FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Earth  Biggest and Smallest
Quiz about Earth  Biggest and Smallest

Earth - Biggest and Smallest Trivia Quiz


Earth is a phenomenal planet. It is the only planet in the solar system known to support life and contain abundant liquid water. This quiz is all about Earth's biggest and smallest features and countries. Good luck!

A multiple-choice quiz by aya3098. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Geography - Miscellany
  8. »
  9. Difficult Geography

Author
aya3098
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
311,915
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
2247
Last 3 plays: Guest 173 (0/10), Guest 64 (5/10), Guest 124 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. About 90 million years ago, what was the largest ocean on Earth? Hint


Question 2 of 10
2. At the beginning of the 21st century which continent had the largest number of official countries (not including territories)? Hint


Question 3 of 10
3. Africa is home to 30,539 square kilometers, or 18,976 square miles, of coastline. Which African country makes the largest contribution to the amount of coastline Africa has (excluding the island of Madagascar)? Hint


Question 4 of 10
4. Does Russia, the world's largest country, also have the world's largest amount of coastline?


Question 5 of 10
5. Excluding the 44 landlocked countries and territories, what country or territory has the least amount of coastline in the world? Hint


Question 6 of 10
6. Many people know that Vatican City, or Holy See, is the smallest country in the world. What is the smallest country in the world outside of Europe? Hint


Question 7 of 10
7. What is the smallest country in the world that touches the sea, fully or partially? Hint


Question 8 of 10
8. Where is the world's smallest mountain range? Hint


Question 9 of 10
9. Guyana is the smallest country in South America.


Question 10 of 10
10. What is the largest lake in the world by volume? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 25 2024 : Guest 173: 0/10
Mar 25 2024 : Guest 64: 5/10
Mar 21 2024 : Guest 124: 4/10
Mar 21 2024 : Guest 92: 1/10
Mar 20 2024 : Guest 91: 3/10
Mar 10 2024 : Guest 172: 6/10
Mar 01 2024 : Guest 195: 0/10
Feb 25 2024 : Guest 1: 5/10
Feb 17 2024 : PurpleComet: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. About 90 million years ago, what was the largest ocean on Earth?

Answer: Panthalassa

The ocean around Pangea was called Panthalassa. One of the reasons the continents are located where they are now is due to the motion of tectonic plates.

Other choices: Pangea was once the enormous continent that was, in reality, all the continents put together. Pancreas is an organ of the human body. Finally, pangarius is a name I made up.
2. At the beginning of the 21st century which continent had the largest number of official countries (not including territories)?

Answer: Africa

Africa has 54 independent nations, the largest of them being Algeria. Asia has 45, and Europe has 47. The largest country from all of these continents is, of course, Russia. Australia is a country and continent in one, but Oceania has about 14 countries, if you don't include territories.
3. Africa is home to 30,539 square kilometers, or 18,976 square miles, of coastline. Which African country makes the largest contribution to the amount of coastline Africa has (excluding the island of Madagascar)?

Answer: Somalia

Somalia has 3,025 kilometers, or 1,879 miles, of coastline. The next-closest African country is South Africa, which has about 200 fewer kilometers, or 124 miles, of coast.
4. Does Russia, the world's largest country, also have the world's largest amount of coastline?

Answer: No

Russia has a smaller coastline than one might think. Part of the reason for this misconception is because when someone looks at a flat map of the world, areas near the north and south poles become different from their actual size. The same is true for locations such as Canada, Greenland, and Antarctica.

Russia has the fifth-largest amount of coastline in the world, with only 37,653 kilometers, or 23,653 miles, of coast. Canada, the country with the most coastline, has over 200,000 kilometers (over 125,000 miles) of coastline!
5. Excluding the 44 landlocked countries and territories, what country or territory has the least amount of coastline in the world?

Answer: Monaco

Monaco has only 4 kilometers, or 2.5 miles, of coastline. Gibraltar has 12 kilometers, or 7.5 miles. Bosnia and Herzegovina has 20 kilometers or 12.5 miles, and Tuvalu has 24 kilometers or 15 miles. Interestingly, Tuvalu has 26 square kilometers, or 10 square miles, of area, which is almost equal to the amount of miles and kilometers in its coast.

However, Bosnia and Herzegovina has 51,197 square kilometers, or 19,767 square miles, of area, which is nowhere near the amount of coastline it has!
6. Many people know that Vatican City, or Holy See, is the smallest country in the world. What is the smallest country in the world outside of Europe?

Answer: Nauru

Nauru is not only the world's smallest country outside of Europe. It is also the smallest republic in the world, the smallest island nation in the world, and the smallest country in Oceania. Saint Kitts and Nevis is the smallest nation in the Western Hemisphere, with Grenada being the second-smallest. Finally, Tuvalu is the second-smallest country in Oceania.
7. What is the smallest country in the world that touches the sea, fully or partially?

Answer: Monaco

Monaco is also the second-smallest country in the world, after Vatican City. Malta is the smallest country in the European Union.
8. Where is the world's smallest mountain range?

Answer: United States

The smallest mountain range is the Sutter Buttes, in California, USA. The range only covers about 75 square miles, or 194 square kilometers, of the Sacramento Valley. The mountains were, at one time, volcanoes. Their highest peak is South Butte.
9. Guyana is the smallest country in South America.

Answer: False

Guyana is not the smallest country in South America. The smallest is Suriname, which borders Brazil, Guyana, and French Guyana. Brazil is the largest country in South America and the fifth-largest in the world.
10. What is the largest lake in the world by volume?

Answer: Caspian Sea

Although the name implies that it's a sea, the Caspian Sea is actually a saltwater lake. It borders Kazakhstan, Turkmenistan, Russia, Azerbaijan, and Iran. Lake Superior is one of America's Great Lakes. It borders Canada and the United States. Lake Victoria is found in Africa, and Lake Huron is another of the Great Lakes. Thank you for playing this quiz, and please rate it!
Source: Author aya3098

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. The Geography Game Tough
2. Tristan da Cunha Difficult
3. The Notorious Darien Gap Tough
4. Try Beating THIS Geography Quiz! Very Difficult
5. Tricky Geography Stumpers Difficult
6. Australian and Irish Trivia Tough
7. My Family Abroad Difficult
8. Geographical Penultimates Tough
9. Whacky Geography Difficult
10. Extreme Geography Difficult
11. Geography Quiz Difficult
12. Autonomous Places Tough

4/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us