FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Walk Through Time Asian History
Quiz about A Walk Through Time Asian History

A Walk Through Time- Asian History Quiz


In this quiz, the role of a time traveller is being assumed. There will be sudden changes of time ... It is important to be able to identify time periods/and or events during the journey. Good luck.

A multiple-choice quiz by greg9570. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Asian

Author
greg9570
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
126,638
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Average
Avg Score
17 / 25
Plays
1357
Last 3 plays: winston1 (22/25), Wordpie (18/25), ghosttowner (19/25).
- -
Question 1 of 25
1. The journey begins in 2050 BC, in the Arabian Desert. Your character, the time traveller, is unfamiliar with the territory he has landed in. He spots a body of water due south. What has he stumbled across? Hint


Question 2 of 25
2. The time traveller crosses the Sinai peninsula, and is now in ancient Egypt. He finds his way into Cairo, and has been walking down city streets toward the king's palace. What does he notice in the city streets? Hint


Question 3 of 25
3. The traveller has seen enough of this area for a while. He bursts forward through time, and lands on the Silk Road. Help him to navigate by deciding which of the following is the BEST answer as to its purpose. Hint


Question 4 of 25
4. The traveller has followed the Silk Road to China. He has entered at a bad time. The country is being overtaken by a group of savage warriors known as the Mongols. They kidnap the traveller on their move into Beijing. He is on the horse of the leader of the Khans, a feared name throughout the Indochina at the time. Who is it? Hint


Question 5 of 25
5. The traveller, during a raid, manages to break free of the savages' hands. Weary in the desert, he comes across Confucius, also weary, and in his last days of life. He teaches the traveller about Confucianism. This is obviously clean thoughts and actions. What other religion of the time followed a similar philosophy, the "eightfold path?" Hint


Question 6 of 25
6. Unfortunately, our traveller observes that Confucius died. He takes a huge leap through time, all the way to seventeenth century India. The first person he meets there is the builder of the Taj Mahal, Shah Jahan. Jahan explains to him why it was built. Why was it built? Hint


Question 7 of 25
7. In a conversation with Jahan, our traveller asks Jahan about the Indian caste system. He explains about the lowest rung of the ladder, the Untouchables, and then the highest rung, a group of priests called the what? Hint


Question 8 of 25
8. Before the traveller is to depart to Japan, he asks Jahan about the rest of the caste system. The next rung below the top one is called the ____________, consisting of the aristocratic warriors. Hint


Question 9 of 25
9. On to Japan, land of the rising sun. Our traveller has entered it at a time of isolation. Japan wants to remain separate from all other land areas. One religious group, our traveller notices, is entering Japan, trying to convert the people. What group was this? Hint


Question 10 of 25
10. The traveller does not want to stick around for the bloodshed to follow. Instead, he goes forward 200 or so years to 1800's Japan. Here, he witnesses the one shogunate that rose Japan out of the slums, toward a future trade with the West. What was the name of this shogunate? Hint


Question 11 of 25
11. The major step towards Japan's de-isolation came when Commodore Matthew Perry stepped out of his ship to open trade with the West. Is it true that Perry represented England?


Question 12 of 25
12. Our traveller witnesses how eager the Japanese are to open commerce with Perry. After the traveller spends some time analyzing the situation, it strikes him as to what provoked the sudden eagerness. What was this driving catalyst? Hint


Question 13 of 25
13. Now that things are settled with Japan, our traveller heads west to China to check on the progress. Of course, by this time, the Khans are well gone. However, they are having a conflict with Britain. Britain has demanded that China stop producing a certain product, for their own financial gain. What product was this? Hint


Question 14 of 25
14. Which of the following BEST describes China's trading patterns from about 1840 up to about 1910? Hint


Question 15 of 25
15. A brief jump off the natural flow of the Space-time-continuum. Our adventurer knows what the modern government of China will turn out to be. What is the official ideology of this government? Hint


Question 16 of 25
16. As the traveller is making his way towards Russia, he passes over the country that the Mongols came to see as their permanent home. This is the country wedged between Russia and China. What is it?

Answer: (One Word)
Question 17 of 25
17. Right before landing in Russia, he flies over the capital of this Mongol country. What is its capital? Hint


Question 18 of 25
18. Now in the 1900's, our traveller is definitely in Communist capital. He does not want to stay here long, because of who the ruler of the Communists is. He is a member of the Big Three. Who is it?

Answer: (First name and last name or just last name)
Question 19 of 25
19. Our traveller has had enough of the Asian mainland. He wants to finish with equator locations. When passing 1945 Japan towards the South, he sees utmost devastation. He knows that President Harry Truman has just ordered an atom-bomb dropped on two major Japanese cities. What are these? Hint


Question 20 of 25
20. Finally, he reaches his southern destination. The country he lands in for a new flux capacitor for his time machine is the same country that was the first in the world to give women the right to vote in parliamentary elections. The country is: Hint


Question 21 of 25
21. He arrives in Thailand, making his way to Bangkok. The city is loaded with merchants, and artisans of all sorts. But here, in the 1950's, he witnesses a very unique vehicle, sort of like a carriage with a driver. It is indigenous to only this capital city. What is it called? Hint


Question 22 of 25
22. Having seen enough of the early 1900's, he makes his next thrust forward to the early 1990's. He lands in this country, which was the birth place of terrorist Usama Bin Laden. Hint


Question 23 of 25
23. The traveller is in the midst of the Gulf War between Iraq and the U.S. The U.S. will go on to win this war. However, did the U.S. win the earlier Vietnam war?


Question 24 of 25
24. In Iraq, the traveller notices Saddam Hussein's regime going to its height. He departs Iraq, and makes his final journey to Korea. He observes that a neighboring country, in an early negotiation, annexed part of Korea. What country was this? Hint


Question 25 of 25
25. Finally, the traveller is done, and returns to the 21st century. He has analyzed his journey, having met interesting people, and been to interesting places. In modern-day North Korea, he heads for Pyongyang. His reflections lead him to another wonder ... Whatever happened to Japan? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 04 2024 : winston1: 22/25
Jul 04 2024 : Wordpie: 18/25
May 28 2024 : ghosttowner: 19/25
May 28 2024 : fado72: 25/25
May 28 2024 : Zippy826: 22/25
May 28 2024 : ozzz2002: 18/25
May 28 2024 : LadyNym: 22/25
May 28 2024 : Xanadont: 20/25

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The journey begins in 2050 BC, in the Arabian Desert. Your character, the time traveller, is unfamiliar with the territory he has landed in. He spots a body of water due south. What has he stumbled across?

Answer: Arabian Sea

To a large extent, civilization originated in Mesopatamia and neigboring areas. Bodies of water were used by Mesopatamian societies such as the Phoenicians, for transport.
2. The time traveller crosses the Sinai peninsula, and is now in ancient Egypt. He finds his way into Cairo, and has been walking down city streets toward the king's palace. What does he notice in the city streets?

Answer: A large number of village markets for artisan and merchant trading

Artisan trading and sea trading was especially vital to one group, namely, the Phoenicians.
3. The traveller has seen enough of this area for a while. He bursts forward through time, and lands on the Silk Road. Help him to navigate by deciding which of the following is the BEST answer as to its purpose.

Answer: To transport goods across the Asian mainland

The Silk Road was one of the most important long-distance trade routes. It linked Asia Minor and Middle East with the Far East via what is now Afghanistan. (The actual route varied somewhat over time).
4. The traveller has followed the Silk Road to China. He has entered at a bad time. The country is being overtaken by a group of savage warriors known as the Mongols. They kidnap the traveller on their move into Beijing. He is on the horse of the leader of the Khans, a feared name throughout the Indochina at the time. Who is it?

Answer: Genghis Khan

The Khans had powerful machinery like the catapult, far advanced for the time period.
5. The traveller, during a raid, manages to break free of the savages' hands. Weary in the desert, he comes across Confucius, also weary, and in his last days of life. He teaches the traveller about Confucianism. This is obviously clean thoughts and actions. What other religion of the time followed a similar philosophy, the "eightfold path?"

Answer: Buddhism

If the Eightfold Path was followed to a tee, the person would be granted eternal life in the afterlife.
6. Unfortunately, our traveller observes that Confucius died. He takes a huge leap through time, all the way to seventeenth century India. The first person he meets there is the builder of the Taj Mahal, Shah Jahan. Jahan explains to him why it was built. Why was it built?

Answer: As a mausoleum for Jahan's wife

The Taj Mahal was built 1632-53. Jahan was going to build a replica of it for himself, but the plan never carried through.
7. In a conversation with Jahan, our traveller asks Jahan about the Indian caste system. He explains about the lowest rung of the ladder, the Untouchables, and then the highest rung, a group of priests called the what?

Answer: Brahmins

One feature of the Indian caste system was that someone born into a caste remained in that caste, and could only marry someone from it.
8. Before the traveller is to depart to Japan, he asks Jahan about the rest of the caste system. The next rung below the top one is called the ____________, consisting of the aristocratic warriors.

Answer: Kshatriyas

The brahmins are priests, the vaishyas are the rich merchants. Then come the sudras (peasants and workers) and below them are the untouchables.
9. On to Japan, land of the rising sun. Our traveller has entered it at a time of isolation. Japan wants to remain separate from all other land areas. One religious group, our traveller notices, is entering Japan, trying to convert the people. What group was this?

Answer: Jesuits

At first, the Jesuits were welcomed, until they began interfering with traditional Japanese beliefs. They were forced to leave, and all Jesuit churches and schools were torn down.
10. The traveller does not want to stick around for the bloodshed to follow. Instead, he goes forward 200 or so years to 1800's Japan. Here, he witnesses the one shogunate that rose Japan out of the slums, toward a future trade with the West. What was the name of this shogunate?

Answer: Tokugawa

The Tokugawa Era was truly one of envy by Korea, China, and the rest.
11. The major step towards Japan's de-isolation came when Commodore Matthew Perry stepped out of his ship to open trade with the West. Is it true that Perry represented England?

Answer: No

Perry represented the United States.
12. Our traveller witnesses how eager the Japanese are to open commerce with Perry. After the traveller spends some time analyzing the situation, it strikes him as to what provoked the sudden eagerness. What was this driving catalyst?

Answer: The Japanese were persuaded by Perry's fleet, containing large cannons

Perry's cannons could have easily sunk all of Japan's ships.
13. Now that things are settled with Japan, our traveller heads west to China to check on the progress. Of course, by this time, the Khans are well gone. However, they are having a conflict with Britain. Britain has demanded that China stop producing a certain product, for their own financial gain. What product was this?

Answer: opium

As a result of the Opium War, China did not trust any trading countries. It tried to withdraw into comparative isolation for nearly a century. It was to a considerable extent shielded by fierce rivalries among the major imperialist powers.
14. Which of the following BEST describes China's trading patterns from about 1840 up to about 1910?

Answer: A period of isolation, but then gradual re-opening to the West

And, subsequent to 1910, it continued -- how many household products say "made in China"? It proves the theory that China eventually reopened to the West.
15. A brief jump off the natural flow of the Space-time-continuum. Our adventurer knows what the modern government of China will turn out to be. What is the official ideology of this government?

Answer: Communism

The United States, on the contrary, is a representative demoracy.
16. As the traveller is making his way towards Russia, he passes over the country that the Mongols came to see as their permanent home. This is the country wedged between Russia and China. What is it?

Answer: Mongolia

The country Mongolia was created by Russia in the period c. 1912-20.
17. Right before landing in Russia, he flies over the capital of this Mongol country. What is its capital?

Answer: Ulan Bator

The old capital of Mongolia, prior to Ulaanbaatar, was Urga.
18. Now in the 1900's, our traveller is definitely in Communist capital. He does not want to stay here long, because of who the ruler of the Communists is. He is a member of the Big Three. Who is it?

Answer: Josef Stalin

Josef Stalin was one of the the most brutal dictators that ever ruled, along with Hitler, Pol Pot, and of course, Saddam Hussein.
19. Our traveller has had enough of the Asian mainland. He wants to finish with equator locations. When passing 1945 Japan towards the South, he sees utmost devastation. He knows that President Harry Truman has just ordered an atom-bomb dropped on two major Japanese cities. What are these?

Answer: Hiroshima and Nagasaki

These A-bombs by the United States brought a swift end to WWII.
20. Finally, he reaches his southern destination. The country he lands in for a new flux capacitor for his time machine is the same country that was the first in the world to give women the right to vote in parliamentary elections. The country is:

Answer: New Zealand

New Zealand's official language is English, like that of Australia.
21. He arrives in Thailand, making his way to Bangkok. The city is loaded with merchants, and artisans of all sorts. But here, in the 1950's, he witnesses a very unique vehicle, sort of like a carriage with a driver. It is indigenous to only this capital city. What is it called?

Answer: tuk-tuk

The tuk-tuk travels only around 20 mph, slower than the average bike.
22. Having seen enough of the early 1900's, he makes his next thrust forward to the early 1990's. He lands in this country, which was the birth place of terrorist Usama Bin Laden.

Answer: Saudi Arabia

Saudi Arabia, though having a terrorist born there, is the top exporter of oil to the United States.
23. The traveller is in the midst of the Gulf War between Iraq and the U.S. The U.S. will go on to win this war. However, did the U.S. win the earlier Vietnam war?

Answer: No

The United States is not known for losing wars, but failed to beat the Vietnamese on their own soil.
24. In Iraq, the traveller notices Saddam Hussein's regime going to its height. He departs Iraq, and makes his final journey to Korea. He observes that a neighboring country, in an early negotiation, annexed part of Korea. What country was this?

Answer: Japan

Countries often argue over territory. However, the annexation of Korea by Japan marked the start of Japanese imperialism.
25. Finally, the traveller is done, and returns to the 21st century. He has analyzed his journey, having met interesting people, and been to interesting places. In modern-day North Korea, he heads for Pyongyang. His reflections lead him to another wonder ... Whatever happened to Japan?

Answer: Japan lost much of its political power after World War II.

Modern Japan would trade with the West just as much as the U.S. Let us see what the future has to hold for all of Asia!
Source: Author greg9570

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us