FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Former Asian Kingdoms
Quiz about Former Asian Kingdoms

Former Asian Kingdoms Trivia Quiz


None of these states exist anymore as kingdoms. They were all situated in Asia. I give you some information. You give me the kingdom.

A multiple-choice quiz by author. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Asian

Author
author
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
79,536
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Difficult
Avg Score
9 / 20
Plays
1027
Last 3 plays: Dagny1 (14/20), Dizart (14/20), paper_aero (11/20).
- -
Question 1 of 20
1. In the 3 first questions I want the names of the 3 most important enemies Britain had to face in their struggle for India 200 years ago. They were all empires or kingdoms. They were allied against Britain. All 3 of them fell in the period 1773-1801. The first empire I ask about disintegrated because of internal disorders. It was sometimes called the ______States, sometimes the _____Empire, sometimes the _______League or ______ Confederacy. Hint


Question 2 of 20
2. The ruler of the second empire or kingdom to oppose Britain in the 18th century was called the Nizam. He was beaten in a war 1744-63. This opened the way for British supremacy over India. The Nizam ruled a state in Central-Southern India called _______, which is also the name of the city where he resided. Hint


Question 3 of 20
3. The third major Indian ally against Britain in this period was situated in the south.Tipu Sultan ruled this empire until 1799. The British military victory over him 1792 and his final retreat 1799 was one of Britain's major victories during the struggle for India. Tipu Sultan's state was called? Hint


Question 4 of 20
4. This kingdom lasted only for a decade, 1911-24. It was ruled by a Buddhist king. It declared independence 1911 after the fall of the Chinese Manchu dynasty, but Chinese sovereignty was reasserted 1915. Chinese and Russians fought about this area, as did 'white' and 'red' troops during the Russian civil war. The country became independent 1921 after the 'whites' had been expelled by Soviet troops. The king died in 1924 and the country became a republic. Where are we? Hint


Question 5 of 20
5. This region also declared independence 1911 after the fall of the Manchu dynasty. Chinese incursion was repulsed 1918, but Communist China finally took control of the region 1950. When a sovereign state it was a Buddhist kingdom. Hint


Question 6 of 20
6. This was a tributary kingdom. Formed part with China in early times, after 1801 united to the neighboring empire in the south. Finally seized by French 1883 and joined other French territories in the area 1887. Hint


Question 7 of 20
7. This kingdom was also influenced by the French, but ruled by a local emperor at the beginning of the 18th century. Established as French protectorate 1883. Capital: Hue. Hint


Question 8 of 20
8. The next 3 states will be former vassal khanates. They are all today (mainly) situated in the republic of Uzbekistan. The first one was conquered by the Russians 1873. It is situated south of the Aral Sea. Hint


Question 9 of 20
9. The other vassal khanate is situated on the border to Afghanistan. It was conquered 1866-68 and made a Russian protectorate. Its capital which is also the name of the state used to be an intellectual centre for islam as well as a financial centre. Hint


Question 10 of 20
10. This was the last of the khanates to be conquered by Russia, in 1875-76. The Russians made it a province under Turkistan under the ancient name of Fergana. Hint


Question 11 of 20
11. This former state was in process of developing a Muslim empire when it was taken for the Portuguese by Albuquerque 1511. Captured by the Dutch 1641. Ceded to UK in exchange for Bengkulu 1824. Hint


Question 12 of 20
12. This kingdom disintegrated into several states in the early 18th century. The states gradually came under Thai control. The capital was captured by the Thais in 1778 and destroyed in 1827. Hint


Question 13 of 20
13. Nationalist government under Emperor Bao Dai was established in south part of this country 1954. Hint


Question 14 of 20
14. King Kojong was the official king of this country 1864-1882, although his father ruled the country for him most of the time. Hint


Question 15 of 20
15. The infant emperor Pu Yi abdicated in this country 1912. Hint


Question 16 of 20
16. The Toungoo dynasty survived until mid-18th century in this country. Nation reunited by Alaungpaya 1755. Hint


Question 17 of 20
17. On this island the Empire of Majapahit disintegrated ca.1520. Hint


Question 18 of 20
18. The capital of this country was liberated from the Arabs by King David II the Builder of the Bagrationi dynasty in 1121. He then established an empire which remained powerful until the 13th and 14th century. Hint


Question 19 of 20
19. This country became independent under the Bagratid monarchy 886-1045. Hint


Question 20 of 20
20. The last question is about two khanates called Shirvan and Karabakh. They had won independence from Persia, but gradually became Russian protectorates, being confirmed by a treaty which concluded the first Russo-Iranian War 1804-13. As a result of the Second Russo-Iranian war the khanates were divided between Russia and Iran. The former Russian part is today an independent republic called_______? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 28 2024 : Dagny1: 14/20
May 28 2024 : Dizart: 14/20
May 28 2024 : paper_aero: 11/20
May 28 2024 : xxFruitcakexx: 4/20
May 23 2024 : Guest 96: 5/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the 3 first questions I want the names of the 3 most important enemies Britain had to face in their struggle for India 200 years ago. They were all empires or kingdoms. They were allied against Britain. All 3 of them fell in the period 1773-1801. The first empire I ask about disintegrated because of internal disorders. It was sometimes called the ______States, sometimes the _____Empire, sometimes the _______League or ______ Confederacy.

Answer: Maratha

2. The ruler of the second empire or kingdom to oppose Britain in the 18th century was called the Nizam. He was beaten in a war 1744-63. This opened the way for British supremacy over India. The Nizam ruled a state in Central-Southern India called _______, which is also the name of the city where he resided.

Answer: Hyderabad

3. The third major Indian ally against Britain in this period was situated in the south.Tipu Sultan ruled this empire until 1799. The British military victory over him 1792 and his final retreat 1799 was one of Britain's major victories during the struggle for India. Tipu Sultan's state was called?

Answer: Mysore

4. This kingdom lasted only for a decade, 1911-24. It was ruled by a Buddhist king. It declared independence 1911 after the fall of the Chinese Manchu dynasty, but Chinese sovereignty was reasserted 1915. Chinese and Russians fought about this area, as did 'white' and 'red' troops during the Russian civil war. The country became independent 1921 after the 'whites' had been expelled by Soviet troops. The king died in 1924 and the country became a republic. Where are we?

Answer: Mongolia

Also called Outer Mongolia (Khalkha). Is now the independent republic of Mongolia. Inner Mongolia (Chahar) is part of China.
5. This region also declared independence 1911 after the fall of the Manchu dynasty. Chinese incursion was repulsed 1918, but Communist China finally took control of the region 1950. When a sovereign state it was a Buddhist kingdom.

Answer: Tibet

6. This was a tributary kingdom. Formed part with China in early times, after 1801 united to the neighboring empire in the south. Finally seized by French 1883 and joined other French territories in the area 1887.

Answer: Tongking

Tongking (Tonkin), Annam and Cochin China are today North, Central and South Vietnam.
7. This kingdom was also influenced by the French, but ruled by a local emperor at the beginning of the 18th century. Established as French protectorate 1883. Capital: Hue.

Answer: Annam

8. The next 3 states will be former vassal khanates. They are all today (mainly) situated in the republic of Uzbekistan. The first one was conquered by the Russians 1873. It is situated south of the Aral Sea.

Answer: Khiva

9. The other vassal khanate is situated on the border to Afghanistan. It was conquered 1866-68 and made a Russian protectorate. Its capital which is also the name of the state used to be an intellectual centre for islam as well as a financial centre.

Answer: Bukhara

10. This was the last of the khanates to be conquered by Russia, in 1875-76. The Russians made it a province under Turkistan under the ancient name of Fergana.

Answer: Kokand

11. This former state was in process of developing a Muslim empire when it was taken for the Portuguese by Albuquerque 1511. Captured by the Dutch 1641. Ceded to UK in exchange for Bengkulu 1824.

Answer: Malacca

12. This kingdom disintegrated into several states in the early 18th century. The states gradually came under Thai control. The capital was captured by the Thais in 1778 and destroyed in 1827.

Answer: Laos

Vientiane which was captured by the Thais in 1778 is now the capital of the republic of Laos.
13. Nationalist government under Emperor Bao Dai was established in south part of this country 1954.

Answer: Vietnam

14. King Kojong was the official king of this country 1864-1882, although his father ruled the country for him most of the time.

Answer: Korea

His father was called Taewongun. A Chinese governor was installed 1882. Korea was formally annexed by Japan 1910.
15. The infant emperor Pu Yi abdicated in this country 1912.

Answer: China

General Yuan Shih-kai became dictator. By his death 1916 the central government collapsed and northern China were dominated by local warlords.
16. The Toungoo dynasty survived until mid-18th century in this country. Nation reunited by Alaungpaya 1755.

Answer: Burma

Britain annexed Burma in three phases: 1824-26, 1852 and 1886. (The First, Second and Third Burmese Wars). The country is now a republic under name Myanmar.
17. On this island the Empire of Majapahit disintegrated ca.1520.

Answer: Java

This was an Eastern Javanese kingdom. The Javanese nobles fled to Bali. In the 16th century the Portuguese broke the Muslim monopoly on the spice trade. Dutch East India Company captured the port of Jakarta 1619 and renamed it Batavia.
18. The capital of this country was liberated from the Arabs by King David II the Builder of the Bagrationi dynasty in 1121. He then established an empire which remained powerful until the 13th and 14th century.

Answer: Georgia

19. This country became independent under the Bagratid monarchy 886-1045.

Answer: Armenia

20. The last question is about two khanates called Shirvan and Karabakh. They had won independence from Persia, but gradually became Russian protectorates, being confirmed by a treaty which concluded the first Russo-Iranian War 1804-13. As a result of the Second Russo-Iranian war the khanates were divided between Russia and Iran. The former Russian part is today an independent republic called_______?

Answer: Azerbaijan

Source: Author author

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us