FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Geography Quiz
Quiz about Geography Quiz

Geography Quiz


Enjoy my first quiz!

A multiple-choice quiz by aya3098. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Geography - Miscellany
  8. »
  9. Difficult Geography

Author
aya3098
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
297,055
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
4431
Last 3 plays: Guest 5 (7/10), Guest 86 (6/10), Guest 5 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. How many countries border Italy directly? Hint


Question 2 of 10
2. Madagascar is off the coast of what country? Hint


Question 3 of 10
3. How many countries start with "Q"? Hint


Question 4 of 10
4. Until 2011 Libya had a flag of only one color. What color was Libya's flag? Hint


Question 5 of 10
5. Half of the lakes in the entire world are found in what country? Hint


Question 6 of 10
6. What continent is home to all the world's countries that begin with "Z"? Hint


Question 7 of 10
7. At the beginning of the 21st century only three countries in the world were one syllable long?


Question 8 of 10
8. Which of these four geographical lines runs through the most countries? Hint


Question 9 of 10
9. How many U.S. states border the Pacific Ocean? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these American states is farthest east? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 06 2024 : Guest 5: 7/10
Apr 03 2024 : Guest 86: 6/10
Apr 01 2024 : Guest 5: 7/10
Mar 26 2024 : Guest 81: 8/10
Mar 25 2024 : Guest 132: 7/10
Mar 19 2024 : Guest 58: 2/10
Mar 10 2024 : Guest 172: 4/10
Mar 06 2024 : Guest 120: 6/10
Mar 01 2024 : Guest 109: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many countries border Italy directly?

Answer: 6

They are France, Switzerland, Slovenia, Austria, San Marino, and Vatican City.
2. Madagascar is off the coast of what country?

Answer: Mozambique

Have you ever noticed that Madagascar appears to "fit" into Mozambique? This is because that millions of years ago, all the continents were part of one continent, called Pangaea. This is why South America and Africa appear to "fit" into each other as well.
3. How many countries start with "Q"?

Answer: 1

That country is Qatar, which borders Saudi Arabia, in Asia.
4. Until 2011 Libya had a flag of only one color. What color was Libya's flag?

Answer: Green

Libya is located in the northern part of Africa, bordering Tunisia, Algeria, Egypt, Chad, Niger, and Sudan. Libya endured a revolution which deposed Muammar Gaddafi in 2011. Libya's new flag has three horizontal stripes which are red, black and green from top to bottom. In the black stripe is a crescent and a star.
5. Half of the lakes in the entire world are found in what country?

Answer: Canada

The largest lake in Canada is Lake Superior, but it is on the Canada/United States border. The largest lake located entirely in Canada is the Great Bear Lake.
6. What continent is home to all the world's countries that begin with "Z"?

Answer: Africa

There are only 2, Zambia and Zimbabwe.
7. At the beginning of the 21st century only three countries in the world were one syllable long?

Answer: False

One syllable countries are Chad, Greece, France, Laos, and Spain. Only two of these border each other, France and Spain. Wales also is one syllable long.
8. Which of these four geographical lines runs through the most countries?

Answer: Tropic of Cancer

The Tropic of Cancer passes through 18 countries, Mexico, The Bahamas, Western Sahara, Mauritania, Mali, Algeria, Niger, Chad, Libya, Egypt, Saudi Arabia, United Arab Emirates, Oman, India, Bangladesh, Myanmar, China, and Taiwan. The Equator passes through 10 countries, as does the Tropic of Capricorn. The Prime Meridian only passes through 8.
9. How many U.S. states border the Pacific Ocean?

Answer: Five

The five states that border the Pacific Ocean are California, Oregon, Washington, Alaska, and Hawaii. In comparison, Texas, Louisiana, Mississippi, Alabama, Florida, Georgia, South Carolina, North Carolina, Virginia, Maryland, Delaware, New Jersey, New York, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts, a little bit of New Hampshire, and Maine all touch the Atlantic Ocean. The Gulf of Mexico is considered part of the Atlantic Ocean.
10. Which of these American states is farthest east?

Answer: Kansas

A little bit of Kansas is farther east than all of these states. Nebraska was after Kansas, then it's South Dakota and finally North Dakota. Of the 48 contiguous states, Maine is the farthest east.
Source: Author aya3098

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us