FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Mongol Horde
Quiz about The Mongol Horde

The Mongol Horde Trivia Quiz


The Mongol Empire was the largest (contiguous) empire ever in history but sadly many people know very little about it. Answer these questions and prove you are not one of those people.

A multiple-choice quiz by theskink. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Asian

Author
theskink
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
327,140
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
509
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 176 (5/10), Guest 203 (6/10), Guest 82 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. We must first establish from where our knowledge of the Mongols comes. Before the Chinese ever knew about what was beginning in their northern steppes, the Mongols were writing their own history. This book is the earliest of any Mongol writings and tells the tale of the beginning of the Mongol Empire. What was it called? Hint


Question 2 of 10
2. Temujin, later called Genghis Khan, is credited with forming this empire and renovating the military and social system of his people. However he did not come up with all of this on his own and probably got much of his wisdom and strategy from his father, who was the Khan of their tribe. What was his name? Hint


Question 3 of 10
3. One of the things that ensured Genghis Khan's empire would continue after his death was his code of laws. These were enforced by his son, Chagatai, and were meant to keep disorder and local power down. They were very successful during Genghis Khan's and his successor, Ogedei's time. What were these laws called? Hint


Question 4 of 10
4. After Genghis Khan's death, Ogedei took over as head Khan, but the empire split into parts. The most famous of these was the Golden Horde. This section belonged to Genghis Khan's eldest son, Jochi, but since the latter predeceased his father, his own son took over control of the Golden Horde. What was this son of Jochi named? Hint


Question 5 of 10
5. One of the reasons the Mongols weren't able to conquer Europe was because when Ogedei died, there was a serious question of succession and Batu was forced to return home. Another reason was the Russian people. Though not the best organized, they were still very resilient people and fought hard against the Mongols. Despite being able to slow the Mongols down, most of Rus' fell and was obliterated by the Mongols. Which was one of the only major Russian cities left after the Mongols' attempt at conquest? Hint


Question 6 of 10
6. Of all of Genghis Khan's sons, this youngest son of his wife Borte is given the least attention, but was fairly significant. He was given rule over the Mongol homeland and in charge of keeping order, though he was not the Great Khan. His children and grandchildren were even more significant and included Kublai Khan. Who is this fourth son of Genghis Khan? Hint


Question 7 of 10
7. Kublai Khan's main claim to fame was his conquest of China. Though most of it had already been conquered, there remained one strong kingdom in the south. After this was conquered, Kublai retired, setting up the Yuan Dynasty. Which of the following was the last remaining kingdom of China, the final conquest of Kublai Khan? Hint


Question 8 of 10
8. One great accomplishment of Kublai Khan was the building of his new capital city. The previous Mongol capital had always been at Karakorum but when Kublai moved to China, he built a new capital. What was it called? Hint


Question 9 of 10
9. The biggest failure of Kublai Khan was his attempted invasion of Japan. With a naval invasion that was larger than any before or after until WWII, Kublai Khan tried to invade Japan. This completely failed, twice, by what the Japanese considered divine will. The Mongol armies were wiped out by typhoons. What name did the Japanese give to these typhoons? Hint


Question 10 of 10
10. A powerful sign of the end of the Mongol Empire was this battle fought between the Mamluks and Hulegu Khan with his Mongol army. This is one of the most significant battles in Mongol history, and in fact in world history. It marked a furthest point of Mongol conquest in the south west. What is this biblical battle site? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 11 2024 : Guest 176: 5/10
Jun 03 2024 : Guest 203: 6/10
May 29 2024 : Guest 82: 7/10
May 28 2024 : bernie73: 2/10
May 28 2024 : workisboring: 2/10
May 08 2024 : Guest 104: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. We must first establish from where our knowledge of the Mongols comes. Before the Chinese ever knew about what was beginning in their northern steppes, the Mongols were writing their own history. This book is the earliest of any Mongol writings and tells the tale of the beginning of the Mongol Empire. What was it called?

Answer: The Secret History of the Mongols

This story focuses on the life of Temujin who was later proclaimed Genghis Khan. Most of what we know of the early Mongols comes from this book. It also appears to be fairly accurate since it agrees with most Chinese records of them. In 2007, Sergei Bodrov made a movie called "Mongol" based on this book.
2. Temujin, later called Genghis Khan, is credited with forming this empire and renovating the military and social system of his people. However he did not come up with all of this on his own and probably got much of his wisdom and strategy from his father, who was the Khan of their tribe. What was his name?

Answer: Yesugei

He might have gained much of Genghis Khan's glory if he had not passed away so young. He was assassinated by an enemy tribe. Supposedly, the tribe had poisoned a bowl of kumis (fermented mare's milk, a Mongolian staple) and offered it to Yesugei. Though he suspected it was poisoned, Yesugei accepted it as a sign of his honor and an attempt to uphold the social laws which Genghis Khan would later spread.
3. One of the things that ensured Genghis Khan's empire would continue after his death was his code of laws. These were enforced by his son, Chagatai, and were meant to keep disorder and local power down. They were very successful during Genghis Khan's and his successor, Ogedei's time. What were these laws called?

Answer: Yasa

These were in part the ideas of Genghis Khan's father but were written down by Temujin when he was elected Genghis Khan. A key function of these laws was to avoid unnecessary disputes. The main tenets of the Yasa included laws such as never betray your Khan and not forgetting past deeds, whether good or bad. The Yasa is one major reason the Mongol Empire could become so large.
4. After Genghis Khan's death, Ogedei took over as head Khan, but the empire split into parts. The most famous of these was the Golden Horde. This section belonged to Genghis Khan's eldest son, Jochi, but since the latter predeceased his father, his own son took over control of the Golden Horde. What was this son of Jochi named?

Answer: Batu

The Golden Horde was the western part of the empire, and probably the most familiar to westerners since it was the one which threatened it. Batu ended up being a surprisingly good general and if it weren't for unfortunate circumstances, probably would have conquered a good section of Europe.
5. One of the reasons the Mongols weren't able to conquer Europe was because when Ogedei died, there was a serious question of succession and Batu was forced to return home. Another reason was the Russian people. Though not the best organized, they were still very resilient people and fought hard against the Mongols. Despite being able to slow the Mongols down, most of Rus' fell and was obliterated by the Mongols. Which was one of the only major Russian cities left after the Mongols' attempt at conquest?

Answer: Novgorod

All three of these other cities were very large and important, but were wiped out by the Mongols. Novgorod, on the other hand, managed to escape destruction. It appears Novgorod was the Mongols' next target but they never made it to the city. It was, however, ravaged by Ivan the Terrible shortly after.

After all this, it is due to these Russian cities that westerners don't know more about the Mongols.
6. Of all of Genghis Khan's sons, this youngest son of his wife Borte is given the least attention, but was fairly significant. He was given rule over the Mongol homeland and in charge of keeping order, though he was not the Great Khan. His children and grandchildren were even more significant and included Kublai Khan. Who is this fourth son of Genghis Khan?

Answer: Tolui

Tolui was probably the calmest of the four brothers but still he was instrumental in the conquering of the Chinese states and other empires near the heartland. His descendants became the rulers of the Mongol empire and later the Yuan dynasty after Ogedei and his son Guyuk. First was Mongke, then Kublai took over after a civil war with his other brother, Arik Boke.
7. Kublai Khan's main claim to fame was his conquest of China. Though most of it had already been conquered, there remained one strong kingdom in the south. After this was conquered, Kublai retired, setting up the Yuan Dynasty. Which of the following was the last remaining kingdom of China, the final conquest of Kublai Khan?

Answer: Song

Much of Kublai's younger years were filled with civil unrest and war, though he still found time for more peaceful activities, such as learning philosophy. He remained Great Khan until his death, but left conquering to other Mongols, especially his trusted brother Hulegu.
8. One great accomplishment of Kublai Khan was the building of his new capital city. The previous Mongol capital had always been at Karakorum but when Kublai moved to China, he built a new capital. What was it called?

Answer: Ta-tu

Ta-tu or Dadu would later be known as Peking and later Beijing, but would always be the capital of China after this. It is the famed city which Marco Polo traveled to during his trip to the East.
9. The biggest failure of Kublai Khan was his attempted invasion of Japan. With a naval invasion that was larger than any before or after until WWII, Kublai Khan tried to invade Japan. This completely failed, twice, by what the Japanese considered divine will. The Mongol armies were wiped out by typhoons. What name did the Japanese give to these typhoons?

Answer: Kamikaze

These Kamikazes or "divine winds" stopped what surely would otherwise have been the destruction of Japan. This event was so popular in Japan that the Japanese took the name to describe their suicidal plane bombers in WWII, these Kamikazes didn't have the same end result.
10. A powerful sign of the end of the Mongol Empire was this battle fought between the Mamluks and Hulegu Khan with his Mongol army. This is one of the most significant battles in Mongol history, and in fact in world history. It marked a furthest point of Mongol conquest in the south west. What is this biblical battle site?

Answer: Ain Jalut

Ain Jalut is also called the "Springs of Goliath" as David is believed to have killed Goliath there. In historical terms, it is one of the most important battles. After this failure, the Mongols were incapable of advancing further and, for the first time, were incapable of avenging their loss. Though the fractured empire and its successor states lived on for several centuries, the Mongols would never again gain a large amount of strength and power.
Source: Author theskink

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us