FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Autonomous Places
Quiz about Autonomous Places

Autonomous Places Trivia Quiz


You would be surprised at the number of autonomous regions there are on this planet! Here are a few questions to test your knowledge of these places. Good Luck!

A multiple-choice quiz by UncleHern. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Geography - Miscellany
  8. »
  9. Difficult Geography

Author
UncleHern
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
293,082
Updated
Feb 06 24
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2628
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 86 (4/10), Guest 5 (9/10), Guest 156 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. The Faroe Islands are located in the North Atlantic. It is an autonomous province of a European monarchy. What European nation administers the Faroe Islands? Hint


Question 2 of 10
2. This small island in the Indian Ocean is an autonomous province of the nation of Mauritius. Its capital is Port Mathurin. What is the name of this island? Hint


Question 3 of 10
3. The Autonomous Region in Muslim Mindanao is a region that is self-governed. Provinces of this region include Sulu, Shariff Kabunsuan, and Tawi-Tawi. In which nation would this autonomous region be found? Hint


Question 4 of 10
4. Islands making up this autonomous community include Lanzarote and Fuerteventura. Their geographic location make them part of the African continent but are in fact considered politically part of Europe. What is the name of this autonomous island community? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these territories is NOT a self-governing crown dependency of the United Kingdom? Hint


Question 6 of 10
6. Mangosuthu Buthelezi was the head of this "Bantustan" (Black homeland) before it merged with the province of Natal and reincorporated into the Republic of South Africa in 1994. Name this Bantustan. Hint


Question 7 of 10
7. The regions of Ceuta and Melilla are considered two autonomous cities of Spain. Yet, another nation disputes its sovereignty. Which African nation lays claim to these two regions? Hint


Question 8 of 10
8. The Åland Islands are located in the Baltic Sea. The official language of the islands is Swedish. Its capital is Mariehamn. It is an autonomous province of this Northern European nation. Hint


Question 9 of 10
9. King Tonino is the current monarch of this, the smallest kingdom on Earth. It was established in 1836 and is presently a part of Italy. What is the name of this island kingdom? Hint


Question 10 of 10
10. Kuzey Kýbrýs is the ethnic name of this "country". It has diplomatic relations with only one nation, Turkey. It gained its "independence" in 1983. What is the name of this "nation"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 03 2024 : Guest 86: 4/10
Apr 01 2024 : Guest 5: 9/10
Mar 18 2024 : Guest 156: 9/10
Mar 10 2024 : Guest 172: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Faroe Islands are located in the North Atlantic. It is an autonomous province of a European monarchy. What European nation administers the Faroe Islands?

Answer: Denmark

Though the Faroe Islands have their own parliament (Løgting), it remains a possession of Denmark's kingdom. Interestingly, the Faroe Islands are NOT considered part of the European Union even though Denmark itself is a full member.
2. This small island in the Indian Ocean is an autonomous province of the nation of Mauritius. Its capital is Port Mathurin. What is the name of this island?

Answer: Rodrigues

The island of Rodrigues has been a part of the nation of Mauritius since 1968. The island is part of the Mascarene Island chain and is named after the Portuguese explorer Diego Rodrigues. (Not to be confused with another Indian Ocean island, Diego Garcia, which is a defacto joint British-American military base).

The incorrect answers are all islands that are part of the nation of Mauritius.
3. The Autonomous Region in Muslim Mindanao is a region that is self-governed. Provinces of this region include Sulu, Shariff Kabunsuan, and Tawi-Tawi. In which nation would this autonomous region be found?

Answer: Philippines

The Autonomous Region in Muslim Mindanao has been officially an autonomous region since 1989. Though self-governing, the region is highly dependent on the Philippine government and remains one of the poorest regions of the nation.
4. Islands making up this autonomous community include Lanzarote and Fuerteventura. Their geographic location make them part of the African continent but are in fact considered politically part of Europe. What is the name of this autonomous island community?

Answer: Canary Islands

The autonomous community of the Canary Islands is part of Spain. Its main islands are Tenerife and Gran Canaria. The Canary Islands have been an autonomous community of Spain since 1982.
It was on the island of Tenerife where the largest single loss of life in an airline accident occurred in 1977. Two planes crashed into each other on the airport runway killing almost 600 people.
5. Which of these territories is NOT a self-governing crown dependency of the United Kingdom?

Answer: Gibraltar

Gibraltar is a British Overseas Territory whereas, the Isle of Man, Guernsey and Jersey are crown dependencies. Although all residents of these areas are British citizens, only Gibraltarians enjoy membership in the European Union. The term "British Isles" refer to the Greater UK along with the Channel Islands (Guernsey and Jersey) and Isle of Man (Irish Sea). British sovereignty over Gibraltar is disputed by Spain.
6. Mangosuthu Buthelezi was the head of this "Bantustan" (Black homeland) before it merged with the province of Natal and reincorporated into the Republic of South Africa in 1994. Name this Bantustan.

Answer: KwaZulu

Bantustans were created by the apartheid regimes of South Africa and Southwest Africa (Namibia) to separate native blacks from white societies under the ruse of "self-governing homelands". Chief Mangosuthu Buthelezi led the Zulu nation when KwaZulu was created.
7. The regions of Ceuta and Melilla are considered two autonomous cities of Spain. Yet, another nation disputes its sovereignty. Which African nation lays claim to these two regions?

Answer: Morocco

Ceuta and Melilla are termed "major plazas of sovereignty" by the Government of Spain. Citizens of these "plazas" enjoy membership in the European Union. Though small in size, they are strategically important to Spain. Morocco has disputed Spain's claim to these areas, as well as disputing Spain's possession of islands making up the "minor plazas of sovereignty" such as the Islas Chafarinas situated only a little over 3 km off the coast of Morocco.
8. The Åland Islands are located in the Baltic Sea. The official language of the islands is Swedish. Its capital is Mariehamn. It is an autonomous province of this Northern European nation.

Answer: Finland

The Åland Islands are an autonomous province of Finland in spite of Swedish being the official language. It was also at one time a possession of Russia. Ålanders are members of the European Union.
9. King Tonino is the current monarch of this, the smallest kingdom on Earth. It was established in 1836 and is presently a part of Italy. What is the name of this island kingdom?

Answer: Tavolara

The Kingdom of Tavolara was never formally annexed by Italy, hence, technically remains a "kingdom". No significant geopolitical importance is given to this fact. Antonio Bertoleoni "King Tonino", is an Italian restauranteur and present day throne sitter of this 5 km/sq. island kingdom.
10. Kuzey Kýbrýs is the ethnic name of this "country". It has diplomatic relations with only one nation, Turkey. It gained its "independence" in 1983. What is the name of this "nation"?

Answer: Northern Cyprus

The Turkish Republic of Northern Cyprus is located on the northern 1/3 of the island of Cyprus in the Mediterranean sea. It is economically dependent on Turkey. The southern part of the island is called the Republic of Cyprus and is a member of the EU. The division of this island still remains a major dispute between Turkey and Greece.
Source: Author UncleHern

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Relatively Speaking Very Difficult
2. Tricky Geography Stumpers Difficult
3. The Polymathic Geographer Difficult
4. Extreme Geography Difficult
5. Largest Country By Area Difficult
6. Geographical Allsorts Difficult
7. Getting Lost with The Connection Difficult
8. What Do You Know About Earth's Natural Wonders? Tough
9. Another Country Difficult
10. My Family Abroad Difficult
11. The Geography Game Tough
12. Geography Quiz Difficult

4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us