FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Muslim Empires 7501924
Quiz about Muslim Empires 7501924

Muslim Empires 750-1924 Trivia Quiz


In this quiz I will test your knowledge about Muslim dynasties and their conquests and losses.

A multiple-choice quiz by author. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Asian

Author
author
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
85,078
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Tough
Avg Score
13 / 25
Plays
1074
Last 3 plays: sam388 (25/25), misstified (22/25), paper_aero (12/25).
- -
Question 1 of 25
1. This dynasty ruled the Muslim world as Caliphs from 749-1258 with Iraq as centre. Hint


Question 2 of 25
2. This was the first important Turkish Muslim dynasty. It ruled Iraq, Syria and Persia from 1038-1194 and also had an offshoot state in Anatolia from 1077-1307. Hint


Question 3 of 25
3. This military elite from South Russia/The Caucasus ruled Egypt, Syria and Hejaz 1250-1517. Hint


Question 4 of 25
4. This last Muslim state in Spain existed from 1230-1492. Hint


Question 5 of 25
5. This dynasty existed between 1299-1923. In its heyday it ruled the Middle East, Arabia, North Africa and SE Europe. Hint


Question 6 of 25
6. This dynasty (1501-1732) made shiism the official religion of Persia (Iran). Hint


Question 7 of 25
7. This dynasty (977-1186) played the main part in the expansion of Islam into India. Hint


Question 8 of 25
8. This dynasty ruled Morocco, Algeria, Tunisia and parts of Spain 1130-1269. Hint


Question 9 of 25
9. This dynasty in South Russia (1226-1502) ruled a successor state of the Mongol conquerors. Hint


Question 10 of 25
10. This dynasty in Transoxania (east of river Oxus, now Amy Darya)/Persia (1370-1506) ruled a state that was also a successor of a Mongol-Turkish empire. Hint


Question 11 of 25
11. The Turks under Mehmed II conquered the capital of the Byzantine Empire Constantinople in this year. Hint


Question 12 of 25
12. The legendary Muslim leader Saladin conquered Jerusalem in this year. Hint


Question 13 of 25
13. The Normans conquered this island, then under Muslim rule, in 1090. Hint


Question 14 of 25
14. The battle at Las Navas de Tolosa (1212) was important because Alfonso VIII of Spain beat the Muslims who ruled part of Spain. What was the name (English or Spanish) of these Muslims?

Answer: (No hint)
Question 15 of 25
15. The battle at Ain Jalut (1260) was important because the army of Hulagu was destroyed by the Mamelukes of Egypt. Of what ethnic origin was Hulagu? Hint


Question 16 of 25
16. This island and its rulers, the Knights of St.John, were conquered by the Turks in 1522. Hint


Question 17 of 25
17. The city of Caffa (Kefe) in the Crimea was captured by the Turks in 1475 from ________? Hint


Question 18 of 25
18. The Venetians were driven from these islands by the Turks in 1571 and 1669 successively. One was Crete, but what was the other one?

Answer: (One word - 6 letter)
Question 19 of 25
19. The Venetians controlled this Adriatic city republic until it became a vassal state of the Ottoman Empire in 1526. Hint


Question 20 of 25
20. This European city was captured by Suleiman the Magnificent in 1521. Hint


Question 21 of 25
21. This island held out against Turkish siege in 1565. Hint


Question 22 of 25
22. This European city was besieged by Turks in 1529 and 1683. Hint


Question 23 of 25
23. This European city was captured and held by Turks 1541-1686. Hint


Question 24 of 25
24. At a battle near this Greek city in 1571 the Turkish fleet was decisively defeated by combined fleets of Holy League under Don John of Austria. Hint


Question 25 of 25
25. This Italian city was destroyed by the Turks in 1480. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 28 2024 : sam388: 25/25
May 28 2024 : misstified: 22/25
May 28 2024 : paper_aero: 12/25

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This dynasty ruled the Muslim world as Caliphs from 749-1258 with Iraq as centre.

Answer: Abbasids

The Abbasids moved their Caliphate to Egypt in 1258 and stayed there until 1517.
2. This was the first important Turkish Muslim dynasty. It ruled Iraq, Syria and Persia from 1038-1194 and also had an offshoot state in Anatolia from 1077-1307.

Answer: Seljuks

The Seljuk Empire was a loose confederation whose centre was in Persia.
3. This military elite from South Russia/The Caucasus ruled Egypt, Syria and Hejaz 1250-1517.

Answer: Mamelukes

The Mamelukes were a powerful political class that dominated Egypt until their massacre in 1811 by Mehmet Ali.
4. This last Muslim state in Spain existed from 1230-1492.

Answer: Granada

The Kingdom of Granada remained for 250 years the last Moorish stronghold in Spain.
5. This dynasty existed between 1299-1923. In its heyday it ruled the Middle East, Arabia, North Africa and SE Europe.

Answer: Ottomans

The Ottoman Empire was founded by Osman I and reached its height with Suleiman in the 16th century.
6. This dynasty (1501-1732) made shiism the official religion of Persia (Iran).

Answer: Safavids

Ismail I of the Safavid dynasty founded an Iranian 'national' state in 1501.
7. This dynasty (977-1186) played the main part in the expansion of Islam into India.

Answer: Ghaznavids

The Ghaznavids resided in Ghazni, Afghanistan. Under Mahmood the Great they ruled the countries between Baghdad in the west, Delhi in the east and Bukhara in the north.
8. This dynasty ruled Morocco, Algeria, Tunisia and parts of Spain 1130-1269.

Answer: Almohads

Almohads in Arabic means "those who confess the unity of God". The Almohads conquered the dynasty of the Almoravids in 1147.
9. This dynasty in South Russia (1226-1502) ruled a successor state of the Mongol conquerors.

Answer: Golden Horde

The leader of the Golden Horde was the grandson of Djenghis Khan, Batu.
10. This dynasty in Transoxania (east of river Oxus, now Amy Darya)/Persia (1370-1506) ruled a state that was also a successor of a Mongol-Turkish empire.

Answer: Timurids

The leader of the Timurids was the Mongol leader Tamerlane.
11. The Turks under Mehmed II conquered the capital of the Byzantine Empire Constantinople in this year.

Answer: 1453

Constantinople fell to the Turks after a 2 month-siege and became the capital of the Ottoman Empire. The Ottoman Emperors added 'Roman Emperor' to their list of titles.
12. The legendary Muslim leader Saladin conquered Jerusalem in this year.

Answer: 1187

Saladin conquered Syria in 1174-87 and Jerusalem in 1187.
13. The Normans conquered this island, then under Muslim rule, in 1090.

Answer: Sicily

Both Sicily and the Kingdom of Naples were conquered by the Normans, who founded the Kingdom The Two Sicilies.
14. The battle at Las Navas de Tolosa (1212) was important because Alfonso VIII of Spain beat the Muslims who ruled part of Spain. What was the name (English or Spanish) of these Muslims?

Answer: Moors

The Moors (in Spain called Moros), also called the Almohads, were Muslims of mixed Arab and Berber origin. They conquered Spain and ruled its southern part from 711 to 1492.
15. The battle at Ain Jalut (1260) was important because the army of Hulagu was destroyed by the Mamelukes of Egypt. Of what ethnic origin was Hulagu?

Answer: Mongol

Hulagu was grandson of Genghis Khan. He conquered Baghdad and Syria before he was beaten at Ain Jalut.
16. This island and its rulers, the Knights of St.John, were conquered by the Turks in 1522.

Answer: Rhodes

17. The city of Caffa (Kefe) in the Crimea was captured by the Turks in 1475 from ________?

Answer: The Genoese

The city is now called Feodosiya. It used to be a flourishing Genoese trading colony in the 13th century. They also had other colonies, for example Chios, Lesbos, Samos and Azov. Chios was lost to the Turks in 1566.
18. The Venetians were driven from these islands by the Turks in 1571 and 1669 successively. One was Crete, but what was the other one?

Answer: Cyprus

Cyprus was lost to the British in 1878.
19. The Venetians controlled this Adriatic city republic until it became a vassal state of the Ottoman Empire in 1526.

Answer: Ragusa

The city state remained under Ottoman control until 1806. It is now called Dubrovnik.
20. This European city was captured by Suleiman the Magnificent in 1521.

Answer: Belgrade

The conquest of Belgrade opened the way to the invasion of Hungary five years later.
21. This island held out against Turkish siege in 1565.

Answer: Malta

Like Rhodes this island was controlled by the Knights of St.John.
22. This European city was besieged by Turks in 1529 and 1683.

Answer: Vienna

Austria remained the European bulwark against the Turks. In 1683 they were saved from the Turks by the Poles under John Sobieski.
23. This European city was captured and held by Turks 1541-1686.

Answer: Budapest

Hungary had been the leading power of Central Europe in the late Middle Ages but was broken by the Turks at the Battle of Mohacs in 1526. In the 16th century most of Hungary was divided between the Turks and Austria.
24. At a battle near this Greek city in 1571 the Turkish fleet was decisively defeated by combined fleets of Holy League under Don John of Austria.

Answer: Lepanto

The city is now called Navpaktos.
25. This Italian city was destroyed by the Turks in 1480.

Answer: Otranto

The Turks were forced out and could never establish a base here.
Source: Author author

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us