FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Which is Your Favorite Isthmus
Quiz about Which is Your Favorite Isthmus

Which is Your Favorite Isthmus? Quiz


I don't know about you, but there's something about an isthmus that just gets me excited when I'm looking at a map! Maybe it's because there are so few, who knows...but I felt I had to share the fun with my fellow Quizzyland dwellers...have fun!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Physical Geography

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
78,947
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
4834
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 75 (0/15), Guest 98 (13/15), Guest 184 (14/15).
- -
Question 1 of 15
1. A simple definition: which one of these could be adequately used to define what an isthmus is? Hint


Question 2 of 15
2. The word isthmus has its earliest origins in which language? Hint


Question 3 of 15
3. Which of these names is most associated with the Panama canal, which lies along perhaps the most famous isthmus in the world, the Isthmus of Panama? Hint


Question 4 of 15
4. Which of these is a former name sometimes used for the Isthmus of Panama? Hint


Question 5 of 15
5. Across which isthmus was a great canal built? Hint


Question 6 of 15
6. The Isthmus of Kra separates which peninsula from the mainland of Asia? Hint


Question 7 of 15
7. Which Russian isthmus (and peninsula that shares the same name) separates the Sea of Okhotsk and the Bering Sea? Hint


Question 8 of 15
8. Which large Russian city lies at the base of the Karelian Isthmus? Hint


Question 9 of 15
9. The Isthmus of Tehuantepec separates the northern portion of Mexico from several of its states, including which large peninsula? Hint


Question 10 of 15
10. Perhaps the most famous Isthmus of the ancient world, this Greek isthmus separates the Peloponnisos from the Greek mainland and shares its name with a city at its base. Name that isthmus!

Answer: (One Word)
Question 11 of 15
11. There isn't an isthmus to be found in the United States.


Question 12 of 15
12. Which two Canadian provinces are separated by the Chignecto Isthmus? Hint


Question 13 of 15
13. An isthmus can be found on an island, as well as on the continental mainland.


Question 14 of 15
14. Both the Boothia Isthmus and the Rae Isthmus can be found in which country? Hint


Question 15 of 15
15. One former isthmus that existed during the last ice age, has disappeared due to a great increase in sea level. Human beings were able to cross this isthmus and consequently populate the Americas. We commonly refer to this Isthmus as the _______ Land Bridge. (Fill in the blank)

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 15 2024 : Guest 75: 0/15
Jun 12 2024 : Guest 98: 13/15
Jun 07 2024 : Guest 184: 14/15
Jun 06 2024 : Guest 155: 6/15
May 30 2024 : Guest 136: 5/15
May 28 2024 : Guest 117: 13/15
May 21 2024 : quizzer74: 10/15
May 20 2024 : Guest 82: 8/15
May 04 2024 : AndySed: 2/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A simple definition: which one of these could be adequately used to define what an isthmus is?

Answer: A narrow strip of land connecting two larger land masses

The plural of isthmus is either isthmuses or isthmi (one of two six-letter English words that begin and end with a vowel, and have no other vowels in between). Interestingly, there is an alternative definition for isthmus, that is a narrow anatomical part that connects two larger structures within a body.
2. The word isthmus has its earliest origins in which language?

Answer: Greek

Isthmus comes from the ancient Greek isthmos, and found its way into English via Latin.
3. Which of these names is most associated with the Panama canal, which lies along perhaps the most famous isthmus in the world, the Isthmus of Panama?

Answer: Ferdinand de Lesseps

de Lesseps was a French count who obtained permission and raised funding for the great French project at the Isthmus of Suez, the Suez Canal. de Lesseps also began the project at the Isthmus of Panama to build the great canal that would connect the Atlantic Ocean with the Pacific. Unfortunately, unlike with the Suez Canal project, the Panama project ended in failure for de Lesseps.
4. Which of these is a former name sometimes used for the Isthmus of Panama?

Answer: Isthmus of Darién

Miraflores, Gatun and Pedro Miguel are all names for locks along the Panama Canal.
5. Across which isthmus was a great canal built?

Answer: Isthmus of Suez

The Isthmus of Suez separates the Sinai Peninsula from the rest of Egypt, and also separates Asia from Africa.
6. The Isthmus of Kra separates which peninsula from the mainland of Asia?

Answer: Malay

The Isthmus of Kra is a narrow strip of land occupied by Thailand and Myanmar. It separates the Gulf of Thailand from the Andaman Sea.
7. Which Russian isthmus (and peninsula that shares the same name) separates the Sea of Okhotsk and the Bering Sea?

Answer: Isthmus of Kamchatka

8. Which large Russian city lies at the base of the Karelian Isthmus?

Answer: St. Petersburg

The Karelian Isthmus separates Lake Ladoga from the Gulf of Finland.
9. The Isthmus of Tehuantepec separates the northern portion of Mexico from several of its states, including which large peninsula?

Answer: Yucatan

The Bay of Campeche lies to the north of this isthmus, while to the south lies the Gulf of Tehuantepec. The Isthmus of Tehuantepec cuts through the Mexican states of Tabasco, Veracruz, and Oaxaca.
10. Perhaps the most famous Isthmus of the ancient world, this Greek isthmus separates the Peloponnisos from the Greek mainland and shares its name with a city at its base. Name that isthmus!

Answer: Corinth

On either side of the Isthmus of Corinth we have the Gulf of Corinth and the Saronic Gulf.
11. There isn't an isthmus to be found in the United States.

Answer: False

Actually, there are several. For example, the Kenai Peninsula in southern Alaska is separated by a very narrow isthmus, only 9 miles wide, which separates Cook Inlet from Prince William Sound. Isthmuses are everywhere!
12. Which two Canadian provinces are separated by the Chignecto Isthmus?

Answer: Nova Scotia and New Brunswick

The Bay of Fundy is separated from the Bay of Verte by the Chignecto Isthmus. The word 'Chignecto' is native Canadian, maybe Micmac, and the meaning of this term is 'the great marsh district', which makes sense considering that the isthmus is a marshland!
13. An isthmus can be found on an island, as well as on the continental mainland.

Answer: True

Of course, once again an isthmus separates two larger land masses, no matter how small those land masses may be. One example, on the Russian island of Sakhalin the narrowest width is at the Poyasok Isthmus, about 16 miles across.
14. Both the Boothia Isthmus and the Rae Isthmus can be found in which country?

Answer: Canada

The Rae Isthmus separates the Melville Peninsula from the Canadian mainland, while the Boothia Isthmus separates the Boothia Peninsula from the mainland. Both of these Isthmuses can be found in the Territory of Nunavut.
15. One former isthmus that existed during the last ice age, has disappeared due to a great increase in sea level. Human beings were able to cross this isthmus and consequently populate the Americas. We commonly refer to this Isthmus as the _______ Land Bridge. (Fill in the blank)

Answer: Bering

The Bering Land Bridge is now partially submerged under the Bering Strait. As a result, we now have the Seward Peninsula and the Chukchi Peninsula! Hope you enjoyed the quiz and learned a thing or two...and merry isthmus! (I know...that was bad...)
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us