Quiz about Glaciers
Quiz about Glaciers

Glaciers Trivia Quiz


Glaciers are to be found in many parts of the world. In the ice ages of the past they covered vast areas. Evidence of their one time presence can be seen today. See what you know about glaciation.

A multiple-choice quiz by minch. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Physical Geography
  8. »
  9. Glaciers

Author
minch
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
20,067
Updated
Sep 10 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2133
Last 3 plays: Guest 207 (2/10), Guest 95 (5/10), Guest 2 (2/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of these is not a kind of glacier? Hint

alpine
barchan
piedmont
ice cap

2. How is the speed of a glacier measured? Hint

inches per day
feet per month
feet per day
inches per hour

3. What are formed when a glacier reaches the sea and breaks up into chunks? Hint

iceshelves
ice floes
icebergs
icicles

4. When a glacier reaches the sea what process happens? Hint

break down
berging
calving
break up

5. What is a crack in a glacier called? Hint

crevasse
cretonne
blue hole
canyon

6. In which state is Glacier National Park? Hint

Colorado
Alaska
Montana
Wyoming

7. Where in Canada is there a Glacier National Park? Hint

Alberta
British Columbia
Quebec
Yukon

8. What is the correct term for the debris of rocks, soil, etc. which is carried along by a glacier and left behind when the glacier melts? Hint

moraine
mordant
morass
load

9. A landscape that once was glaciated has various characteristics. One is the shape of valleys. This shape is named by a letter. Which letter?

Answer: (One letter)
10. In areas where glaciers once passed, scrapes and scratches can be seen on rocks. These scratches are known by what name? Hint

stripes
striation
drumlins
eskers


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these is not a kind of glacier?

Answer: barchan

There are four types of glacier: alpine, piedmont, ice cap, and continental.
Barchan is a type of sand dune.
2. How is the speed of a glacier measured?

Answer: inches per day

Most glaciers move less than three feet a day. Although some have been known to move 100ft a day.
3. What are formed when a glacier reaches the sea and breaks up into chunks?

Answer: icebergs

This process is known as calving.
4. When a glacier reaches the sea what process happens?

Answer: calving

Glacier Bay in Alaska is a good place for viewing this calving.
5. What is a crack in a glacier called?

Answer: crevasse

These can be very dangerous for those crossing glaciers as they can be hidden by snow.
6. In which state is Glacier National Park?

Answer: Montana

Alaska, has Glacier Bay National Park.
7. Where in Canada is there a Glacier National Park?

Answer: British Columbia

Glacier National Park is located in British Columbia. It is 36 miles west of Golden and 28 miles east of Revelstoke. The Trans Canada Highway runs through the park.

There is also a Glacier Park in Montana. This park with the Waterton National Park in Alberta forms the Glacier-Waterton National Park.
8. What is the correct term for the debris of rocks, soil, etc. which is carried along by a glacier and left behind when the glacier melts?

Answer: moraine

9. A landscape that once was glaciated has various characteristics. One is the shape of valleys. This shape is named by a letter. Which letter?

Answer: U

Valleys shaped by rivers tend to be V shaped, at least where they flow through high land, while glaciated valleys are shaped like a U.
10. In areas where glaciers once passed, scrapes and scratches can be seen on rocks. These scratches are known by what name?

Answer: striation

Eskers are ridges of silt deposited by rivers flowing under the glacier. Drumlins are elongated hills of glacier drift.
Source: Author minch

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 207: 2/10
Today : Guest 95: 5/10
Today : Guest 2: 2/10
Mar 23 2023 : Guest 35: 5/10
Mar 23 2023 : Guest 131: 9/10
Mar 22 2023 : Guest 50: 6/10
Mar 21 2023 : Guest 73: 5/10
Mar 21 2023 : Guest 154: 7/10
Mar 21 2023 : Guest 151: 8/10

Score Distribution

quiz
3/24/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us