FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Asian Countries That No Longer Exist
Quiz about Asian Countries That No Longer Exist

Asian Countries That No Longer Exist Quiz


In this quiz I will ask you about countries in Asia that once were independent or semi-independent, but are now part of another state.

A multiple-choice quiz by author. Estimated time: 9 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Asian

Author
author
Time
9 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
151,930
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Difficult
Avg Score
9 / 20
Plays
1195
Last 3 plays: Guest 203 (9/20), bernie73 (3/20), Dizart (10/20).
- -
Question 1 of 20
1. This country had a kingdom established in 1642. It was invaded by Nepal in the 18th and 19th centuries. It came under British influence in 1817 and was made a British protectorate in 1890. It became a protectorate of India in 1950 and became part of India in 1975. Hint


Question 2 of 20
2. This country was established as a powerful Buddhist kingdom in the 7th-8th centuries. It became independent under British influence after the Chinese revolution of 1911-12.

Answer: (One Word)
Question 3 of 20
3. This state in East Asia with capital at Hsinking (now Changchun) was set up as an independent republic in 1932. An empire was created here in 1934 with Emperor K'ang-te as nominal ruler. The state was dissolved in 1945.

Answer: (One Word)
Question 4 of 20
4. This country with capital at Kyzyl was a part of Outer Mongolia until 1911. It was nominally independent 1911-14 and came under Russian protection in 1914. It became independent in 1921, but was annexed by the USSR in 1944. Hint


Question 5 of 20
5. This kingdom united with Hejaz as a dual kingdom in 1926. Hint


Question 6 of 20
6. This kingdom with capital at Hue became independent in 1428. It came under French influence in the late 18th century. The last emperor was deposed in 1955. Hint


Question 7 of 20
7. This former princely state includes the mountain ranges of Karakoram and Ladakh.

Answer: (One Word)
Question 8 of 20
8. This medieval kingdom (also called Cilicia) was founded as a principality in 1080. It was conquered by the Mamluks in 1375. Hint


Question 9 of 20
9. This former khanate was included in the Russian empire in 1873. It now constitutes Khorezm subdivision of Uzbekistan. Hint


Question 10 of 20
10. This Seljuk sultanate with capital at Iconium (now Konya in Turkey) declined because of the Mongol invasion in the 13th century. Hint


Question 11 of 20
11. This once powerful dynasty was conquered by the Mongols in 1287. The capital with the same name is today a ruined town in Myanmar (Burma) which contains thousands of ancient Buddhist pagodas and shrines. Hint


Question 12 of 20
12. This ancient kingdom in India with capital at Pataliputra (modern: Patna) was the scene of many events in the life of Buddha. It was founded under the Mauryan dynasty (ca.322-185 BC) by Chandragupta and extended by Asoka (273-232 BC). Hint


Question 13 of 20
13. This was one of the Crusader states. It was given as a principality to the Norman crusader Bohemond in 1098. It was destroyed by the Mamluks in 1268. Hint


Question 14 of 20
14. This was also one of the Crusader states. It was conquered from the Seljuk Turks by Baldwin I of Boulogne in 1098, who ruled it as an earldom. It was reconquered by the Muslims in 1144. Hint


Question 15 of 20
15. This former Crusader state was formerly a Phoenician federation of three cities: Sidon, Tyre and Aradus. Hint


Question 16 of 20
16. The capture of this city/state by the Seljuks who mistreated Christian pilgrims was the immediate cause of the crusades. The crusaders captured the city and established a kingdom here in 1099. After its fall into the hands of Sultan Saladin in 1187 its recovery was the goal for several crusades.

Answer: (One Word)
Question 17 of 20
17. This island republic ws proclaimed in 1950 but lasted only until 1952. Hint


Question 18 of 20
18. This former People's Democratic Republic declared independence in 1967 but united with a neighboring country in 1990. Hint


Question 19 of 20
19. This country was formerly federation of 9 states. It was set up in 1946 as the Union of _____, but reorganized and established as the Federation of ______ in 1948. It achieved independence in 1957. In 1963 it joined another federation along with 3 other areas, one of which left the federation in 1965.

Answer: (One Word)
Question 20 of 20
20. Sir James Brooke visited Brunei in 1839 because he sought to quell piracy in the area. The Sultan of Brunei ceded _______ to Sir James Brooke in 1841. It then became an independent state. It became a British protectorate in 1888 and was governed for three generations by the Brooke family. It became a British crown colony in 1946. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 27 2024 : Guest 203: 9/20
May 28 2024 : bernie73: 3/20
May 28 2024 : Dizart: 10/20
May 28 2024 : james1947: 20/20
May 28 2024 : paper_aero: 9/20
May 28 2024 : LadyNym: 13/20
May 28 2024 : xxFruitcakexx: 6/20
May 28 2024 : xxFruitcakexx: 6/20
May 28 2024 : pollucci19: 15/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This country had a kingdom established in 1642. It was invaded by Nepal in the 18th and 19th centuries. It came under British influence in 1817 and was made a British protectorate in 1890. It became a protectorate of India in 1950 and became part of India in 1975.

Answer: Sikkim

The capital of Sikkim (now a state of India) is Gangtok.
2. This country was established as a powerful Buddhist kingdom in the 7th-8th centuries. It became independent under British influence after the Chinese revolution of 1911-12.

Answer: Tibet

Tibet was invaded by China in 1950.
3. This state in East Asia with capital at Hsinking (now Changchun) was set up as an independent republic in 1932. An empire was created here in 1934 with Emperor K'ang-te as nominal ruler. The state was dissolved in 1945.

Answer: Manchukuo

Manchukuo was a Japanese puppet state in Manchuria (China).
4. This country with capital at Kyzyl was a part of Outer Mongolia until 1911. It was nominally independent 1911-14 and came under Russian protection in 1914. It became independent in 1921, but was annexed by the USSR in 1944.

Answer: Tannu Tuva

Tannu Tuva was made an autonomous republic within the USSR in 1961.
5. This kingdom united with Hejaz as a dual kingdom in 1926.

Answer: Nejd

Hejaz and Nejd became a single kingdom under the name of Saudi Arabia in 1932.
6. This kingdom with capital at Hue became independent in 1428. It came under French influence in the late 18th century. The last emperor was deposed in 1955.

Answer: Annam

Annam is today part of Vietnam.
7. This former princely state includes the mountain ranges of Karakoram and Ladakh.

Answer: Kashmir

Kashmir is now a part of the Indian state Jammu and Kashmir (capital:Srinagar). The north west part has been controlled by Pakistan since 1949.
8. This medieval kingdom (also called Cilicia) was founded as a principality in 1080. It was conquered by the Mamluks in 1375.

Answer: Little Armenia

Little Armenia (so called because of its large population of Armenians at the time) today includes Icel and part of Maras provinces, Turkey.
9. This former khanate was included in the Russian empire in 1873. It now constitutes Khorezm subdivision of Uzbekistan.

Answer: Khiva

Khiva was the last khanate to surrender to the Russian empire.
10. This Seljuk sultanate with capital at Iconium (now Konya in Turkey) declined because of the Mongol invasion in the 13th century.

Answer: Rum

Rum (meaning Romans) was also an Arab word for the residents of the Byzantine Empire.
11. This once powerful dynasty was conquered by the Mongols in 1287. The capital with the same name is today a ruined town in Myanmar (Burma) which contains thousands of ancient Buddhist pagodas and shrines.

Answer: Pagan

Pagan is located by the Irrawaddy river.
12. This ancient kingdom in India with capital at Pataliputra (modern: Patna) was the scene of many events in the life of Buddha. It was founded under the Mauryan dynasty (ca.322-185 BC) by Chandragupta and extended by Asoka (273-232 BC).

Answer: Magadha

Magadha includes Bihar south of the Ganges.
13. This was one of the Crusader states. It was given as a principality to the Norman crusader Bohemond in 1098. It was destroyed by the Mamluks in 1268.

Answer: Antioch

The city of Antioch is today Antakya, Turkey.
14. This was also one of the Crusader states. It was conquered from the Seljuk Turks by Baldwin I of Boulogne in 1098, who ruled it as an earldom. It was reconquered by the Muslims in 1144.

Answer: Edessa

The city and province of Edessa is today Urfa, Turkey.
15. This former Crusader state was formerly a Phoenician federation of three cities: Sidon, Tyre and Aradus.

Answer: Tripolis

Tripolis in Greek means three cities. Note: this Tripolis should not be confused with Tripoli in Libya.
16. The capture of this city/state by the Seljuks who mistreated Christian pilgrims was the immediate cause of the crusades. The crusaders captured the city and established a kingdom here in 1099. After its fall into the hands of Sultan Saladin in 1187 its recovery was the goal for several crusades.

Answer: Jerusalem

Jerusalem is a Holy City for the Jews, the Christians and the Muslims.
17. This island republic ws proclaimed in 1950 but lasted only until 1952.

Answer: South Moluccas

The South Moluccas were integrated with Indonesia after 1952.
18. This former People's Democratic Republic declared independence in 1967 but united with a neighboring country in 1990.

Answer: South Yemen

After a civil war South Yemen integrated with North Yemen in 1990.
19. This country was formerly federation of 9 states. It was set up in 1946 as the Union of _____, but reorganized and established as the Federation of ______ in 1948. It achieved independence in 1957. In 1963 it joined another federation along with 3 other areas, one of which left the federation in 1965.

Answer: Malaya

Malaya is today a part of Malaysia.
20. Sir James Brooke visited Brunei in 1839 because he sought to quell piracy in the area. The Sultan of Brunei ceded _______ to Sir James Brooke in 1841. It then became an independent state. It became a British protectorate in 1888 and was governed for three generations by the Brooke family. It became a British crown colony in 1946.

Answer: Sarawak

Sarawak joined Malaysia in 1963. The capital is Kuching.
Source: Author author

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us