FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Geography Game
Quiz about The Geography Game

The Geography Game Trivia Quiz


This is a mix and match of geographical knowledge that I was required to know for my GCSE; see how you fare and feel free to post any comments!

A multiple-choice quiz by strawberrymoose. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Geography - Miscellany
  8. »
  9. Difficult Geography

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
210,777
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
5246
Last 3 plays: Guest 5 (3/10), Guest 156 (6/10), Guest 172 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Okay, let's start with rocks and landscapes. Which of these is the correct definition of weathering? Hint


Question 2 of 10
2. Emily is a receptionist at a law firm. Which industry classification does her occupation fall into? Hint


Question 3 of 10
3. What is meant by population density? Hint


Question 4 of 10
4. What does the abbreviation NIC stand for? Hint


Question 5 of 10
5. What is longshore drift? Hint


Question 6 of 10
6. What is the correct term for disused and derelict land that is restored and used again? Hint


Question 7 of 10
7. Who created the zone model that is widely used to represent the land use patterns in towns and cities? Hint


Question 8 of 10
8. When describing fuel sources, what does the term finite mean? Hint


Question 9 of 10
9. What is a pyroclastic flow? Hint


Question 10 of 10
10. What are the two main types of migration? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 08 2024 : Guest 5: 3/10
Mar 18 2024 : Guest 156: 6/10
Mar 10 2024 : Guest 172: 4/10
Feb 22 2024 : Guest 173: 8/10
Feb 17 2024 : PurpleComet: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Okay, let's start with rocks and landscapes. Which of these is the correct definition of weathering?

Answer: The break up of rocks and land in-situ.

The wearing away of rock is the definition of erosion. Weathering does not involve the material being moved, whereas erosion does. An example of weathering is acid rain, which causes a chemical reaction to wear away the rock.
2. Emily is a receptionist at a law firm. Which industry classification does her occupation fall into?

Answer: Tertiary.

Primary industry involves raw materials and their collection, for example farming and mining. Secondary industry is the manufacturing of raw materials to make a product, for example, oil refining. Tertiary occupations provide a service, e.g. a receptionist, and quaternary industry involves specialist research and development. Jobs in this sector include science research and IT communications.
3. What is meant by population density?

Answer: The measurement of people per square kilometre.

The population density is calculated by dividing the number of people by the area that they occupy. It tells us the average number of people in an area, but nothing about where they are in that area.
4. What does the abbreviation NIC stand for?

Answer: Newly Industrialised Country.

The countries of South East Asia are now classified as NIC's due to dramatic levels of industrialisation recently, for example in Singapore, Taiwan, Hong Kong and South Korea. An MEDC is a more economically developed country (e.g. England, America) and an LEDC is a less economically developed country (e.g. Brazil, India). The other possible answers were made up.
5. What is longshore drift?

Answer: The lateral movement of beach material across the coast.

Longshore drift can be detrimental to tourist locations as parts of the beach can be washed away. Groynes can be installed to prevent this and to collect the beach material. Groynes are made of wood and run from the beach down to the sea, they are usually low and their effect is obvious. However, they are expensive and cause visual pollution.
6. What is the correct term for disused and derelict land that is restored and used again?

Answer: Brownfield

An example of a brownfield construction is the Oracle shopping centre in Reading, England. It was created to restore jobs to the CBD of the town. A CBD is a central business district, usually located in the centre of a town. It usually comprises of offices, shops and public services.
7. Who created the zone model that is widely used to represent the land use patterns in towns and cities?

Answer: Burgess

The Burgess model is similar to a target, with the CBD at the centre, then the light manufacturing zone, low class residential, medium class residential and finally high class residential. The Hoyt sector model also shows land use in cities, but is is a very different structure to the Burgess model.
8. When describing fuel sources, what does the term finite mean?

Answer: Non-renewable

Non-renewable or finite resources include coal, oil and gas, which are also known as fossil fuels. Nuclear energy is also non-renewable. All of these are pollutants, although nuclear is much cleaner. The world needs to invest in renewable and clean resources such as wind power and hydroelectric power.
9. What is a pyroclastic flow?

Answer: A river of hot ash, mud, gas and rock from volcanoes

Pyroclastic flows can move at very high speeds and reach temperatures of 500 degrees centigrade. They are deadly and destroy large areas of land, including houses and crops. Pyroclastic flows from an eruption in Monserrat lasted two years!
10. What are the two main types of migration?

Answer: Forced and voluntary

Forced and voluntary migration is then split into subcategories such as political and recreational. People move because of push factors, which are undesirable qualities about their present location. They choose a location depending on pull factors, which are desirable qualities about that area.
Source: Author strawberrymoose

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us