FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 20th Century Middle East
Quiz about 20th Century Middle East

20th Century Middle East Trivia Quiz


This quiz is based on the information we are covering in our highschool world cultures class, so it shouldn't be very hard. Good luck!

A multiple-choice quiz by fingolfin7lotr. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Asian

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
181,420
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
15 / 20
Plays
1635
Last 3 plays: rahul0 (19/20), Guest 31 (13/20), Guest 73 (15/20).
- -
Question 1 of 20
1. What belief do Judaism, Christianity, and Islam share? Hint


Question 2 of 20
2. After which major event or events did most countries in the Middle East gain their independence? Hint


Question 3 of 20
3. Muslims follow teachings out of the what?

Answer: (One Word)
Question 4 of 20
4. Which is the best answer to describe the way women dress in Saudi Arabia? Hint


Question 5 of 20
5. What does OPEC stand for? Hint


Question 6 of 20
6. Which of these terms mean a return to traditional religious views and/or literal interpretation of scripture? Hint


Question 7 of 20
7. Who was the Turkish leader who created a secular state? Hint


Question 8 of 20
8. Who succeeded Nasser? Hint


Question 9 of 20
9. Which Arab country made peace with Israel and recognized it as a sovereign state before the 1990s? Hint


Question 10 of 20
10. What does the P.L.O. stand for? Hint


Question 11 of 20
11. What was the name of the former Shah of Iran's secret police? Hint


Question 12 of 20
12. What is the name of the leader of the opposition to the Shah? (Hint: he came to power after the Shah fled Iran)

Answer: (One Word, last name only)
Question 13 of 20
13. France controlled Palestine and, after WWII, handed it over to the U.N. which made it into Israel.


Question 14 of 20
14. Israel had a parliamentary democracy when it was first set up.


Question 15 of 20
15. What are agricultural and industrial cooperatives where everyone shares in the work in profit called? (they're in Israel)

Answer: (One Word, singular)
Question 16 of 20
16. About by how much did Israel increase its land size after four wars with neighboring countries? Hint


Question 17 of 20
17. What Syrian held territory did Israel capture during the Arab-Israeli War of 1967? Hint


Question 18 of 20
18. What did Egypt (Nasser) seize from Britain and France in 1956?

Answer: (Two Words)
Question 19 of 20
19. Who was the Prime Minister of Israel who signed the peace treaty with Sadat of Egypt? Hint


Question 20 of 20
20. Yasser Arafat was the leader of the PLO.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 12 2024 : rahul0: 19/20
Jul 04 2024 : Guest 31: 13/20
Jun 11 2024 : Guest 73: 15/20
Jun 03 2024 : Guest 184: 15/20
May 29 2024 : Mikeytrout44: 18/20
May 28 2024 : ghosttowner: 17/20
May 28 2024 : winston1: 19/20
May 28 2024 : TurkishLizzy: 19/20
May 28 2024 : mcdubb: 19/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What belief do Judaism, Christianity, and Islam share?

Answer: They all have one God

These three religions all developed in the Middle East. They have all divided into different sects, the Sunni and Shi'ite are sects of Islam.
2. After which major event or events did most countries in the Middle East gain their independence?

Answer: WWI and WWII

Before this, many empires throughout history had left their mark in the Middle East. Some of these are the Assyrians, Babylonians, Persians, Greeks, Romans, Ottomans, Safauidi, and West European nations during the age of imperialism.
3. Muslims follow teachings out of the what?

Answer: Koran

Sunnite and Shiite interpret the Koran differently. The law has been interpreted to support the idea that women are inferior to men (which is completely incorrect!)
4. Which is the best answer to describe the way women dress in Saudi Arabia?

Answer: At the least, the hair, legs and arms must be covered

Moreover, clothing must be loose-fitting.

Some women in the Middle Eastern big cities are no longer wearing the veil. Many Muslims think these changes are bad. It varies from country to country. Many Turkish women dress more like women in western countries, along with women from Jordan, the UAE, Bahrain, and some other countries in the region.
5. What does OPEC stand for?

Answer: Organization of Petroleum Exporting Countries

OPEC was founded by five countries in 1960 - Iran, Iraq, Kuwait, Saudi Arabia and Venezuela. It has expanded considerably since then.
6. Which of these terms mean a return to traditional religious views and/or literal interpretation of scripture?

Answer: Fundamentalism

Western culture and Islamic religion have clashed since the 1970s. Islamic fundamentalists want Islamic law instead of secular law - they want "law of the book" to be "the law of the land", too.
7. Who was the Turkish leader who created a secular state?

Answer: Atatürk

This strained relations with neighboring countries. Nasser, Sadat, and Mubarak were all Egyptian leaders.
8. Who succeeded Nasser?

Answer: Sadat

Sadat began friendly relations with western nations and signed a peace treaty with Israel. He was then assassintated and succeeded by Mubarak.
9. Which Arab country made peace with Israel and recognized it as a sovereign state before the 1990s?

Answer: Egypt

At that time, all the other Arab countries hated Israel because Palestinians were kicked out of their land which was given to the Israelis after WWII. In 1994 Jordan also signed a peace treaty with Israel.
10. What does the P.L.O. stand for?

Answer: Palestine Liberation Organization

The PLO was supported by Muslims in Lebanon, but Christians thought they were dangerous. Earlier, Christians and Muslims lived together in Lebanon. Then Muslims gained a majority, and the Christians still ran the government. Civil war broke out in 1975, which ended in 1990 with a Syrian-backed Christian president who Muslims liked.
11. What was the name of the former Shah of Iran's secret police?

Answer: Savak

Savak hunted down and arrested the Shah's critics. He tried reforms, but the rich got richer and the poor got poorer. He eventually fled Iran when he could no longer suppress opposition.
12. What is the name of the leader of the opposition to the Shah? (Hint: he came to power after the Shah fled Iran)

Answer: Khomeini

Khomeini came to power, and his clergy restored Islamic law and banned western music and dancing. He died in 1989, and Iran's economy was drained due to wars with Iraq.
13. France controlled Palestine and, after WWII, handed it over to the U.N. which made it into Israel.

Answer: False

Britain controlled Palestine at that time. The Arabs rejected the idea of Israel becoming a country.
14. Israel had a parliamentary democracy when it was first set up.

Answer: True

It is arguably the only democracy in the Middle East. Most of the Middle East is not a democracy.
15. What are agricultural and industrial cooperatives where everyone shares in the work in profit called? (they're in Israel)

Answer: Kibbutz

These help Israel produce the amount of goods that they need.
16. About by how much did Israel increase its land size after four wars with neighboring countries?

Answer: it trebled its size

Even after this Arabs refused to recognize Israel. Israel got the Golan heights from Syria, the Arab half of Jerusalem, and the West Bank from Jordan. Also, Israel took the Gaza strip and the Sinai Peninsula.
17. What Syrian held territory did Israel capture during the Arab-Israeli War of 1967?

Answer: Golan Heights

The Arab countries keep attacking Israel, and Israel keeps winning.
18. What did Egypt (Nasser) seize from Britain and France in 1956?

Answer: Suez Canal

In the attempt by Britain and France to regain the Suez Canal by force, there was collusion between Israel, Britain and France, though this was strenuously denied at the time.
19. Who was the Prime Minister of Israel who signed the peace treaty with Sadat of Egypt?

Answer: Begin

Other Arab countries were not very happy with Egypt for doing this. As already noted, Egypt and Jordan are the only Middle Eastern countries to have made peace with Israel.
20. Yasser Arafat was the leader of the PLO.

Answer: True

He has also been used as a symbol of the Palestinians since the 1970s.
Source: Author fingolfin7lotr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us