FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Islands In The Sun
Quiz about Islands In The Sun

Average Geography Trivia: Islands In The Sun | 10 Questions


A little quiz about islands and island groups around the world.

A multiple-choice quiz by sportcon. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Physical Geography
  8. »
  9. Islands

Author
sportcon
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
35,807
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2292
- -
Question 1 of 10
1. What island group is the island of Jersey a part of? Hint


Question 2 of 10
2. Where are the Andreanof Islands? Hint


Question 3 of 10
3. The island of New Guinea is part of the geographic group of Pacific islands known as Melanesia.


Question 4 of 10
4. Where is Con Son Island? Hint


Question 5 of 10
5. What island group is situated in the heart of the Gulf Stream in the North Atlantic northwest of Scotland and halfway between Iceland and Norway? Hint


Question 6 of 10
6. What island group includes the islands of Santa Catalina, San Clemente, Santa Cruz, and San Miguel? Hint


Question 7 of 10
7. Which is the largest island in the Mediterranean Sea? Hint


Question 8 of 10
8. In what year did Argentine forces invade the Falkland Islands? Hint


Question 9 of 10
9. What great national leader was born on the island of Corsica? Hint


Question 10 of 10
10. This entire island has been declared a historic monument by the government of Chile. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What island group is the island of Jersey a part of?

Answer: Channel Islands

The main Channel Islands, located in the English Channel, are Jersey, Guernsey, Alderney and Sark.
2. Where are the Andreanof Islands?

Answer: near Alaska

Actually they're a part of the Aleutian Island chain.
3. The island of New Guinea is part of the geographic group of Pacific islands known as Melanesia.

Answer: True

Melanesia, Micronesia, and Polynesia.
4. Where is Con Son Island?

Answer: South China Sea

Also called Con Dao, Con Son Island is off the coast of Vietnam and has also been called Penitentiary Island.
5. What island group is situated in the heart of the Gulf Stream in the North Atlantic northwest of Scotland and halfway between Iceland and Norway?

Answer: Faroe Islands

The Faroe Islands are part of Denmark, but have their own flag.
6. What island group includes the islands of Santa Catalina, San Clemente, Santa Cruz, and San Miguel?

Answer: Santa Barbara Islands/Channel Islands

The Santa Barbara Islands are off the coast of southern California.
7. Which is the largest island in the Mediterranean Sea?

Answer: Sicily

From largest to smallest of the above - Sicily, Sardinia, Cyprus, Corsica.
8. In what year did Argentine forces invade the Falkland Islands?

Answer: 1982

On April 2, 1982 Argentine forces overwhelmed the small contingent of British Royal Marines. On May 21st a British Task Force landed and by June 14th regained control of the islands.
9. What great national leader was born on the island of Corsica?

Answer: Napoleon Bonaparte

Over its history Corsica has been occuppied by Greeks, Romans, and Arabs, among others, but has been a French province since Napoleon's birth in 1769.
10. This entire island has been declared a historic monument by the government of Chile.

Answer: Easter Island

Easter Island, only 63 square miles, is best known for the volcanic sculptures in human form that weigh up to 50 tons or more.
Source: Author sportcon

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us