FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Dutch Islands
Quiz about Dutch Islands

Dutch Islands Trivia Quiz


Did you know that Holland has some great islands of its own? Here is the chance to show what you know about them!

A multiple-choice quiz by StefanL. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Netherlands

Author
StefanL
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
136,926
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
885
- -
Question 1 of 10
1. What is the name of the range of islands north of the Dutch mainland? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following Dutch islands is permanently inhabited? Hint


Question 3 of 10
3. What is the main village of the island of Texel?

Answer: (Two Words)
Question 4 of 10
4. The famous Brandaris Tower is located on the island of Vlieland, true or false?


Question 5 of 10
5. When the Noordoostpolder (North East Polder) was created in 1942 it "absorbed" two existing islands in the Ijsselmeer or former Zuyderzee. What are their names? Hint


Question 6 of 10
6. The island of Pampus is nowadays part of the Southern Flevopolder


Question 7 of 10
7. Off the Dutch coast, near IJmuiden, there is a range of newly created islands, called New Amsterdam.


Question 8 of 10
8. Which of the following (former) islands is NOT in the province of Zeeland? Hint


Question 9 of 10
9. On what former island is Middelburg, capital of Zeeland? Hint


Question 10 of 10
10. One of the Dutch Antilles (Caribbean) is Saint Martin (Sint Maarten). The northern half of this island however belongs to another European country. Which country? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of the range of islands north of the Dutch mainland?

Answer: Wadden Eilanden

The shallow sea between the mainland and the islands is called Waddenzee.
2. Which of the following Dutch islands is permanently inhabited?

Answer: Schiermonnikoog

Schiermonnikoog has about 1000 inhabitants.
3. What is the main village of the island of Texel?

Answer: Den Burg

Den Burg is located in the middle of Texel.
4. The famous Brandaris Tower is located on the island of Vlieland, true or false?

Answer: False

The Brandaris Tower is on Terschelling.
5. When the Noordoostpolder (North East Polder) was created in 1942 it "absorbed" two existing islands in the Ijsselmeer or former Zuyderzee. What are their names?

Answer: Urk and Schokland

Urk was (and is) a village of fishers; Schokland was evacuated in the 19th century. Both were tiny.
6. The island of Pampus is nowadays part of the Southern Flevopolder

Answer: False

Pampus is still a (tiny) island, just outside the Southern Flevopolder.
7. Off the Dutch coast, near IJmuiden, there is a range of newly created islands, called New Amsterdam.

Answer: False

The Dutch are famous for their experience with creating new land, but they prefer to do so in shallow and quiet waters, like the IJsselmeer. The North Sea itself would probably not be a good location.
8. Which of the following (former) islands is NOT in the province of Zeeland?

Answer: Tiengemeten

Tiengemeten is in the province of Zuid Holland.
9. On what former island is Middelburg, capital of Zeeland?

Answer: Walcheren

Since the creation of a network of dams and roads in Zeeland after the flood of 1953 one can hardly speak of islands anymore.
10. One of the Dutch Antilles (Caribbean) is Saint Martin (Sint Maarten). The northern half of this island however belongs to another European country. Which country?

Answer: France

Sint Maarten is one of five Dutch Antilles. The others are Curacao, Bonaire, Sint Eustatius and Saba. Those four are completely part of the Kingdom of the Netherlands.
Source: Author StefanL

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us