Quiz about Second Largest Cities of European Countries
Quiz about Second Largest Cities of European Countries

Second Largest Cities of European Countries Quiz


You might know the biggest cities in European countries, but do you know which are the second biggest ones? In this quiz we give you an European country and you choose its second largest city by population (within city limits).

A multiple-choice quiz by dante.. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Europe - Cities

Author
dante.
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
259,121
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
9862
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: SCHLEP (7/15), Guest 76 (6/15), Guest 165 (3/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. At the beginning of the 21st century, which is the second largest city in Austria? Hint

Innsbruck
Salzburg
Graz
Linz

2. At the beginning of the 21st century, which is the second largest city in Norway? Hint

Trondheim
Tromsø
Stavanger
Bergen

3. At the beginning of the 21st century, which is the second largest city in the United Kingdom? Hint

Birmingham
Liverpool
Manchester
Glasgow

4. At the beginning of the 21st century, which is the second largest city in Germany? Hint

Hamburg
Munich
Cologne
Frankfurt

5. At the beginning of the 21st century, which is the second largest city in the Netherlands? Hint

The Hague
Amsterdam
Utrecht
Rotterdam

6. At the beginning of the 21st century, which was the second largest city in Switzerland? Hint

Lausanne
Geneva
Zurich
Basel

7. At the beginning of the 21st century, which was the second largest city in Denmark? Hint

Aalborg
Esbjerg
Odense
Aarhus

8. At the beginning of the 21st century, which is the second largest city in Ukraine? Hint

Donetsk
Odessa
Kharkiv
Dnipropetrovsk

9. At the beginning of the 21st century, which is the second largest city in the Republic of Ireland? Hint

Limerick
Cork
Kilkenny
Galway

10. At the beginning of the 21st century, which was the second largest city in the Czech Republic? Hint

Plzen
Brno
Ostrava
Olomouc

11. At the beginning of the 21st century, which was the second largest city in Bulgaria? Hint

Ruse
Burgas
Varna
Plovdiv

12. At the beginning of the 21st century, which was the city with the second largest metropolitan area in France? Hint

Toulouse
Nice
Lyon
Calais

13. At the beginning of the 21st century, which was the second largest metropolitan area in Belgium? Hint

Charleroi
Antwerp
Ghent
Liege

14. At the beginning of the 21st century, which was the second largest city in Croatia? Hint

Split
Rijeka
Dubrovnik
Zadar

15. At the beginning of the 21st century, which was the second largest city in Sweden? Hint

Malmö
Jönköping
Uppsala
Gothenburg


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. At the beginning of the 21st century, which is the second largest city in Austria?

Answer: Graz

Vienna is the largest Austrian city with 1.5 million inhabitants. Graz, situated in southern Austria comes in second with around 250,000. Graz has one of the best-preserved city centres in Central Europe and was the Cultural Capital of Europe in 2003.
2. At the beginning of the 21st century, which is the second largest city in Norway?

Answer: Bergen

The largest city in Norway is the capital Oslo with around 800,000. Bergen is second with around 200,000. Bergen was Norway's medieval capital. It is now Norway's fishing and shipyarding capital, as well as its biggest seaport.
3. At the beginning of the 21st century, which is the second largest city in the United Kingdom?

Answer: Birmingham

Following London (7,6 mil.), the biggest British city is Birmingham with close to 1 million inhabitants. Glasgow (610,000), Liverpool (470,000) and Sheffield (420,000) follow. Birmingham is situated in central England and was a centre of the Industrial Revolution in the 18th century.
4. At the beginning of the 21st century, which is the second largest city in Germany?

Answer: Hamburg

The largest German city is, of course, Berlin (3,4 mil.). The second largest is Hamburg (1,7 mil.), followed by Munich (1,2 mil.), Cologne (980,000) and Frankfurt (650,000). Hamburg is located on the Elbe river and is Germany's largest seaport.
5. At the beginning of the 21st century, which is the second largest city in the Netherlands?

Answer: Rotterdam

The Netherlands' largest city is Amsterdam with 740,000 inhabitants. The second largest is Rotterdam (540,000). Rotterdam is situated on the Nieuwe Maas (New Meuse) river, near the North Sea. It is the busiest port in Europe and an important cultural and educational centre.
6. At the beginning of the 21st century, which was the second largest city in Switzerland?

Answer: Geneva

The correct answer is Geneva (172,000). The largest city is Zurich (333,000), 3rd largest Basel (162,000) and fourth largest the capital Bern (120,000). Lausanne comes in 5th with around 115,00 inhabitants. Geneva is in southwestern Switzerland on the lake Geneva. Headquarters of many international organizations are in this city, among them the Red Cross and the European branch of UN.
7. At the beginning of the 21st century, which was the second largest city in Denmark?

Answer: Aarhus

Following Copenhagen (1,090,000) the largest cities in Denmark are Aarhus (228,000), Odense (152,000), Aalborg (121,000) and Esbjerg (72,000). Aarhus is one of Denmark's oldest cities and its biggest seaport.
8. At the beginning of the 21st century, which is the second largest city in Ukraine?

Answer: Kharkiv

The biggest Ukrainian city is the capital Kiev (2,6 mil.). Next are Kharkiv (1,47 mil.), Dnipropetrovsk (1,07 mil.) and Odessa (1,03 mil.). Kharkiv is in northeast Ukraine. It is an industrial centre and was Ukraine's capital from 1921 to 1934.
9. At the beginning of the 21st century, which is the second largest city in the Republic of Ireland?

Answer: Cork

The biggest Irish city is Dublin with around 1 mil. inhabitants. The second largest is Cork (186,000) in southern Ireland. Cork lies on the mouth of river Lee. Corkonians often call their city the 'True capital of Ireland'.
10. At the beginning of the 21st century, which was the second largest city in the Czech Republic?

Answer: Brno

The biggest Czech city is, of course, Prague (1,2 mil.). Next are Brno (367,000), Ostrava (310,000), Plzen (163,000) and Olomuc (100,000). Brno is located in east Czech Republic and is the chief city of Moravia. Its most famous inhabitant is, probably, Gregor Mendel, 'The father on modern genetics'.
11. At the beginning of the 21st century, which was the second largest city in Bulgaria?

Answer: Plovdiv

Following Sofia (1,1 mil.), the capital of Bulgaria, the largest cities in this county are Plovdiv (340,000) and Varna(314,000). Plovdiv is in south central Bulgaria. It was the centre of the Roman province of Thrace, today a fertile agricultural region.
12. At the beginning of the 21st century, which was the city with the second largest metropolitan area in France?

Answer: Lyon

The capital, Paris, is France's largest city. Lyon, in the Rhône-Alpes region, was the second largest, just ahead of Marseilles. Both had populations of about two million, while Nice has around one million, Toulouse has under a million, and Calais has under one hundred thousand.
13. At the beginning of the 21st century, which was the second largest metropolitan area in Belgium?

Answer: Antwerp

The biggest Belgian city is Brussels Capital region (1 mil.). It is followed by Antwerp (452,000), Ghent (228,00), Charleroi (200,000) and Liege (184,000). Antwerp is the unofficial capital of Flanders, the Flemish-speaking part of Belgium. It is a major seaport, a centre for diamond trade since the 15th century and the site of the world's first stock exchange.
14. At the beginning of the 21st century, which was the second largest city in Croatia?

Answer: Split

The biggest Croatian city is the capital Zagreb (700,000). It is followed by the Adriatic cities of Split (177,000) and Rijeka (139,000). Split is situated on the Dalmatian coast in southwest Croatia. It was built around the palace of the Roman emperor Diocletian. Today it is a major commercial and tourist centre.
15. At the beginning of the 21st century, which was the second largest city in Sweden?

Answer: Gothenburg

Following Stockholm (1.2 mil.), the biggest Swedish city is Gothenburg (480,000). It is followed by Malmo (235,000) and Uppsala (120,000). Gothenburg is located on Sweden's west coast. It is Sweden's main seaport and important business centre. The headquarters of Volvo are in this city. It is also an important education centre with Scandinavia's largest student population.
Source: Author dante.

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : SCHLEP: 7/15
Jan 25 2023 : Guest 76: 6/15
Jan 24 2023 : Guest 165: 3/15
Jan 24 2023 : Guest 37: 13/15
Jan 24 2023 : Guest 175: 7/15
Jan 22 2023 : Guest 62: 12/15
Jan 20 2023 : Guest 185: 13/15
Jan 19 2023 : vykucek: 8/15
Jan 18 2023 : BullsGold: 13/15

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us