FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Relatively Speaking
Quiz about Relatively Speaking

Relatively Speaking Trivia Quiz


I will give you a country and you must choose which of the countries below is closest to it in size.

A multiple-choice quiz by zigfreid. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Geography - Miscellany
  8. »
  9. Difficult Geography

Author
zigfreid
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
158,258
Updated
Oct 30 22
# Qns
25
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
8 / 25
Plays
4427
Last 3 plays: Guest 136 (5/25), Guest 5 (5/25), Guest 75 (7/25).
- -
Question 1 of 25
1. Which of the following countries is closest in size to Germany? Hint


Question 2 of 25
2. Which of the following countries is closest in size to Belgium? Hint


Question 3 of 25
3. Which of the following countries is closest in size to India? Hint


Question 4 of 25
4. Which of the following countries is closest in size to Sri Lanka? Hint


Question 5 of 25
5. Which of the following countries is closest in size to Cambodia? Hint


Question 6 of 25
6. Which of the following countries is closest in size to Turkey? Hint


Question 7 of 25
7. Which of the following countries is closest in size to the United Arab Emirates? Hint


Question 8 of 25
8. Which of the following countries is closest in size to Yemen? Hint


Question 9 of 25
9. Which of the following countries is closest in size to Bolivia? Hint


Question 10 of 25
10. Which of the following countries is closest in size to Lesotho? Hint


Question 11 of 25
11. Which of the following countries is closest in size to Pakistan? Hint


Question 12 of 25
12. Which of the following countries is closest in size to Cameroon? Hint


Question 13 of 25
13. Which of the following countries is closest in size to Iran? Hint


Question 14 of 25
14. Which of the following countries is closest in size to French Guiana? Hint


Question 15 of 25
15. Which of the following countries is closest in size to Macedonia? Hint


Question 16 of 25
16. Which of the following countries is closest in size to Kenya? Hint


Question 17 of 25
17. Which of the following countries is closest in size to Latvia? Hint


Question 18 of 25
18. Which of the following countries is closest in size to Uzbekistan? Hint


Question 19 of 25
19. Which of the following countries is closest in size to Colombia? Hint


Question 20 of 25
20. Which of the following countries is closest in size to Finland? Hint


Question 21 of 25
21. Which of the following countries is closest in size to El Salvador? Hint


Question 22 of 25
22. Which of the following countries is closest in size to Tanzania? Hint


Question 23 of 25
23. Which of the following countries is closest in size to Zimbabwe? Hint


Question 24 of 25
24. Which of the following countries is closest in size to Kyrgyzstan? Hint


Question 25 of 25
25. Which of the following countries is closest in size to Liechtenstein? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 18 2024 : Guest 136: 5/25
Apr 18 2024 : Guest 5: 5/25
Apr 15 2024 : Guest 75: 7/25
Apr 11 2024 : Guest 172: 7/25
Apr 07 2024 : dryvalley51: 8/25
Mar 31 2024 : Guest 31: 6/25

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following countries is closest in size to Germany?

Answer: Italy

In descending order of size: Chile (292,257 sq mi), Spain (195,364), Germany (137,846), Italy (116,324), and Greece (50,949). (Note: All figures were obtained from "Encyclopedia Britannica.")
2. Which of the following countries is closest in size to Belgium?

Answer: Vietnam

Peru (496,225), Sweden (173,732), Japan (145,883), Vietnam (127,816), and Belgium (11,787). Have you ever noticed how often things are said to be "about the size of Belgium?"
3. Which of the following countries is closest in size to India?

Answer: Sudan

Canada (3,851,808), China (3,696,100), Brazil (3,284,426), India (1,222,559), and Sudan (966,757). Though more populous, India doesn't compare to countries like Canada and Brazil in size.
4. Which of the following countries is closest in size to Sri Lanka?

Answer: Iceland

Laos (91,429), Iceland (40,000), Sri Lanka (25,232), Rwanda (9,757), and Qatar (4,412). Sri Lanka is an island off the coast of India.
5. Which of the following countries is closest in size to Cambodia?

Answer: Suriname

Cambodia (69,898), Suriname (63,251), Bangladesh (55,126), Czech Republic (30,450), and the Netherlands (16,033). Suriname is in northern South America.
6. Which of the following countries is closest in size to Turkey?

Answer: Honduras

Turkey (300,948), Honduras (43,277), Togo (21,925), Djibouti (8,880), and Bahrain (225). All of these countries are much smaller than Turkey. However, there are countries that make even these seem large.
7. Which of the following countries is closest in size to the United Arab Emirates?

Answer: Azerbaijan

Azerbaijan (33,400), United Arab Emirates (32,280), Lithuania (25,213), Estonia (17,413), and Albania (11,000). The United Arab Emirates borders Saudi Arabia.
8. Which of the following countries is closest in size to Yemen?

Answer: Myanmar

Mali (482,077), Myanmar (261,789), Yemen (203,849), Oman (119,500), and Syria (71,498). Even though they border each other, it is still difficult to see that Yemen is nearly twice the size of Oman.
9. Which of the following countries is closest in size to Bolivia?

Answer: South Africa

Mongolia (604,800), South Africa (470,689), Bolivia (424,162), Norway (125,050), and Cuba (42,804). Bolivia is the largest landlocked country in the Western Hemisphere. Mongolia is the second largest landlocked country in the Eastern Hemisphere after Kazakhstan.
10. Which of the following countries is closest in size to Lesotho?

Answer: Slovenia

Eritrea (45,405), Slovakia (18,933), Lesotho (11,720), Slovenia (7,821), and Qatar (4,412). Lesotho is located in the middle of South Africa.
11. Which of the following countries is closest in size to Pakistan?

Answer: Turkey

Democratic Republic of the Congo (905,356), Pakistan (307,374), Turkey (300,948), Chile (292,257), and Paraguay (157,043). Because of Pakistani border disputes, notify me if that number fluctuates.
12. Which of the following countries is closest in size to Cameroon?

Answer: Thailand

Thailand (198,115), Cameroon (183,591), Ecuador (105,039), Uganda (93,070), and Tajikistan (55,300). Cameroon tends to show up in a fair number of trivia questions.
13. Which of the following countries is closest in size to Iran?

Answer: Mexico

Argentina (1,072,156), Saudi Arabia (865,000), Mexico (756,066), Iran (634,562), and Iraq (167,975). It tends to be harder to compare sizes across the hemispheres.
14. Which of the following countries is closest in size to French Guiana?

Answer: Guinea-Bissau

Papua New Guinea (178,704), Guyana (83,044), French Guiana (33,399), Guinea-Bissau (13,948), and Equatorial Guinea (10,831). Believe it or not, all of these are actual countries. They even span several continents including Africa and South America!
15. Which of the following countries is closest in size to Macedonia?

Answer: Belgium

Sierra Leone (27,699), Croatia (21,829), Switzerland (15,940), Belgium (11,787), and Macedonia (9,928). "Sierra Leone" translates into "Lion Mountain." Macedonia is "about the size of Belgium."
16. Which of the following countries is closest in size to Kenya?

Answer: Ukraine

Egypt (386,900), Ukraine (233,100), Kenya (224,961), France (210,026), and Romania (91,699).
17. Which of the following countries is closest in size to Latvia?

Answer: Belize

Burkina Faso (105,869), Senegal (75,955), Nicaragua (50,464), Latvia (24,946), and Belize (8,867). Do you remember Gilderoy Lockhart in "Harry Potter and the Chamber of Secrets" mentioning Ouagadougou, Burkina Faso's capital?
18. Which of the following countries is closest in size to Uzbekistan?

Answer: Cote d'Ivoire

Venezuela (352,144), Uzbekistan (172,700), Cote d'Ivoire (124,504), Jordan (34,342), and Armenia (11,500). "Cote d'Ivoire" translates to "Ivory Coast," another name for the country.
19. Which of the following countries is closest in size to Colombia?

Answer: Chad

Chad (495,752), Colombia (440,762), Pakistan (307,374), Poland (120,728), and Cyprus (3,572). Colombia contains the northernmost point in South America.
20. Which of the following countries is closest in size to Finland?

Answer: Belarus

Somalia (246,000), Madagascar (226,658), Finland (130,559), Belarus (80,154), and Panama (29,157). Madagascar is the fourth largest island in the world. If you thought it was smaller than Finland, recall the amount of distortion on a map near the poles.
21. Which of the following countries is closest in size to El Salvador?

Answer: Burundi

Philippines (115,651), Benin (43,483), Armenia (11,500), Burundi (10,759), and El Salvador (8,260). Burundi is located in southern Africa.
22. Which of the following countries is closest in size to Tanzania?

Answer: Turkmenistan

Kazakhstan (1,052,100), Mongolia (604,800), Tanzania (364,881), Turkmenistan (188,500), and Uruguay (68,037). Tanzania is another African country frequently mentioned in trivia questions.
23. Which of the following countries is closest in size to Zimbabwe?

Answer: Japan

Ethiopia (437,794), Namibia (318,580), Zimbabwe (150,873), Japan (145,883), and Greece (50,949).
24. Which of the following countries is closest in size to Kyrgyzstan?

Answer: Nepal

Kyrgyzstan (76,600), Nepal (54,362), Dominican Republic (18,657), Bhutan (16,000), and Moldova (13,000). The Dominican Republic shares the island of Hispaniola with Haiti. Neither are very large.
25. Which of the following countries is closest in size to Liechtenstein?

Answer: San Marino

Luxembourg (998), Andorra (180), Liechtenstein (62), San Marino (24), and Monaco (0.73). These are some of the world's smallest countries. Although Monaco is less than a square mile, over 32,000 people call it home, giving it the highest population density of any country in the world.
Source: Author zigfreid

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us