2) I was destroyed by German bombing during the Blitzkrieg, then rebuilt.
3) I have served as the largest port city in Europe and the second in the world, in terms of service.

Who am I?
Hint


Question 2 of 10
2. 1) I was formerly the free state of Danzig in the interwar years.
2) I am the largest city in the northern part of a Central European country.
3) I am the birthplace of Nobel Prize winning author Gunter Grass.

Who am I?
Hint


Question 3 of 10
3. 1) I was the former capital of Cote D'Ivoire.
2) I have been the chief manufacturing center of Cote D'Ivoire.
3) I reached a metropolitan population of over 5,000,000 in 2010.

Who am I?
Hint


Question 4 of 10
4. 1) I was the capital of Israel from 1948 until 1950.
2) I house the majority of Israel's population in my metropolitan area.
3) I was founded in 1909, making me one of the newest cities in what was to become Israel.

Who am I?
Hint


Question 5 of 10
5. 1) I am located in Southern California.
2) I house the former British ocean liner "Queen Mary".
3) I am the busiest port city in the United States.

Who am I?
Hint


Question 6 of 10
6. 1) I serve as the chief seaport of the Southwestern Arabian Peninsula.
2) I was the capital of South Yemen from 1970-1990.
3) I was named after a gulf of the same name.

Who am I?
Hint


Question 7 of 10
7. 1) I am the chief seaport of Southeast Asia.
2) I am my own city and country.
3) I was occupied by the Japanese in WWII.

Who am I?
Hint


Question 8 of 10
8. 1) I am the city closest to where the Prime Meridian and Equator intersect.
2) I was originally a small fishing village.
3) I am the chief port city of Ghana.

Who am I?
Hint


Question 9 of 10
9. 1) I am the chief seaport of East Africa.
2) I am home to Ft. Jesus, an old Portuguese fort built in 1593.
3) I was a British territorial capital between 1920 and 1963.

Who am I?
Hint


Question 10 of 10
10. 1) I am Peru's chief seaport.
2) I was the site of a huge earthquake and tsunami that destroyed me in 1746.
3) I serve as a top Pan-American economic hub.

Who am I?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 30 2024 : johnnycat777: 7/10
Mar 21 2024 : Guest 125: 5/10
Mar 20 2024 : Guest 173: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 1) I was the starting point of the 2010 Tour de France. 2) I was destroyed by German bombing during the Blitzkrieg, then rebuilt. 3) I have served as the largest port city in Europe and the second in the world, in terms of service. Who am I?

Answer: Rotterdam

Rotterdam was surpassed as the largest port city in the world by Shanghai, China. Although the biggest port city in Europe, it isn't the economic center of the European Union (Frankfurt am Main, Germany is).
2. 1) I was formerly the free state of Danzig in the interwar years. 2) I am the largest city in the northern part of a Central European country. 3) I am the birthplace of Nobel Prize winning author Gunter Grass. Who am I?

Answer: Gdansk

Gdansk is the chief port city on the Baltic Sea. The city is also located very close to the city of Gdynia, home to many famous Polish baths.
3. 1) I was the former capital of Cote D'Ivoire. 2) I have been the chief manufacturing center of Cote D'Ivoire. 3) I reached a metropolitan population of over 5,000,000 in 2010. Who am I?

Answer: Abidjan

The city's airport is named after Felix Houphouet-Boigny, who was the founder of Cote D'Ivoire. Abidjan also serves as the home of Cote D'Ivoire's tourism industry.
4. 1) I was the capital of Israel from 1948 until 1950. 2) I house the majority of Israel's population in my metropolitan area. 3) I was founded in 1909, making me one of the newest cities in what was to become Israel. Who am I?

Answer: Tel Aviv

Tel Aviv is not the modern capital of Israel, however, it houses all of the country's foreign embassies.
5. 1) I am located in Southern California. 2) I house the former British ocean liner "Queen Mary". 3) I am the busiest port city in the United States. Who am I?

Answer: Long Beach

There has been debate whether Long Beach is also the largest U.S. port in terms of area, because of its connection with Los Angeles. Long Beach was also home to the first Miss Universe pageant in 1952.
6. 1) I serve as the chief seaport of the Southwestern Arabian Peninsula. 2) I was the capital of South Yemen from 1970-1990. 3) I was named after a gulf of the same name. Who am I?

Answer: Aden

Aden was where the USS Cole was bombed on 12 October 2000. The Gulf of Aden, after which the city is named, has been a heavy-activity area of piracy from Somalia.
7. 1) I am the chief seaport of Southeast Asia. 2) I am my own city and country. 3) I was occupied by the Japanese in WWII. Who am I?

Answer: Singapore

Singapore was one of the first countries to normalize ties with the People's Republic of China (1978). The city-state is known for using corporal punishment as a consequence in many of its schools.
8. 1) I am the city closest to where the Prime Meridian and Equator intersect. 2) I was originally a small fishing village. 3) I am the chief port city of Ghana. Who am I?

Answer: Tema

Tema has three sister cities:

1) San Diego, CA
2) Roanoke, VA
3) Greenwich, England, UK

Tema lies almost 400 miles north of the geographical center of the Earth. Also, the main export shipped out of Ghana is cacao.
9. 1) I am the chief seaport of East Africa. 2) I am home to Ft. Jesus, an old Portuguese fort built in 1593. 3) I was a British territorial capital between 1920 and 1963. Who am I?

Answer: Mombasa

Ft. Jesus was built in the shape of a man, as seen from the air. The city is considered to be one of the most popular resorts in East Africa.
10. 1) I am Peru's chief seaport. 2) I was the site of a huge earthquake and tsunami that destroyed me in 1746. 3) I serve as a top Pan-American economic hub. Who am I?

Answer: Callao

Callao was the site of a huge battle between Spain and Peru in 1866, when Spain tried to reconquer Peru. The city was also destroyed a century earlier by an incident involving both an earthquake and a tsunami.
Source: Author AspergersHunk

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us