FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Australian and Irish Trivia
Quiz about Australian and Irish Trivia

Australian and Irish Trivia Trivia Quiz


Hi I'm Aussie and my partner is Irish. We recently toured Ireland and love these two countries of ours, hence this quiz. I hope you enjoy it and maybe even learn a ting or tree. (N.B 'Ireland' refers to both Northern Ireland and the Republic of Ireland)

A multiple-choice quiz by marshypoo. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Geography - Miscellany
  8. »
  9. Difficult Geography

Author
marshypoo
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
272,984
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1170
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. What is the name of the island of Ireland's largest lake? (That is to say the entire island to the west of Great Britain, not either of its component parts.) Hint


Question 2 of 10
2. What is Australia's largest lake? Hint


Question 3 of 10
3. What is the well known Irish mountain in County Mayo where a pilgrimage occurs every year on the last Sunday in July, which is known as Reek Sunday? Hint


Question 4 of 10
4. Okay, so you know the name of the Australian mainland's highest mountain, but also lying in the Snowy Mountains in New South Wales is the second highest mountain measuring in at approximately 2,100 metres (7300 ft.) What is her name? Hint


Question 5 of 10
5. Ken Follett's fictional book "Night Over Water" sees a flying boat land at a base on the Shannon River at what town in Ireland? Hint


Question 6 of 10
6. Flying boats were also an important part of Australia and Sydney's history. Departing from Rose Bay in Sydney Harbour, which island was a popular tourist destination of these planes? Hint


Question 7 of 10
7. As the kookaburra flies... Okay, okay, as the crow flies roughly how far is it from Sydney, Australia on the east coast to Perth, Australia on the west coast? Hint


Question 8 of 10
8. As the jackdaw flies... Alright already, as the crow flies (this creature gets around) roughly how far is it from Dublin to Belfast? Hint


Question 9 of 10
9. Who was the 12th Prime Minister of Ireland elected in 1997? Hint


Question 10 of 10
10. From Ireland's last to Australia's first. Who was Australia's first Prime Minister? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 10 2024 : Guest 172: 5/10
Feb 13 2024 : Guest 124: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of the island of Ireland's largest lake? (That is to say the entire island to the west of Great Britain, not either of its component parts.)

Answer: Lough Neagh

Ireland's largest lake is Lough Neagh in Northern Ireland which covers an area of approximately 396 sq. kilometres. The legendary Fionn MacCool created the lake while fighting with another giant, by scooping up a clump of earth (thus Lough Neagh was formed) and throwing it at the giant. The earth landed in the Irish Sea and created The Isle of Man.
2. What is Australia's largest lake?

Answer: Lake Eyre

Being a salt lake lying 15 metres below sea level the Lake Eyre Basin covers a massive one sixth of the Australian continent which includes parts of N.S.W, South Australia, Queensland and the Northern Territory. Lake Eyre itself has an area of approximately 9,160 sq. kilometres and lies within the state of South Australia.

In July of 1964 the Englishman Donald Campbell set the world land speed record of 403.1 mph (approximately 645 kph) in his "Bluebird" on Lake Eyre.
3. What is the well known Irish mountain in County Mayo where a pilgrimage occurs every year on the last Sunday in July, which is known as Reek Sunday?

Answer: Croagh Patrick

Croagh Patrick is Ireland's 65th tallest mountain at 764 metres high (2,510 feet). Many people climb this "holy mountain" barefoot and on Reek Sunday, literally thousands scale her majestic beauty (I scaled her in June of '07). The honour for Ireland's highest mountain goes to Mt.Carrauntoohil which lies in County Kerry and is 1039 metres high.
4. Okay, so you know the name of the Australian mainland's highest mountain, but also lying in the Snowy Mountains in New South Wales is the second highest mountain measuring in at approximately 2,100 metres (7300 ft.) What is her name?

Answer: Mt Townsend

Mount Menzies at 3,355 metres is taller than Kosciuszko and Townsend but lies in Australian controlled Antarctica. An interesting piece of trivia is that Mt. Townsend was originally called Mt. Kosciuszko and vice versa, but when it was discovered that the Mt. Townsend was in fact 64 feet higher than Kosciuszko the N.S.W Lands Dept. had their names transposed so Kosciuszko could remain the highest in Australia.(That sounds something like what a politician would connive i.e gerrymandering.)
5. Ken Follett's fictional book "Night Over Water" sees a flying boat land at a base on the Shannon River at what town in Ireland?

Answer: Foynes

Pan Am had commissioned six Boeing B314 Flying Boats to operate between North America and Europe with Foynes becoming the centre of the aviation world between 1939 and 1945. On the 9th July 1939 the "Yankee Clipper" arrived at Foynes and was the first commercial flight direct from the U.S.A to Europe.
6. Flying boats were also an important part of Australia and Sydney's history. Departing from Rose Bay in Sydney Harbour, which island was a popular tourist destination of these planes?

Answer: Lord Howe Island

Both Catalinas and Sunderland flying boats were used to ferry passengers from Sydney to Lord Howe Island and were to remain a feature of domestic aviation in Australia. This was until the mid-70s, when the last flying boat service to Lord Howe Island finally ceased in 1974 following the construction of an all weather airstrip.
7. As the kookaburra flies... Okay, okay, as the crow flies roughly how far is it from Sydney, Australia on the east coast to Perth, Australia on the west coast?

Answer: 3500 kilometres

Sydney is exactly 3,279 kilometres from Perth and contrary to popular opinion, Perth is actually further north than Sydney.
8. As the jackdaw flies... Alright already, as the crow flies (this creature gets around) roughly how far is it from Dublin to Belfast?

Answer: 150 kilometres

To be precise the distance is 136 kilometres. In 1921, Ireland underwent partition, with six counties in the north-east becoming Northern Ireland and remaining as part of the United Kingdom with Belfast as its capital, while the remainder formed the Irish Free State with Dublin as her capital.
9. Who was the 12th Prime Minister of Ireland elected in 1997?

Answer: Bertie Ahern

Elected in 1997 Bertie Ahern is Ireland's 12th Prime Minister since 1922 and served his third term for the Fianna Fail Government.
10. From Ireland's last to Australia's first. Who was Australia's first Prime Minister?

Answer: Edmund Barton

Edmund Barton began his leadership of the Protectionist Party on 1st January 1901 and was Australia's first PM. Since his premiership more than 24 have followed in his footsteps.
Source: Author marshypoo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. The Polymathic Geographer Difficult
2. Tricky Geography Stumpers Difficult
3. Extreme Geography Difficult
4. World Facts and Figures Very Difficult
5. Geographical Allsorts Difficult
6. Largest Country By Area Difficult
7. The Geography Game Tough
8. Relatively Speaking Very Difficult
9. Geography Quiz Difficult
10. Geography Genii Difficult
11. Minorities in Different Countries Difficult
12. Try Beating THIS Geography Quiz! Very Difficult

4/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us