FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Grand Canyon History
Quiz about Grand Canyon History

Grand Canyon History Trivia Quiz


The Grand Canyon is one of the Seven Wonders of the Natural World. Of all the national parks I've visited, it's my favorite. How much do you know about America's natural wonder?

A multiple-choice quiz by Bomber1013. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. USA
  8. »
  9. USA - Parks

Author
Bomber1013
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
3,138
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
1529
Last 3 plays: Guest 172 (8/15), Urlord (5/15), Guest 107 (7/15).
- -
Question 1 of 15
1. What Spanish explorer is credited with discovering the Grand Canyon in 1540? Hint


Question 2 of 15
2. This one armed veteran of the American Civil War was the leader of the first expedition to travel through the canyon by boat. Was he: Hint


Question 3 of 15
3. In what year was the Grand Canyon designated a national park? Hint


Question 4 of 15
4. What feature is unique about Grand Canyon rattlesnakes? Hint


Question 5 of 15
5. Among the first people to dwell in the canyon were the Anasazi Indians. Anasazi is a Navajo word that means: Hint


Question 6 of 15
6. What river is responsible for carving out this natural wonder? Hint


Question 7 of 15
7. This United States president visited the Grand Canyon and said, 'Leave it as it is. You cannot improve on it. Not a bit. The ages have been at work on it and man can only mar it.' Who was he? Hint


Question 8 of 15
8. One of the most popular trail systems in the Grand Canyon are the Kaibab trails. The word Kaibab is Paiute and means: Hint


Question 9 of 15
9. Who are the 'People of the Blue-Green Waters'? Hint


Question 10 of 15
10. In 1967, a man born in Wales became the first person known to walk the entire length of the Grand Canyon. His story is chronicled in the book 'The Man Who Walked Through Time'. Who was he? Hint


Question 11 of 15
11. What species of deer is most prevalent in Grand Canyon National Park? Hint


Question 12 of 15
12. There are three ways to get down to the Colorado River within the Canyon's boundaries. Which of the following is NOT an option? Hint


Question 13 of 15
13. Which of the following South Rim points is fictional? Hint


Question 14 of 15
14. There are trailheads at both the North and South Rims of the canyon. The North Rim and the South Rim are only 10 miles apart as the crow flies, however it's a drive of: Hint


Question 15 of 15
15. Finally, what is the name of the lodge at the bottom of the Canyon? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 19 2024 : Guest 172: 8/15
Jan 14 2024 : Urlord: 5/15
Jan 13 2024 : Guest 107: 7/15
Jan 11 2024 : Guest 47: 7/15
Jan 11 2024 : Guest 24: 7/15
Jan 11 2024 : Guest 24: 6/15
Jan 10 2024 : Guest 174: 12/15
Dec 30 2023 : Guest 149: 13/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What Spanish explorer is credited with discovering the Grand Canyon in 1540?

Answer: Garcia Lopez de Cardenas

Although discovered in 1540, the canyon was not seriously explored until the 1850's.
2. This one armed veteran of the American Civil War was the leader of the first expedition to travel through the canyon by boat. Was he:

Answer: John Wesley Powell

3. In what year was the Grand Canyon designated a national park?

Answer: 1919

4. What feature is unique about Grand Canyon rattlesnakes?

Answer: their pink color

They are pink so they blend in with the reddish dirt of the canyon.
5. Among the first people to dwell in the canyon were the Anasazi Indians. Anasazi is a Navajo word that means:

Answer: Ancient Ones

6. What river is responsible for carving out this natural wonder?

Answer: Colorado River

7. This United States president visited the Grand Canyon and said, 'Leave it as it is. You cannot improve on it. Not a bit. The ages have been at work on it and man can only mar it.' Who was he?

Answer: Theodore Roosevelt

8. One of the most popular trail systems in the Grand Canyon are the Kaibab trails. The word Kaibab is Paiute and means:

Answer: Mountain Lying Down

9. Who are the 'People of the Blue-Green Waters'?

Answer: Havasupi

10. In 1967, a man born in Wales became the first person known to walk the entire length of the Grand Canyon. His story is chronicled in the book 'The Man Who Walked Through Time'. Who was he?

Answer: Colin Fletcher

11. What species of deer is most prevalent in Grand Canyon National Park?

Answer: mule deer

12. There are three ways to get down to the Colorado River within the Canyon's boundaries. Which of the following is NOT an option?

Answer: ride a camel

13. Which of the following South Rim points is fictional?

Answer: Thunderbird Point

14. There are trailheads at both the North and South Rims of the canyon. The North Rim and the South Rim are only 10 miles apart as the crow flies, however it's a drive of:

Answer: 215 miles

15. Finally, what is the name of the lodge at the bottom of the Canyon?

Answer: Phantom Ranch

Source: Author Bomber1013

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us