FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Oregon Geography
Quiz about Oregon Geography

Oregon Geography Trivia Quiz


This quiz will cover geographical and geological features in the state of Oregon, along with a little history.

A multiple-choice quiz by rwillia1. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States N-O
  8. »
  9. Oregon

Author
rwillia1
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
283,371
Updated
Jan 24 24
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1468
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 157 (9/10), Guest 66 (6/10), Guest 172 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the name of the river that forms the NE border of Oregon with the state of Idaho? Hint


Question 2 of 10
2. Name the river in the State of Oregon that flows from south to north through the cities of Eugene, Salem and Portland. Hint


Question 3 of 10
3. What is the name of mountain which exploded approximately 7000 years ago creating Crater Lake? Hint


Question 4 of 10
4. Name the Oregon college baseball team that won consecutive College World Series Championships in 2006 and 2007? Hint


Question 5 of 10
5. The Willamette Valley and Yamhill County are mostly known for the production of which red wine variety? Hint


Question 6 of 10
6. What best describes the climate in western Oregon near Portland? Hint


Question 7 of 10
7. What is the name of the Western Hockey League team that plays in Portland? Hint


Question 8 of 10
8. What is the name of the waterfall that is the tallest in Oregon? Hint


Question 9 of 10
9. Before Oregon became a state in 1859 it was a part of a much larger territory called the Oregon Territory. Which of the following statements is true regarding how this territory became a part of the United States? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following states below does NOT border the state of Oregon? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 12 2024 : Guest 157: 9/10
Apr 10 2024 : Guest 66: 6/10
Mar 29 2024 : Guest 172: 7/10
Mar 26 2024 : Guest 107: 7/10
Mar 18 2024 : SqeIbOfQKym: 0/10
Mar 18 2024 : Guest 76: 7/10
Mar 18 2024 : AdEVLClMcB: 4/10
Mar 18 2024 : mdUNvFnu: 3/10
Mar 18 2024 : cQDkFXELlvy: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of the river that forms the NE border of Oregon with the state of Idaho?

Answer: Snake River

The Snake River flows north along the NE Oregon border through Hells Canyon recreation area, and then arcs around to the SW into the Columbia River in central Washington state.
2. Name the river in the State of Oregon that flows from south to north through the cities of Eugene, Salem and Portland.

Answer: Willamette River

The Willamette River's source is in the Central Oregon Cascades, and flows north emptying into the Columbia River just north of Portland.
3. What is the name of mountain which exploded approximately 7000 years ago creating Crater Lake?

Answer: Mt. Mazama

Mt. Mazama exploded spreading ash over much of southern Oregon. The explosion left a large crater which gradually filled to form Crater Lake, which is now Oregon's only National Park.
4. Name the Oregon college baseball team that won consecutive College World Series Championships in 2006 and 2007?

Answer: Oregon State Beavers

Oregon State University from Corvallis mens baseball team won back to back College World Series in 2006 and 2007 defeating the North Carolina Tarheels in both championships.
5. The Willamette Valley and Yamhill County are mostly known for the production of which red wine variety?

Answer: Pinot Noir

The western Oregon climate is very similar to that of the Burgundy region in France where the Pinot grape is from. Western Oregon has several wineries which produce Pinot Noir wine.
6. What best describes the climate in western Oregon near Portland?

Answer: Warm dry summers, cool wet winters

Western Oregon has a modified Mediterranean climate in which most of the year is wet, but summer is very dry. In fact it has not been uncommon to get no rainfall during July and August in parts of western Oregon from time to time.
7. What is the name of the Western Hockey League team that plays in Portland?

Answer: Portland Winterhawks

The Portland Winterhawks started playing in Portland in 1976, and have won 2 Memorial cups, in 1983 and 1998. They play at Memorial Coliseum.
8. What is the name of the waterfall that is the tallest in Oregon?

Answer: Multnomah Falls

Multnomah Falls is a 620 foot waterfall in two stages. It is located in the Columbia Gorge along the Columbia River.
9. Before Oregon became a state in 1859 it was a part of a much larger territory called the Oregon Territory. Which of the following statements is true regarding how this territory became a part of the United States?

Answer: The US and Great Britain negotiated a treaty whereby the US would take control of territory below the 49th parallel.

While in the late 18th century several countries including Spain, Russia, France, Great Britain, and later the United states had claims to the Oregon Country, by the 1840s only Great Britain and the United States still had claims. Great Britain and the United States signed the Oregon Treaty in 1846 which gave all territory in this region below the 49th parallel to the United States with the exception of Vancouver Island. North of the 49th parallel was kept by Britain and called British Columbia and eventually became a part of Canada.
10. Which of the following states below does NOT border the state of Oregon?

Answer: Montana

Washington borders Oregon to the north, California to the south, and Idaho to the east. Also Nevada borders Oregon to the southeast, and the Pacific Ocean is on the western border.
Source: Author rwillia1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us