FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Disputed Areas in Asia
Quiz about Disputed Areas in Asia

Disputed Areas in Asia Trivia Quiz


I will give you the name of two or more Asian countries and a year in the 20th century. I want the name of an area.This year there either was a clash or dispute about this area, or it was handed over peacefully from one country to another.

A multiple-choice quiz by author. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Asian

Author
author
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
76,196
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Tough
Avg Score
14 / 25
Plays
1417
Last 3 plays: sam388 (25/25), gracious1 (10/25), rossian (24/25).
- -
Question 1 of 25
1. Vietnam, Taiwan, China, Malaysia and Philippines, no specific year. Hint


Question 2 of 25
2. Japan and China, 1931-32. Hint


Question 3 of 25
3. Indonesia and Holland, 1963. Hint


Question 4 of 25
4. Indonesia and Malaysia, 1963-66. Hint


Question 5 of 25
5. Japan and Russia, 1945. Hint


Question 6 of 25
6. Japan and USA, 1972. Hint


Question 7 of 25
7. Indonesia and Portugal, 1975. Hint


Question 8 of 25
8. Portugal and India, 1962. Hint


Question 9 of 25
9. India and Pakistan, 1947-49. Hint


Question 10 of 25
10. China and India, 1959-60. Hint


Question 11 of 25
11. China and USSR, 1969. Hint


Question 12 of 25
12. Israel and Jordan, 1967. Hint


Question 13 of 25
13. Israel and Syria, 1967. Hint


Question 14 of 25
14. Israel and Egypt, 1967. Hint


Question 15 of 25
15. Turkey and Greece, 1974. Hint


Question 16 of 25
16. Azerbaijan and Armenia, 1992-93. Hint


Question 17 of 25
17. China, Japan, Great Britain, Germany, 1914. Hint


Question 18 of 25
18. China, Japan, Russia, 1904. Hint


Question 19 of 25
19. China and France, 1946. Hint


Question 20 of 25
20. China and Portugal, 1999. Hint


Question 21 of 25
21. China and Great Britain, 1997. Hint


Question 22 of 25
22. France and India, 1950. Hint


Question 23 of 25
23. Pakistan and Oman, 1958. Hint


Question 24 of 25
24. Great Britain, Mauritius, Seychelles, 1965. Hint


Question 25 of 25
25. Malaysia and Philippines, 1960s. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 28 2024 : sam388: 25/25
May 28 2024 : gracious1: 10/25
May 28 2024 : rossian: 24/25
May 11 2024 : malama: 12/25

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Vietnam, Taiwan, China, Malaysia and Philippines, no specific year.

Answer: Spratly Islands

These uninhabited islands are disputed, partly because of possible oil resources in the area.
2. Japan and China, 1931-32.

Answer: Manchuria

Japan occupied this territory 1931-32.
3. Indonesia and Holland, 1963.

Answer: West Irian

West Irian, or Irian Jaya, was handed over to Indonesia from Holland in 1963.
4. Indonesia and Malaysia, 1963-66.

Answer: Sarawak

The inclusion of Sarawak in Malaysia in 1963 was disputed (1963-66).
5. Japan and Russia, 1945.

Answer: Kuril Islands

Japan lost the Northern Kuril Islands to Russia after World War II.
6. Japan and USA, 1972.

Answer: Ryukyu Islands

The Ryukyu Islands as a whole were returned to Japan from USA in 1972. The Northern Ryukyu Islands were returned in 1953.The Bonin Islands and the Volcano Islands were returned in 1968.
7. Indonesia and Portugal, 1975.

Answer: East Timor

The area was given up by Portugal in 1975, and occupied by Indonesia the same year. East Timor gained independence in May 2002.
8. Portugal and India, 1962.

Answer: Daman and Diu

In 1962 India seized the Portuguese colonies of Daman, Diu and Goa by force.
9. India and Pakistan, 1947-49.

Answer: Jammu and Kashmir

India and Pakistan fought a war over Jammu and Kashmir 1947-49. In 1949 the area was partitioned into two {parts;} NW area controlled by Pakistan, the remainder constituting a state of India. The area is still disputed.
10. China and India, 1959-60.

Answer: Aksai Chin

China and India disputed over this territory in 1959-60. It is now controlled by China, but claimed by India.
11. China and USSR, 1969.

Answer: Near the Ussuri River

The border clashes between China and USSR in 1969 took place near the Ussuri River, which is a tributary river to the Amur.
12. Israel and Jordan, 1967.

Answer: West Bank

Israel conquered the West Bank along with East Jerusalem from Jordan in 1967.
13. Israel and Syria, 1967.

Answer: Golan Heights

Israel conquered the Golan Heights from Syria in 1967.
14. Israel and Egypt, 1967.

Answer: Sinai

Israel conquered Sinai in 1967, but the area was handed over to Egypt in 1979.
15. Turkey and Greece, 1974.

Answer: Cyprus

After a period of strong Greek and Greek-Cypriot pressure for a union with Greece, Turkey attacked Cyprus and occupied the northern part of the country in 1974.
16. Azerbaijan and Armenia, 1992-93.

Answer: Nagorno Karabakh

Azerbaijan and Armenia fought a war over this territory in 1992-93. Since then Armenia controls the area.
17. China, Japan, Great Britain, Germany, 1914.

Answer: Tsingtao

The Chinese city Tsingtao, today Qingdao, was a German territory 1897-1914. The city was besieged by Japanese and British forces 1914. Occupied by Japan 1922 and again under Japanese rule 1938-45, the city today belongs to China.
18. China, Japan, Russia, 1904.

Answer: Dairen

Seaport and terminus of Siberian railroad by edict of Russian tsar 1899. Occupied by Japan during the Russo-Japanese war 1904. A free port in 1906. Included in the Russo-Chinese military base Port Arthur in 1945. Given back to China 1955. Now called Dalian.
19. China and France, 1946.

Answer: Kwangchowan

The city was returned from France to China 1946.
20. China and Portugal, 1999.

Answer: Macao

This area was peacefully handed over to China from Portugal in 1999.
21. China and Great Britain, 1997.

Answer: Hong Kong

This area was peacefully handed over from Great Britain to China in 1997.
22. France and India, 1950.

Answer: Chandernagore

Chandernagore, or Chandannagar, was handed over from France to India 1950. Pondicherry, Karikal and Mahe were also French colonies, but were handed over in 1954.
23. Pakistan and Oman, 1958.

Answer: Gwadar

This port was ceded from Oman to Pakistan in 1958.
24. Great Britain, Mauritius, Seychelles, 1965.

Answer: British Indian Ocean Territory

This British colony in the Indian Ocean was formed 1965 from Chagos Archipelago, formerly part of Mauritius, and Aldabra, Farquahar and Desroches Islands, which were returned to Seychelles 1976.
25. Malaysia and Philippines, 1960s.

Answer: Sabah

During the 1960s the relations between Malaysia and Philippines were strained due to the Philippines claim to Sabah.
Source: Author author

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us