FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Asian History 1947 to 2003
Quiz about Asian History 1947 to 2003

Asian History, 1947 to 2003 Trivia Quiz


Since the end of World War II, Asia has transformed itself from a continent largely under colonial rule into a potpouri of very diverse independent countries.

A multiple-choice quiz by avin113. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Asian

Author
avin113
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
155,108
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1334
- -
Question 1 of 10
1. Which country in Asia was the first to win its independence from the British Empire? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the first Prime Minister of independent India? Hint


Question 3 of 10
3. Suharto has been regarded a cruel and ruthless dictator who usurped Indonesia's presidency in 1967. After deposing Sukarno however, Suharto shared powers with two more leaders - and formed a triumvirate. Who were the other two? Hint


Question 4 of 10
4. Who was the first Prime Minister of Singapore? Hint


Question 5 of 10
5. Which Agreement partitioned Vietnam into North and South along the 17th Parallel? Hint


Question 6 of 10
6. Which Pakistani Prime Minister was brutally hanged, along with his son, on charges of corruption? Hint


Question 7 of 10
7. Which nation's Prime Minister imposed capital controls on all the foreign investments during the 1997 economic crisis? Hint


Question 8 of 10
8. When did Japan join the United Nations? Hint


Question 9 of 10
9. Which Indian independence leader was a staunch Communist who introduced Marxist principles into the Indian National Congress during his presidency of the organization in 1938? Hint


Question 10 of 10
10. In 1996, what was the name of the Islamist Separatist Movement that used guerrilla tactics and terrorism in the southerly parts of the Phillippines? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which country in Asia was the first to win its independence from the British Empire?

Answer: India

India (and Pakistan, including what became Bangladesh) gained independence from Britain in 1947. Sri Lanka became independent in 1948. Although the Declaration of Burmese Independence was made in 1947, it was not formalized till 1948 in a pact signed by Clement Attlee and Our Bogoyoke.
2. Who was the first Prime Minister of independent India?

Answer: Jawaharlal Nehru

Nehru became Prime Minister in 1947 and remained in office till 1964. He was also the President of the Congress Party and one of Asia's foremost leaders, establishing the Non-Alignment Movement.
3. Suharto has been regarded a cruel and ruthless dictator who usurped Indonesia's presidency in 1967. After deposing Sukarno however, Suharto shared powers with two more leaders - and formed a triumvirate. Who were the other two?

Answer: Sultan Hamengkubuwono and Adam Malik

Sultan Hamengkubuwono was directed to lead efforts for economic recovery, Adam Malik was put in charge of redirecting Indonesia's foreign policy toward the West, and Soeharto devoted himself to rebuilding the country's lamentable domestic politics.
4. Who was the first Prime Minister of Singapore?

Answer: Lee Kuan Yew

Lee Kuan Yew became PM in 1959 and when singapore broke away from Malaysia in 1965 he became PM of Singapore. He was PM till 1990 when he was succeeded by Goh Chok Tong. Vivian Balakrishnan became a State Minister for National Development
5. Which Agreement partitioned Vietnam into North and South along the 17th Parallel?

Answer: The Geneva Agreement of 1954

Following the defeat of the French in 1954, Vietnam was divided into pro-Western South Vietnam and Communist controlled North Vietnam. Later, as is well known, America intervened to prop up the régime in S. Vietnam. However, the result was over 60,000 American casualties and a unified Communist Vietnam.

The Hague Accord of 1962 is a fictitious one. The Panmunjon Agreement dealt with Korea. The Shimla Accord was an Indo Pak Treaty.
6. Which Pakistani Prime Minister was brutally hanged, along with his son, on charges of corruption?

Answer: Zulfiqar Ali Bhutto

Bhutto's son Murtaza was shot in an encounter with the police. After Gen.Zia Ul Haq died in 1988 Benazir Bhutto became the Prime Minister. Sharif was another PM - and had to go into exile in Saudi Arabia.
7. Which nation's Prime Minister imposed capital controls on all the foreign investments during the 1997 economic crisis?

Answer: Malaysia

Mohammad refused to allow investors to withdraw - an act which was severely criticized, but due to that and pegging of the ringit Malaysia escaped the worst of the 1997 Asian economic crisis.
8. When did Japan join the United Nations?

Answer: 1956

In 1956, Japan became a member of the United Nations.
9. Which Indian independence leader was a staunch Communist who introduced Marxist principles into the Indian National Congress during his presidency of the organization in 1938?

Answer: Subhash Bose

Bose became the president of the Trade Unions in 1931. He loathed capitalism and had dreams of building a harmonious model of Marxism in India. However, he died in a plane crash in 1945.

Bhagat Singh favoured socialist ideologies and Sukhdev was just a patriot who had no particular ideology. Valbhai Patel who was India's first Home Minister and was not a Communist.
10. In 1996, what was the name of the Islamist Separatist Movement that used guerrilla tactics and terrorism in the southerly parts of the Phillippines?

Answer: Moro National Liberation Front

The government of the Philippines agreed to greater autonomy for southernmost island of Mindanao, where Islamic separatists called Moro National Liberation Front waged guerrilla war.
Source: Author avin113

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us